Korveta Vasilij Bykov je špeciálne "šitá" do extrémnych mrazov a večných búrok
10 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Korveta ruského námorníctva Vasilij Bykov z projektu 22160 dokončuje arktické skúšky, a to mimoriadne úspešne. Správu prevzal navyrecognition.com.


Podľa informácií, ktoré zverejnila ruská tlačová agentúra TASS 5. novembra 2020, ukončila arktické procesy korveta ruského námorníctva Vasilij Bykov z projektu 22160. Vyskúšalo sa jej vyzbrojenie a podporné systémy. Testy vyvrátili konvenčné predpoklady o tom, že bojové lode projektu 22160 sú pre Arktídu nevhodné, korveta si totiž poradila so všetkými misiami. Znamená to, že korvety môžu operovať proti ponorkám aj v severných moriach proti ponorkám, píše denník Izvestija. Správu prevzal portál navyrecognition.com.


Korvetu námorníctvo testovalo niekoľko mesiacov. V júni odplávala z Čierneho mora do Stredozemného mora, oboplávala francúzske pobrežie a napokon sa preplavila Severným a Baltským morom do Petrohradu. Odtiaľ po rieke Neva a po hladina Ladožského jazera priplávala do Bieleho mora.

Severná flotila uviedla, že Vasilij Bykov priplával na svoju hlavnú námornú základňu, aby vyskúšal všetky zbraňové systémy. Korveta strávila v Arktíde dva mesiace. Potvrdilo sa, že bojové lode projektu 22160 môžu operovať proti ponorkám na severe, uviedol bývalý admirál Valentin Selivanov, náčelník štábu námorníctva.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/09/16/ruske-namornictvo-sleduje-pohyb-americkeho-torpedoborca-%e2%80%8b%e2%80%8bs-riadenymi-strelami-v-baltskom-mori/

Americké ponorky hliadkujú pod ľadom a na hladine. Úspešný výpad Vasilija Bykova je preto v týchto končinách dôležitý. Korvety projektu 22160 majú modulárnu schému a môžu niesť zbrane pre konkrétnu bojovú misiu. Sonary a ďalšie vybavenie sú na palube v námorných kontajneroch s dĺžkou 40 stôp. Aj ďalšie zbraňové systémy sú kontajnerové, takže možno očakávať, že Vasilij Bykov raz dostane tie najodstrašujúce raketové systémy. minimálne už teraz sa vie, že ich používať môže.

Expert Dmitrij Boltenkov verí, že arktické pokusy sa zamerali práve na kontajnery. "Väčšinou testovali kontajnery s raketami." Biele more je vhodné na odpálenie rakiet a má pre ne správny dolet. Okrem zbraní boli v drsnom podnebí testované aj všetky ďalšie systémy, ako napríklad podpora života a klimatizácia, “uviedol Boltenkov.

Ruské námorníctvo v súčasnosti prevádzkuje korvety Vasilij Bykov a Dmitrij Rogačov z projektu 22160. Obe pôsobili doteraz v Čiernomorskej flotile. Boli určené na ochranu vojnových lodí na mori a na námorných základniach.

Ruské rakety Zirkon zničia každý hladinový cieľ bez šance na obrannú reakciu (VIDEO)
Ruská protilodná strela, na ktorú neexistuje protizbraň, vysokonadzvuková raketa, odpaľovaná z menších a rýchlych fregát, radikálne zmení pomer síl na hladinách morí a oceánov. Čítať ďalej
14 | 10 | 2020 | Ivan Brožík