Migranti z Afriky sa stále valia do Európy. Za päť dní ich dorazilo vyše dvetisíc
11 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

Talianske médiá v pondelok informovali, že za prvých päť novembrových dní pristálo v Taliansku 2 462 nelegálnych prisťahovalcov napriek prísnym novým predpisom proti COVID, uvádza portál Breitbart.


Video kolujúce na sociálnych sieťach ukazuje gumový čln naložený mladými africkými mužmi, ktorí sa pripravujú na pristátie na talianskom ostrove Lampedusa. Migranti sa usmievajú, mladý muž máva šatkou s nápisom „Italia“ a hlas mimo záberu nabáda, aby opakovali slová „sloboda, Taliansko, sloboda“.

Podľa oficiálnych štatistík od začiatku roku 2020 pricestovalo do Talianska po mori temer 30 tisíc nelegálnych migrantov. Nikto však presne nevie, koľko z nich sa presunulo do iných európskych krajín, koľko bolo repatriovaných a koľko zostalo v Taliansku. Za rovnaké obdobie rok predtým vystúpila na talianske pobrežie menej ako tretina nelegálnych migrantov (9 944).

Polícia na D1 zadržala dodávku plnú migrantov. Vnútri ich bolo 24 vrátane detí
Na diaľnici D1 zadržali policajti dodávku plnú migrantov. V zadržanom vozidle sa ukrývalo celkom 24 migrantov vrátane detí. Cudzinci pri sebe nemali žiadne doklady, informuje portál eXtra. Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


Za päť rokov od 2014 až po 2019 požiadalo v Taliansku o azyl takmer pol milióna (498 524) migrantov, ktorí údajne utiekli pred ohrozením života a slobody, pred vojnami a prenasledovaním a presadzovali právne postavenie utečencov. Všetci boli zahrnutí do systému prijímania, ktorý im ponúka bezplatné jedlo, oblečenie, zdravotnú starostlivosť, ubytovanie, hodiny taliančiny a 35 eur na deň v drobných hotovostných prostriedkoch na malé výdavky, kým nebude ich žiadosť definitívne schválená alebo zamietnutá.

Detská práca môže byť dobrá, tvrdí bizarný článok financovaný Billom Gatesom
Práca pre rodinu je formou detskej práce, takže nie každá detská práca je skutočne zlá, uvádza sa v článku na portáli The Guardian, ktorý bol v piatok publikovaný v sekcii sponzorovanej nadáciou Billa a Melindy Gatesovými, informuje portál... Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Ak je výsledok žiadosti o azyl pozitívny, žiadateľ o azyl získa medzinárodnú ochranu, má právo na pobyt v Taliansku a na vstup do šesťmesačného integračného programu, ktorý je možné predĺžiť o ďalších šesť mesiacov. Ak je výsledok negatívny, žiadateľ má 30 dní na to, aby sa mohol odvolať na Najvyššom súde, čo je prax, ktorú celú hradí štát, vrátane právnych poplatkov, tlmočníkov a kultúrnych sprostredkovateľov.

V rokoch 2015 až 2019 bolo predložených 435 068 žiadostí o azyl, z toho 430 382 bolo preskúmaných a vybavených. Štatút legálneho utečenca získal 8 percent žiadateľov a doplnkovú ochranu 10 percent. Medzinárodnú ochranu teda získalo celkovo 18 percent - menej ako jeden z piatich - žiadateľov o azyl, čo viedlo vodcu talianskej strany Lega Mattea Salviniho k tomu, že drvivú väčšinu označil za „falošných utečencov“.

Pandémia môže spustiť 3. svetovú vojnu, varuje šéf britského obranného štábu
Keďže veľká časť sveta stále zápasí s Covid-19, najvyšší vojenský veliteľ Spojeného kráľovstva varoval, že ekonomické dôsledky pandémie môžu viesť k tretej svetovej vojne, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Mnoho migrantov prichádzajúcich na talianske pobrežie uteká zo systému a jednoducho zmiznú. Jeden z nich, 21-ročný Tunisan menom Brahim Issaoui, pricestoval na ostrov Lampedusa 20. septembra, potom pokračoval do juhotalianskeho mesta Bari a odtiaľ na sever do francúzskeho Nice. Dňa 29. októbra vstúpil Issaoui do baziliky Notre Dame v Nice, oháňal sa nožom a kópiou Koránu a  dobodal troch ľudí na smrť opakujúc slová „Alláhu akhbar“ (Alah je veľký). Muža postrelili miestni policajti, momentálne je hospitalizovaný v Nice a údajne mal pozitívny test na COVID-19.

Grécko stavia oceľový plot proti migrantom. Budú na ňom kamery a sirény
Hoci pandémia koronavírusu násilne nájazdy migrantov na gréckej hranice upokojila, stále sa ich z Turecka smerom do Európy snaží preniknúť stovky. Vláda preto začala konať a čoskoro by mala začať rozsiahla výstavba masívneho plotu, cez ktorý... Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Timotej Dudka