Voľby USA: Medzinárodní pozorovatelia nezaznamenali volebné podvody
10 | 11 | 2020 I tasr

V amerických prezidentských voľbách neprišlo podľa medzinárodných pozorovateľov k volebným podvodom. Vyplýva to zo správy pozorovateľskej misie Organizácie amerických štátov (OAŠ), o ktorej v utorok informovala agentúra AP.


Napriek tomu, že delegácia OAŠ počas sčítavania hlasov odhalila niekoľko pokusov o zastrašovanie pracovníkov zabezpečujúcich priebeh volieb, samotný deň volieb (3. novembra) označila celkovo za "pokojný".

Systém zasielania a spracovávania korešpondenčných hlasov, ktorý opakovane napádal prezident USA Donald Trump, pozorovateľská misia OAŠ vyhodnotila ako bezpečný.

V správe OAŠ sa ďalej píše, že organizácia podporuje právo všetkých kandidujúcich strán spochybniť výsledky volieb súdnou cestou v prípade, že majú opodstatnené podozrenie.

Voľby USA: Minister spravodlivosti vydal pokyn na preverenie podozrení z podvodov
Generálny prokurátor USA Bill Barr, ktorý vo vláde patrí k najvernejším spojencom prezidenta Donalda Trumpa, odobril začatie prešetrovaní týkajúcich sa údajných podvodov počas nedávnych prezidentských volieb. Informovala o tom agentúra DPA.... Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | tasr


Zároveň však označila za "kľúčové, aby kandidáti konali zodpovedne a to tak, že budú pred súdmi prezentovať a argumentovať legitímnymi, nie nepodloženými tvrdeniami alebo škodlivými špekuláciami vo verejnoprávnych médiách".

Misiu OAŠ, ktorá monitorovala priebeh volieb v USA, tvorilo 28 pozorovateľov a expertov z 13 krajín. Nasadenie početnejšieho personálu znemožnila súčasná pandémia koronavírusu.

Pozorovatelia OAŠ preto monitorovali len volebný proces v amerických štátoch Georgia, Iowa, Maryland, Michigan a v hlavnom meste Washington.

Novozvoleným prezidentom USA sa podľa amerických médií stal demokrat Joe Biden po tom, čo zvíťazil v kľúčovom štáte Pensylvánia a presiahol tak potrebný počet 270 voliteľov. Úradujúci americký prezident Donald Trump však svoju prehru prijať odmieta a vyjadril sa, že má záujem v tejto veci podniknúť ďalšie právne kroky. Podľa Trumpa jeho víťazstvo zmarili volebné podvody demokratov, dlhodobo tiež spochybňuje hlasovanie poštou.

Estónsky minister rezignoval. Najprv však označil Bidena za skorumpovaného a voľby v USA za sfalšované
Estónsky minister vnútra rezignoval na svoju funkciu vo vláde po tom, čo označil Joea a Huntera Bidena za „skorumpované postavy“ a výsledky volieb v USA za „sfalšované“, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Diana Zaťková