EÚ zvažuje, že v celej Európe sa bude organizovať "výcvik imámov", aby zakročila proti „ideológii nenávisti“
10 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Brusel musí zriadiť nový inštitút, ktorý by vzdelával imámov a obmedzil by tak šírenie islamského extrémizmu po celej Európe, uviedol šéf Európskej rady Charles Michel, pričom vyzval na nový zásah proti internetovému oslavovaniu terorizmu, informuje portál RT.


"Aby sme bojovali proti ideológii nenávisti, musíme čo najskôr zriadiť európsky inštitút pre výcvik imámov v Európe," uviedol v pondelok vo svojom príspevku na Twitteri Charles Michel, ktorý predsedá rade 27 šéfov vlád EÚ.



Charles Michel bol na návšteve vo Viedni po teroristickom útoku z 2. novembra, pri ktorom džihádista zabil štyroch ľudí a potom ho policajti zastrelili.

Michel neprezradil podrobnosti toho, čo nazval „konkrétnym návrhom“, uviedol však, že „niekoľko návrhov je už na stole“ a dodal, že dúfa, že sa nejaký prijme „do konca roka“.

Predseda Európskej rady tiež uviedol, že tí, ktorí šíria správy oslavujúce terorizmus na internete, by to nemali robiť beztrestne a akýkoľvek takýto obsah by mal byť okamžite vymazaný.

Trump vyhodil svojho ministra obrany. Nesúhlasil s použitím armády proti protestujúcim
Americký prezident Donald Trump prostredníctvom Twitteru oznámil, že minister obrany Mark Esper bol odvolaný z jeho funkcie a už bol nahradený, informuje portál RT. Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Viedenský útočník sľúbil vernosť Islamskému štátu (IS, predtým ISIS) a svoj útok dokonca oznámil na sociálnej sieti Instagram.

Predchádzajúce správy naznačovali, že vlády EÚ sa usilovali o prístup k šifrovaným správam po nedávnej vlne teroristických útokov vo Francúzsku a Rakúsku. Táto iniciatíva však vyvolala obavy z väčšieho štátneho dohľadu nad ľuďmi, ktorí dodržiavajú zákony, ako aj obavy z vytvorenia potenciálnych zadných vrátok pre hackerov a spravodajské služby, ktoré by potom mohli získať prístup k súkromnej komunikácii.

Michel predniesol svoje poznámky počas návštevy Viedne, ktorá bola zameraná na preukázanie solidarity s rakúskym ľudom a kancelárom Sebastianom Kurzom, ktorého ocenil šéf Európskej rady za odpoveď na „mimoriadne zložitú situáciu“.



„Teroristické útoky sú zamerané na ničenie životov, ale tiež podkopávajú hodnoty EÚ. Ale my sa nepoddáme,“ dodal na záver Michel.

Šéf viedenskej protiteroristickej agentúry končí. "Zapatrošil" kľúčové informácie zo Slovenska
Rakúska polícia v pondelok vykonala raziu na viac ako 60 adresách údajne spojených s radikálnymi islamistami, pričom boli vypočutí 30 podozriví, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Diana Zaťková