Núdzový stav sa môže predĺžiť o ďalších 90 dní, premiér to nevylučuje
10 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Vláda vyhlásila núdzový stav 1. októbra a mal trvať 45 dní, ktoré sa čoskoro skončia. Čo bude ďalej? Premiér predpokladá, že sa ešte predĺži. Informáciu priniesli parlamentnelisty.sk.


Vláde odporúčal predĺženie núdzového stavu na Slovensku Ústredný krízový štáb (ÚKŠ)na svojom pondelkovom rokovaní. „ÚKŠ odporúča, aby bol po skončení sa tohto núdzového stavu prijatý núdzový stav na nasledujúcich 90 dní,” informoval podľa portálu parlamentelisty.sk premiér Igor Matovič.
Mimoriadna situácia u nás trvá už od 12. marca

Núdzový stav, ktorý platí od 1. októbra sa má skončiť 14. novembra rovnako ako zákaz vychádzania, pretože s viacerými výnimkami má platiť 45 dní. Jednou z výnimiek je aj obmedzenie pohybu, ktoré neplatí v čase od 1.00 h do 5.00 h a nevzťahuje sa na osoby s negatívnym PCR testom alebo antigénovým testom na ochorenie COVID-19 vykonaným v rámci celoplošného testovania.

V čase núdzového stavu môže štát v zmysle zákona obmedziť základné práva a slobody, a to v nevyhnutnom rozsahu na nevyhnutný čas. Vláda ho môže vyhlásiť, ak došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb, životného prostredia alebo k ohrozeniu značných majetkových hodnôt. Núdzový stav môže v zmysle zákona najdlhšie trvať 90 dní.

V súvislosti s pandémiou núdzový stav vyhlásila vláda už druhýkrát. Prvýkrát to bolo pri prvej vlne na jar, keď ho kabinet vyhlásil 16. marca, trval do polnoci zo soboty na nedeľu 14. júna a týkal sa iba zdravotníctva. Mimoriadna situácia, ktorú vláda vyhlásila od 12. marca, však trvá naďalej, píšu v závere parlamentnelisty.sk.

Pozor, núdzový stav vám môže skomplikovať život. Ak vám uložia pracovnú povinnosť, musíte pracovať!
Vláda Igora Matoviča vyhlásila od dnešného dňa núdzový stav. Ľudia by ale mali vedieť, že počas neho im môže byť uložená pracovná povinnosť. Kto neposlúchne, dostane pokutu. Čítať ďalej
02 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.