Šokujúce: Premiér rozpútal vojnu proti vedcom! Nikto ale s Matovičom nesúhlasí
10 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Najskôr ich bral na spoločné tlačovky a vyzdvihoval do nebies, teraz niektorým nevie prísť na meno. Aj tak vyzerá súčasný „vojnový stav“ medzi Matovičom a niektorými našimi vedcami. Všíma si portál cas.sk.


Presne toto sa dá povedať o biochemikovi Pavlovi Čekanovi, ktorého premiér len nedávno potľapkával na tlačovke a teraz ho už kritizuje! Pavol Čekan pritom daroval Slovensku počas pandémie 200-tisíc PCR testov, za ktoré mu bol Igor Matovič neskutočne vďačný. Teraz sa však karta obrátila a ich dobrý vzťah sa naštrbil, píše o rozvrátenom vzťahu portál cas.sk.
Do nemilosti za obyčajné upozornenie

Za všetko vraj môžu slová špičkového vedca na adresu plošného testovania, pri ktorom sme podľa neho mohli postupovať viac vedeckejšie. Takéto vyjadrenie sa ale šéfa vlády dotkli až natoľko, že premiér z ničoho nič rozpútal ďalšiu vojnu, tentoraz s vedcom Čekanom. Zatiaľ čo Matovič počas prvej vlny hovoril, že všetko majú pod palcom odborníci, ktorí rozhodujú o tom, čo budeme ako krajina robiť, teraz ale rýchlo otočil. Stalo sa tak po tom, čo niektorí vedci, ale aj matematici kritizovali celoplošné testovanie.

Jedným z tých, ktorí sa ozvali, bol biochemik Pavol Čekan, ktorý len upozornil, že Slovensko pri plošnom testovaní nepostupovalo podľa neho tak vedecky, ako to robí Británia, čo mu je veľmi ľúto. Briti totiž netestujú celú krajinu naraz, ale najprv len najväčšie ohnisko nákazy a ako prvý bol polmiliónový Liverpool.

Čekan: Plošné testovanie na slovenský spôsob je premrhaný potenciál, Briti idú na to inak
Známy slovenský biochemik Pavol Čekan kritizuje spôsob, akým sa plošné testovanie u nás zrealizovalo. Vláda nepostupovala vedecky, uviedol pre portál Nový Čas. V čom sme urobili chybu? Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Natália Sollárová

Matovič: Viem, že je ľúbivé šíriť hlúposti

Biochemik považuje za veľké plus aj to, že obyvatelia tohto anglického mesta sú testovaní tromi spôsobmi. Matoviča však toto vyjadrenie pobúrilo natoľko, že na vedca, ktorému ešte nedávno vrúcne ďakoval za podarované PCR testy, slovne zaútočil. „Bohužiaľ, niektorí ľudia opakovane šíria klamstvo, že v Liverpoole, ktorý sa rozhodol tiež celoplošne testovať, to robia ‚super vedecky‘, lebo jedného človeka naraz otestujú tromi testami. Nie je to pravda,“ povedal Matovič s tým, že PCR testy používajú na príznakových obyvateľov, antigénové testy na bezpríznakových a LAMP metódou testujú v Liverpoole zdravotníkov.

„Viem, že je ľúbivé šíriť hlúposti, ktorými by sme ľuďom znechutili pocit, že sa podieľali spoločne s miliónmi iných ľudí na skvelej veci,“ skritizoval premiér Čekana, ktorý nie je prvým odborníkom, na ktorého má Matovič ťažké srdce. Nie je to totiž tak dávno, čo sa pre kritiku plošného testovania pustil aj do matematika Richarda Kollára či Mariana Kollára, ktorý šéfuje lekárskej komore.
Pavol Čekan odkazuje: V ničom som neklamal

Biochemik Pavol Čekan patrí medzi vedeckú špičku. Foto: Twitter (@RSI_English)


Reakcia na seba nenechala dlho čakať. Čekan, ktorý u nás patrí medzi vedeckú špičku, uviedol, že premiér ho vyzval, aby sa k veci vyjadril a vysvetlil ju. „V ničom som nezavádzal,“ bránil sa vedec s tým, že sa za nič neospravedlní, lebo podľa neho nie je pravda to, čo tvrdí Matovič, teda že v Liverpoole testujú rovnako ako u nás. „A ak by sme to my šli urobiť ako v Liverpoole, tak bez ďalších problémov v logistike či povolení etickej komisie sme to mohli na Orave a v Bardejove urobiť takto: 1. každému desiatemu človeku v rade by bol spravený výter, resp. odber pre PCR test – tak by sme zistili senzitivitu Ag testov; 2. všetci pozitívni z Ag testov by boli pretestovaní PCR testom – tak by sme zistili špecificitu Ag testov, resp. koľko falošne pozitívnych výsledkov môžeme očakávať,“ povedal Čekan a dodal, že by sme takýmto postupom získali aj dôležité dáta. „Pán premiér, je nefér, že takto musím dokazovať, že to ako vedec myslím dobre a že chcem Slovensku nezištne pomôcť,“ uzavrel náš uznávaný biochemik.

Vedec Čekan Matovičovi: "Je nefér, aby som musel dokazovať, že ako vedec chcem Slovensku pomôcť"
Známy slovenský vedec, biochemik Pavol Čekan, ktorý je za niekoľkými úspechmi Slovenska vo vývoji covid-testov, sa dostal do slovnej potýčky s I. Matovičom. Je ďalším z radov tých, ktorých premiér verejne znemožnil len preto, že kritizovali postup... Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Petra Demková

Nedôstojná urážka uznávaného vedca premiérom

Igor Matovič zašiel ale ešte ďalej a obvinil Čekana z toho, že antigénové testy kritizuje preto, lebo konkurujú PCR testom, ktoré vyrába on a nepriamo tak špičkového vedca obvinil z toho, že si hľadí najmä svoj biznis. „Je výrobca PCR testov, treba to trošku aj takto brať a treba to spomenúť. Antigénový test je konkurent PCR testu, takže jednoducho tí výrobcovia PCR testov silou-mocou si to svoje dieťa budú chrániť a hájiť,“ povedal Matovič v TV JOJ.

Vplyv plošného testovania na vývoj pandémie sa však ešte nedá presne odmerať. Objektívne dáta však hovoria, že od 2. novembra klesá 7-dňový priemer prírastkov, čo bol len deň po prvom dni celonárodného skríningu, ktorý sa vtedy ešte nemohol prejaviť. Čekan na urážlivé slová Matoviča radšej už ani nechcel reagovať. „Už sa k tomu nebudem vyjadrovať. Nech to odzneje. Dávam si pauzu,“ dodal na záver pre Nový Čas vedec.

Petíciu za odstúpenie Matoviča podpísalo už vyše 55 tisíc ľudí. Zlomí mu to krk?
Autorom petície je bývalý minister školstva, Juraj Draxler. Ten prisľúbil, že ak sa pod petíciu podpíše dostatočné množstvo ľudí, bude organizovať aj zber podpisov v uliciach a podnikne reálne kroky pre zmenu vlády na Slovensku. Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Petra Demková

Premiér Matovič je smerom k Čekanovi neférový

Na snímke riaditeľka nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková. FOTO TASR - Pavol Zachar


„Paľo (Čekan, pozn. red.) nikdy nebol na peniaze aj napriek tomu, že je talentovanejší ako väčšina ľudí, ktorých poznám, a navyše býva v prenajatom byte. Nechodí v značkovom oblečení, a keď nám v nadácii chýbali rúška, dobehol z vedeckého parku, aby mi ich doniesol. Vyjadrenie premiéra Matoviča, že mu ide o biznis s jeho PCR testami, keď volá po zdravom rozume, čo sa týka testovania, je neférové. Doteraz z toho, že vyvinul testy na diagnostiku COVID-19, nič nemal,“ skonštatovala na margo premiérových slov Zuzana Petková, riaditeľka nadácie Zastavme korupciu
Matovič žije v čierno-bielom rozprávkovom svete

Svoj názor na celú situáciu vyjadrila aj politologička Viera Žúborová. „Je problematické, keď si politik vysníva víziu, cez ktorú ide zachrániť krajinu, a tú mu niekto skritizuje. Premiér vidí svet čierno-bielo, tak si vysvetľuje aj kritiku. To môže priniesť to, že už aj tak naštrbené vnímanie vedcov časťou populácie na Slovensku bude ešte horšie. A premiér žije v rozprávkovom svete, kde sa bije dobro medzi zlom,“ myslí si o Matovičových krokoch Žúbová.

Uznávaní vedci vyzvali Matoviča, aby robil premyslenejšie kroky v boji s pandémiou!
Slovenskí vedci vyzývajú na zomknutie sa, ale aj za lepšiu komunikáciu s verejnosťou, aby stúpala dôvera občanov v koronavírusové opatrenia, a aby nedochádzalo k zbytočnému rozdeľovaniu spoločnosti. Čítať ďalej
28 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Takéto útoky od premiéra sú na škodu všetkých

Prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár. Foto: TASR


Do sporu s premiérom sa nedávno dostal aj šéf Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár. „Je na škodu všetkých nás, že akýkoľvek iný názor, a v tomto prípade by som povedal, že názor pána Čekana bol výsostne odborný, sa neberie do úvahy a je z pohľadu premiéra neprijateľný, zlý. Takýto postoj a správanie sa politikov v demokratickej spoločnosti je neakceptovateľný. Jedine diskusia v týchto veciach nás môže posunúť ďalej. Treba povedať, že vyjadrenie pána Čekana bolo odborné a správne zhrnutie toho, čo sa v Liverpoole ide robiť, a vyjadrenie názoru, že podobne sme mohli postupovať v pilotnom projekte testovania aj my,“ povedal na margo celej situácie pre portál cas.sk Kollár.

Marian Kollár: Slovenská lekárska komora vyzýva vládu na odbornú diskusiu k testovaniu
Lekári sa pýtajú, či nebude vhodnejšie testovať len vybranú zložku ľudí, pilotný projekt vyhodnotiť, a až potom sa rozhodnúť, či má význam testovať celoplošne. Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.