Smerák Kažimír si kúpil vilu za tri milióny eur! Kde si na to dokázal zarobiť a našetriť?
10 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Vo verejnosti sa traduje, že kto sa dostane do vysokej politiky ten sa pekne nabalí. Vo všeobecnosti by sa to teda mohlo povedať aj na Petra Kažimíra, súčasného guvernéra Národnej Banky Slovenska. Posvietil si naňho portál 1.pluska.sk.


Peter Kažimír sa dostal do povedomia verejnosti najmä ako minister financií vo vláde Roberta Fica, ktorý na post nastúpil v roku 2012 a bol na ňom až do roku 2019 keď ho zvolili za guvernéra Národnej banky. Možno o ňom málokto vie, že bol najdlhšie slúžiacim ministrom financií v krajinách Európskej únie aj najdlhšie slúžiacim ministrom v samostatnom Slovensku.

Súčasný guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír si mal v posledných mesiacoch poriadne prilepšiť, pretože nadobudol do vlastníctva lukratívnu vilu na bratislavskom Slavíne. Cena jeho nehnuteľností by sa podľa medializovaných informácií mohla šplhať k trom miliónom eur! Informuje o tom portál 1.pluska.sk.

Kažimír nesúhlasí so Smerom-SD, strana by mala priznať prehru
31 | 03 | 2019 | Peter Kralik/TASR

Plat guvernéra by na nakúp drahého domu nestačil

Peter Kažimír síce svoju adresu nezmenil, lebo vo vile na bratislavskom Slavíne býva už niekoľko rokov, lenže až donedávna bol  v luxusnej nehnuteľnosti iba nájomníkom. Podľa informácií portálu aktuality.sk si guvernér vilu spočiatku prenajímal od firmy Ladislava Reháka, v septembri tohto roku nehnuteľnosť ale napokon odkúpil. V roku 2018 bola cena v rozpätí 2,6 až 3,5 milióna eur. „Aj dnes maklér tvrdí, že cena stále zostala na rovnakej úrovni,“ píšu Aktuality.sk.

Čistý príjem Petra Kažimíra podľa výročnej správy Národnej banky z roku 2019 dosiahol 98 271 eur. Keďže však Kažimír nastúpil do úradu až od 1. júna 2019, ide o plat za 7 mesiacov. To znamená, že príjem guvernéra NBS sa pohyboval niekde na úrovni 14 000 eur mesačne. „nabaliť“ sa teda musel ešte ako minister financií, pretože z vysokého, lenže krátko trvajúceho, platu by si kúpu drahého domu dovoliť nemohol.

Kažimír už nejaký čas žije v partnerskom vzťahu s moderátorkou Katarínou Koreckou, ktorej meno naposledy výrazne rezonovalo v médiách v marci v súvislosti s prvou vlnou pandémie COVID-19. Kým Slovensko v tom čase s vtedajším premiérom Petrom Pellegrinim zavádzalo prísne opatrenia, Korecká zverejnila na sociálnych sieťach fotografiu z lyžiarskeho centra, čo niektorých Slovákov doslova pobúrilo a moderátorka ju neskôr zo sociálnych sietí vymazala, píše v závere portál 1.pluska.sk.

Kažimír: Chcem, aby NBS naďalej zostala modernou inštitúciou
13 | 02 | 2019 | TASR