Maďarsko zamietlo nový rozpočet EÚ ako „Sorosov plán“
11 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Hovorca maďarskej vlády Zoltan Kovacs obvinil EÚ z „vydierania“ a „vykonávania Sorosovho plánu“ po tom, čo Európsky parlament dosiahol dohodu o rozpočte na roky 2021 - 2027 a balíku obnovy vo výške 1,8 bilióna EUR, informuje portál RT.




Európsky parlament a vyjednávači vlád EÚ dospeli k dohode v utorok po štyroch mesiacoch rozhovorov. No dohoda môže vzhľadom na predchádzajúce výhrady Poľska a Maďarska utrpieť určité ťažkosti, keď sa bude usilovať o formálne schválenie 27 členskými štátmi.

Po ukončení rozhovorov zverejnil Kovacs prostredníctvom Medzinárodného komunikačného úradu premiéra článok, v ktorom obviňuje EÚ z „vykonávania Sorosovho plánu“ a snaží sa tak dať parlamentu právomoc „vydierať a vyvíjať nátlak na členské štáty, ktoré nesúhlasia“.

Pred schválením rozpočtu Maďarsko a Poľsko, ktoré sa postavili za kritiku EÚ za narušenie nezávislosti ich súdnych systémov, vyjadrili nesúhlas s podmienkou rozpočtu, podľa ktorej krajiny jasne môžu dostávať peniaze z EÚ, iba ak budú dodržiavať vládu zákona.

EÚ zvažuje, že v celej Európe sa bude organizovať "výcvik imámov", aby zakročila proti „ideológii nenávisti“
Brusel musí zriadiť nový inštitút, ktorý by vzdelával imámov a obmedzil by tak šírenie islamského extrémizmu po celej Európe, uviedol šéf Európskej rady Charles Michel, pričom vyzval na nový zásah proti internetovému oslavovaniu terorizmu,... Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Budapešť je tiež v rozpore s Európskou komisiou po tom, čo začala proti štátu konanie o porušení právnych predpisov týkajúcich sa migrácie. Maďarský premiér Viktor Orbán v nedávnom rozhovore tvrdil, že „George Soros pred štyrmi rokmi napísal, že krajiny, ktoré odmietajú vstup migrantov, by nemali dostávať finančné prostriedky EÚ.“

Podobne sa minulý mesiac vyjadril poľský vicepremiér Jaroslaw Kaczynski, ktorý tvrdí, že ak bude EÚ postupovať v súvislosti s rozpočtom a súvisiacimi podmienkami, „bude existovať právo veta“, pretože vláda „bude pevne hájiť základné záujmy Poľska“.

Nemecko v súčasnosti predsedá EÚ a jeho stály predstaviteľ Michael Clauss obhajoval dohodu o rozpočte ako „vyváženú“ dohodu, ktorá „sa zameriava na problémy“ nastolené Európskym parlamentom a rešpektuje pokyny prijaté od Európskej rady.

EU si objedná 300 miliónov vakcín od firiem BioNTech a Pfizer
Európska komisia (EK) v stredu rozhodne o kontrakte na nákup 300 miliónov dávok vakcíny proti COVID-19, ktorú vyvinuli farmaceutické spoločnosti BioNTech a Pfizer. Uviedla to v utorok v oficiálnom vyhlásení predsedníčka EK Ursula von der... Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | tasr