Matovič predpovedá: Reštaurácie sa nemusia otvárať spolu s kostolmi či divadlami
11 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Pre šíriacu sa druhú vlnu koronavírusu vláda takmer súčasne zatvorila kostoly, reštaurácie, divadlá aj fitnescentrá, ale otvárať ich v rovnakom čase zrejme neplánuje.


Včerajšie rokovanie premiéra Igora Matoviča so zástupcami gastro prevádzok, cirkví a umeleckej obce, malo priniesť odpoveď v súčasnosti na asi najhlavejšiu otázku, a to, ako spoločne prežiť nadchádzajúcu zimu čo najviac bez ujm na zdraví všetkých ľudí. Šéf vládneho kabinetu pri príchode na rokovanie jasne povedal, že po rokovaní nebude robiť žiadne predčasné závery o otváraní dnes zatvorených prevádzok, informujú Aktuality.sk.
Spoločne priložiť ruku k dielu na väčšiu slobodu

Podľa vyjadrenia Matoviča sa otváranie spomínaných prevádzok v najbližších dňoch s istotou neuskutoční. „Určite nebude otváranie v najbližších týždňoch. Budeme sa rozprávať o tom, ako každá dotknutá oblasť môže priložiť ruku k dielu, aby sme spoločne mohli mať väčšiu mieru slobody," skonštatoval premiér, ktorý ale zároveň upozorňuje, že ak si nedoprajeme veľmi opatrne bežné radosti života, môže sa to prejaviť na psychike všetkých nás. „Možno vyjdeme zdraví zo zimy, čo sa týka korony, ale chorí po inej stránke," poznamenal.

Matovič tiež pripomenul, že je rozdiel medzi prevádzkami, kde ľudia sedia v bezpečnej vzdialenosti a v rúšku a medzi prevádzkami, kde cudzí ľudia sedia vedľa seba a bez rúšok, čo je napríklad v reštaurácií. „O tom tá dnešná debata bude. Z epidemiologického hľadiska nie je situácia všetkých týchto prevádzok rovnaká,“ prezradil premiér pre Aktuality.sk a zároveň povedal, že vláda plánuje vyhlásenie núdzového stavu na 90 dní. Odmieta kritikov, vrátane ministra hospodárstva Richarda Sulíka, ktorý toto opatrenie spochybňujú. „Aktuálny núdzový stav bol vyhlásený za situácie, ktorá bola výrazne lepšia ako je dnes. Keď vtedy bol potrebný, tak dnes určite potrebný je,“ vyhlásil Matovič.

Rakúská vláda za straty z lockdownu odškodní reštaurácie aj hotely
Počet prípadov nového koronavírusu výrazne rastie aj v Rakúsku, vláda po druhýkrát zavádza lockdown. Dôvodom sú obavy z vyčerpania nemocničných kapacít. Za straty, ktoré to spôsobí, dostanú firmy kompenzácie. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Natália Sollárová

Krajčí: Potrebuje byť veľmi rozumní a múdri

Okrem predĺženia núdzového stavu bude platiť aj zákaz nočného vychádzania, a to od 23.00 do 5.00 hod. Certifikáty o negatívnom teste sa podľa predsedu vlády budú vyžadovať zrejme do konca tohto týždňa. Pred rokovaním bol, na rozdiel od predsedu vlády, opatrnejší minister zdravotníctva Marek Krajčí, ktorý pri príchode skonštatoval, že sa nepatrí hovoriť, s čím ide za rokovací stôl skôr, ako za ten rokovací stôl príde. „Uvedomujeme si, že situácia je vážna a nemôžeme si to pokaziť. Potrebujeme byť veľmi rozumní a múdri. Musíme sa dohodnúť ale na pravidlách, podľa ktorých chceme do budúcna postupovať,” poznamenal Krajčí.

Na otázku Aktuality.sk, či si vie predstaviť otvorenie spomínaných prevádzok a kostolov od decembra, reagoval podobne neurčito. „Čísla sa vďaka Bohu lepšia, ale potrebujeme vidieť trend, čo celoplošné testovanie a lockdown urobia. Keď budeme vidieť, ako sa tá krivka pohybuje, budeme oveľa múdrejší,” povedal šéf rezortu zdravotníctva a zopakoval, že podľa neho by sa prípadné otváranie malo odvíjať od hodnoty tzv. kĺzavého medianu, ktorý je aktuálne na hodnote 1962 a vláda už skôr avizovala, že zmäkčenie opatrení bude možné až, keď bude na hodnote 500. Za posledný týždeň však kĺzavý median podľa Krajčího klesol o 400 bodov. „Považujem tento ukazovateľ za dobre nastavený. Prehodnocovať to v súčasnosti? Skôr by som bol konzervatívny,” dodal minister zdravotníctva pre Aktuality.sk.

Naď prezradil, že do Vianoc sa neplánuje ešte otvárať všetko
Zdá sa, že ani dve kolá, ba možno aj ďalšie, celoplošného testovania Slovákov nezabránia tomu, aby viaceré, teraz zatvorené, prevádzky zostali zatvorené až do Vianoc. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.