Guvernér New Yorku údajne sľúbil zablokovať distribúciu novej vakcíny od Pfizeru, až kým nebude prezidentom Biden
10 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Guvernér New Yorku Andrew Cuomo je obvinený zo spolitizovania vakcíny Covid-19 po tom, čo uviedol, že bude pracovať na zablokovaní distribučných plánov Trumpovej administratívy, dokým sa úradu neujme Joe Biden, informuje portál RT.


"Dobrou správou je, že vakcína prichádza. Zlou správou je, že treba počkať kým sa stane prezidentom Joe Biden. Bude to trvať asi dva mesiace,“ uviedol Cuomo v pondelok pre Good Morning America v reakcii na správy, že Pfizer je blízko dokončenia vakcíny proti Covid-19, ktorá by mohla byť 90-percentne účinná.

Guvernér tvrdí, že Trumpov plán distribúcie ponechá ľudí na „zdravotných púšťach“ bez prístupu k vakcíne. „Ak nemáte prístup k Rite Aid alebo Walgreens (americké siete drogérii), máte veľké ťažkosti,“ uviedol a dodal, že Biden sa bude týmito problémami „zaoberať“.

"Nemôžeme nechať tento plán distribúcie vakcín napredovať tak, ako to plánuje Trump. Musíme to napraviť alebo zastaviť skôr, ako sa celé pokazí," ďalej poznamenal Cuomo.

Cuomo tvrdí, že spolupracuje s ďalšími guvernérmi na možnom zastavení Trumpovho plánu distribúcie vakcín v prospech plánu od Bidena, keď sa ujme úradu.



Sľub guvernéra narušiť distribučné plány mu priniesol veľkú kritiku na sociálnych sieťach.

"Andrew Cuomo tým, že hovorí, že spomalí distribúciu, zbytočne spolitizoval významný zdravotnícky a vedecký vývoj, ktorý bude stáť životy," napísal na Twitteri spisovateľ Evan Siegfried.

Moderátorka počasia pre Fox News Janice Deanová obvinila Cuomoa z toho, že je „jedným z najhorších vodcov všetkých čias“. Deanová bola tento rok jednou z najhlasnejších guvernérskych kritičiek po tom, čo jej otec a svokra zomreli v opatrovateľských domoch počas pandémie Covid-19. Spojila úmrtia s kontroverzným príkazom Cuomoa, ktorý nútil opatrovateľské ústavy, aby prijali ľudí, ktorí sú pozitívni na Covid-19.



Aj keď by sa vakcína mohla distribuovať, kým je Trump stále prezidentom, jeho zvládnutie pandémie bolo jednou z najčastejších kritík, ktoré sa na neho počas predvolebnej kampane zameriavali, vrátane jeho oponenta Joea Bidena.

V USA bolo doposiaľ viac ako 230 000 úmrtí na Covid-19 a spolu okolo 10 miliónov prípadov. USA dokonca vytvorili denný rekord, keďže len v sobotu bolo hlásených viac ako 126 000 prípadov.

EÚ napokon kapitulovala. Maďarsko môže nakúpiť ruskú vakcínu Sputnik V
Na ruskú vakcínu čaká celý svet - od Rakúska až po Argentínu. Do krajín európskej únie však doteraz nesmela. Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Ivan Brožík