Ruské ozbrojené sily nastúpili do lietadiel a majú namierené do konfliktnej zóny Náhorného Karabachu (VIDEO)
10 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Ruskí vojaci a vozidlá boli nasadení do Náhorného Karabachu, kde prebieha vojenský konflikt medzi Arménskom a Azerbajdžanom, informuje portál RT.


Najnovšie zábery zverejnené ruským ministerstvom obrany ukazujú, ako vozidlá a vojaci nastupujú do dopravných lietadiel Il-76 na vojenskej základni Uljanovsk-Vostočnyj pred odletom na Kaukaz.

„Začiatkom 10. novembra 2020 Rusko nasadilo mierový kontingent do konfliktnej zóny Náhorného Karabachu,“ uviedlo v krátkom stanovisku ruské ministerstvo obrany.

Podľa podmienok prímeria bude okolo kontaktnej línie a „koridoru“ medzi Náhorným Karabachom a samotným Arménskom rozmiestnených asi 1 960 vojakov, 90 obrnených vozidiel a 380 ďalších vozidiel.



Vojaci patria k 15. detašovanej motorizovanej streleckej brigáde určenej označenej ako mierové sily z Ústredného vojenského okruhu. V Stepanakerte, hlavnom meste regiónu, sa už zriaďuje veliteľské miesto misie.

Prímerie, ktoré vstúpilo do platnosti v utorok o polnoci, má ukončiť šesť týždňov bojov o sporný región.

Náhorný Karabach je etnickou arménskou enklávou, ktorá sa odtrhla od Azerbajdžanu v roku 1991, pri rozpade Sovietskeho zväzu. Konflikt bol po celé desaťročia do značnej miery zmrazený, kým sa koncom septembra znovu neobnovil.

Moskva sa snažila vyriešiť konflikt, ktorý hrozil aj tým, že sa rozšíri mimo tento región, keď člen NATO Turecko podporil Azerbajdžan proti Arménsku, ktoré je členom Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti, ktoré má zároveň uzavreté vojenské spojenectvo s Ruskom.

Azerbajdžan potvrdil, že zostrelil ruský vojenský vrtuľník, ospravedlňuje sa a ponúka náhradu za spôsobené škody
Azerbajdžan sa v pondelok večer oficiálne ospravedlnil Moskve za „neúmyselné“ zostrelenie ruského vojenského vrtuľníka nad Arménskom. Tragický incident viedol k zabitiu dvoch členov posádky, pričom jeden ďalší prežil so zraneniami, informuje portál... Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Marek Molnár