U jedného z piatich pacientov s Covid-19 sa do troch mesiacov vyvinú duševné choroby, tvrdí nová štúdia
10 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Značnej časti pacientov s Covid-19 bola diagnostikovaná duševná porucha pár mesiacov po pozitívnom teste na koronavírus, uviedla najnovšia štúdia, informuje portál RT.


V štúdii, ktorá bola publikovaná v časopise The Lancet Psychiatry, vedci z Oxfordskej univerzity analyzovali lekárske záznamy 69 miliónov ľudí žijúcich v USA. Štúdia zahŕňala 62 354 jedincov, ktorým bol diagnostikovaný Covid-19 medzi 20. januárom a 1. augustom.

Vedci zistili, že u 20 percent osôb, ktorí boli infikovaní koronavírusom, sa do 90 dní po pozitívnom teste na Covid-19 diagnostikovala tiež nejaká duševná choroba.

Hlavnými zaznamenanými stavmi boli rôzne úzkostné poruchy vrátane poruchy prispôsobenia, posttraumatickej stresovej poruchy a panickej poruchy, ako aj nespavosť a demencia.

Veľký deň pre vedu a ľudstvo - vakcína spoločnosti Pfizer má 90% účinnosť
Vakcína vyvíjaná spoločnosťou Pfizer je z 90% účinná proti Covid-19, uviedla farmaceutická spoločnosť pre portál RT. Toto zistenie bolo výsledkom prvej nezávislej analýzy akejkoľvek vakcíny Covid-19 v štúdiách fázy 3, konečnej fáze pred... Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


"Ľudia sa obávajú, že preživší pacienti s Covid-19 budú vystavení väčšiemu riziku problémov s duševným zdravím a naše nálezy tvrdia, že je to pravdepodobné," uviedol pre agentúru Reuters profesor psychiatrie Paul Harrison, ktorý je tiež jedným z autorov štúdie.

Harrison odporučil zdravotníckym službám, aby boli pripravení poskytnúť psychiatrickú starostlivosť, a dodal, že výsledky štúdie budú „pravdepodobne podhodnotené“.

V auguste americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) varovalo, že prebiehajúca pandémia je „spojená s výzvami duševného zdravia“, ktoré súvisia s úmrtiami spôsobenými na Covid-19, ako aj s pokusmi o kontrolu šírenia choroby, ako sú pravidlá sociálneho dištancovania a blokovania.

CDC uviedla, že príznaky úzkosti a depresie sa v USA od apríla do júna „výrazne zvýšili“ v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku.

EÚ napokon kapitulovala. Maďarsko môže nakúpiť ruskú vakcínu Sputnik V
Na ruskú vakcínu čaká celý svet - od Rakúska až po Argentínu. Do krajín európskej únie však doteraz nesmela. Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Ivan Brožík