Petíciu za odstúpenie Matoviča podpísalo už vyše 55 tisíc ľudí. Zlomí mu to krk?
10 | 11 | 2020 I Petra Demková

Autorom petície je bývalý minister školstva, Juraj Draxler. Ten prisľúbil, že ak sa pod petíciu podpíše dostatočné množstvo ľudí, bude organizovať aj zber podpisov v uliciach a podnikne reálne kroky pre zmenu vlády na Slovensku.


Autor petície žiada, aby sa premiér Matovič vzdal funkcie predsedu vlády SR. Uvádza pre to viacero dôvodov. Prvým sú nevhodné, vulgárne verejné prejavy premiéra. Ďalej to, že vysokoškolské vzdelanie premiéra bolo evidentne nadobudnuté plagiátom záverečnej práce.

Premiér podľa Draxlera nezvláda koordinovať bežnú komunikáciu potrebnú na riadenie krajiny, ignoruje postupy a predpisy potrebné na hladký chod štátu, chýba predkladanie dôvodových správ k dôležitým vládnym úkonom. I. Matovič ďalej podľa J. Draxlera „ignoruje postupy a predpisy potrebné na hladký chod štátu a informovanie občanov. Príkladom sú chýbajúce predkladacie a dôvodové správy k dôležitým vládnym úkonom či pravdepodobne nezákonné epidemiologické opatrenia v prvej vlne, čo potvrdila i Generálna prokuratúra SR“.

Fico v otvorenom liste odhaľuje pôvod úniku informácií z polície
Predseda SMER-SD a poslanec Róbert Fico sa obrátil na prezidenta PZ SR s otvoreným listom, v ktorom ho požiadal, aby prešetril skutočnosti potvrdzujúce, že úniky informácií z prostredia polície v súvislosti so zásahom počas akcie "Očistec" sú... Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


Predseda vlády ale hlavne, podľa Draxlera, zlyháva v boji so šírením koronavírusu. Napriek varovaniam o druhej vlne, vláda neposilnila kapacity a nepripravila plán. Vládna pomoc je pomalá a nedostatočná, veľmi slabá v porovnaní s inými krajinami EÚ.

V petícii sa uvádza aj, že vládni predstavitelia pri interpretovaní efektivity pomoci bežne zavádzajú. V prvej vlne minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak „zavádzal porovnávaním pomoci ministerstva práce SR s pomocou českého ministerstva práce, napriek tomu, že podstatná časť pomoci v ČR v skutočnosti ide cez ďalšie ministerstvo, financií.“

Súčasnej vláde bývalý minister vytýka aj kontakty so zločineckými skupinami (B. Kollár) ale aj zlyhávanie v plnení predvolebných sľubov, napríklad zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov.

Cieľom petície je do 17. 11. 2020 vyzbierať 350 tisíc podpisov. Juraj Draxler sľubuje, že ak sa to podarí, jeho iniciatíva sa zmení na iniciatívu za predčasné voľby vrátane riadneho zberu podpisov v uliciach.

Nečakané zistenia nadácie Zastavme korupciu! Biznis s antigénovými testami rozkrýva vinníkov
Nákup antigénových testov na celoplošné testovanie je spojený s viacerými pochybnosťami a spochybňovaný nielen zo strany opozície. Na trnavského dodávateľa sa preto bližšie pozrela aj nadácia Zastavme korupciu. Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Natália Sollárová


Petícia sa dá podpísať tu: Petícia za odstúpenie Igora Matoviča z postu predsedu vlády SR

Bývalý minister vlády Smeru ozrejmil aj, prečo je podľa neho dôležité takúto petíciu podpísať. V prvom rade si minister školstva bývalej gartnitúry myslí, že podpismi sa vytvorí morálna podpora ľuďom, ktorí sa možno Matovičovi chcú v niečom vzoprieť, ale nemajú odvahu, pretože sa cítia osamotení (napr. ľudia zo štátnej správy, zo samospráv, možno aj niektorí novinári). Matovičovi podľa neho treba vytvoriť reálnu opozíciu. Draxler dúfa aj, že petíciou sa vytvorí morálny tlak na poslancov, aby sa „buď postavili za jeho odchod alebo, aby sa naša iniciatíva zmenila na iniciatívu za predčasné voľby, v priebehu budúceho roka“.


Neschopný Krajčí, schopnejší Mikulec. Spor Matovič verzus Krajčí má nečakanú dohru.
Tak už tu máme spor aj vo vnútri hnutia OĽaNO, presnejšie medzi premiérom a ministrom zdravotníctva, ktorého jeho stranícky šéf obvinili z neschopnosti. Sledoval ho portál 1.pluska.sk. Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.