Vedci úspešne vypestovali bunky zrakového nervu, čo sa predtým považovalo za „nemožné“
10 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Vedci úspešne regenerovali poškodené bunky zrakového nervu z myší stimuláciou produkcie určitého proteínu, pričom tým poskytli nádej na prelomovú liečbu u mnohých očných ľudských chorôb, informuje portál RT.


Výskum predstavoval "najsilnejšiu regeneráciu, akú sme kedy dokázali," prehlásil oftalmológ Keith Martin z University of Melbourne v Austrálii. Martin dodal, že úloha regenerácie zrakového nervu sa predtým javila ako „nemožná“.

Zrelé nervové vlákna strácajú schopnosť regenerácie po poranení alebo v dôsledku poškodenia spôsobeného chorobou. Vedci chceli zistiť, či by génová terapia zameraná na reaktiváciu časti regeneračných schopností nervových buniek, proteínu známeho ako protrudín, mohla napomôcť k opätovnému fungovaniu.

Stimuláciou produkcie tohto proteínu sa vedcom podarilo regenerovať tkanivo nervových buniek a zároveň eliminovať poškodenie liečením optických nervových buniek odobratých myšiam preventívnou liečbou protrudínmi.

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb: Ľudia bez príznakov test nepotrebujú
Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb už neodporúča testovanie pre všetkých, ktorí boli vystavení koronavírusu, pričom tvrdí, že ľudia, ktorí nemajú príznaky, „test nevyhnutne nepotrebujú“, informuje portál CNBC. Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Najskôr vedci ošetrili optické nervové bunky v miske v laboratóriu, aby zvýšili produkciu protrudínu. Tieto bunky sa potom rozrezali laserom a potom sa im podarilo dorásť ďalej a rýchlejšie ako neošetrené bunky.

Po tomto úspechu vedci uskutočnili génovú terapiu u myší injekciou genetických pokynov na zvýšenie produkcie protrudínu priamo do očí. Za pár týždňov mali myši viac prežívajúcich nervových buniek, čo ukazuje preventívne vlastnosti liečby na potlačenie poškodenia nervov.

V jednom záverečnom experimente vedci odstránili liečené sietnice z myší, aby zistili, či protrudínová podpora dokáže aspoň na chvíľu zabrániť smrti nervových buniek.

Tretiu vlnu koronavírusu ovplyvní počasie, modlime sa, aby opatrenia fungovali, tvrdí odborník
Český evolučný biológ Jaroslav Flegr tvrdí, že tretiu vlnu pandémie koronavírusu ovplyvní počasie. Počas tzv. chrípkovej sezóny sa podľa neho bude respiračné ochorenie COVID-19 šíriť oveľa viac, píše portál Šíp. Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


Tri dni po odstránení sietníc vedci zistili, že zvýšená produkcia protrudínu bola takmer „úplne neuroprotektívna, pričom tieto sietnice nevykazovali stratu sietnicových neurónov“, v porovnaní s očakávanou stratou zhruba 50 percent neurónov sietnice.

Musí sa ešte určiť, či by protrudínové injekcie v skutočnosti obnovili zrak myšiam, nieto ešte ľuďom.

Vedci sa teraz pokúsia experimentovať s ľudskými bunkami sietnice, zatiaľ čo budú pokračovať vo výskume na myšiach.

Infikovaných bolo štyrikrát viac, ako sa uvádza! Zistili nemeckí výskumníci po prvej vlne
Pretože mnoho ľudí si takmer neuvedomuje svoj zdravotný stav, mnohé prípady koronainfekcie sa nedostávajú do štatistík .Doteraz neznáma štúdia teraz kvantifikuje počet neohlásených prípadov v Mníchove počas prvej vlny pandémie. Informáciu priniesol... Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Ivan Brožík