Bezpečnosť, účinnosť, transparentnosť: Čo všetko nevieme o vakcíne od spoločnosti Pfizer?
10 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Globálne trhy prudko vzrástli a politici i verejnosť sa radovali, keď spoločnosť Pfizer oznámila, že jej vakcína proti Covid-19 je na 90 percent účinná, ale nie všetci sú o tom úplne presvedčení a množstvo dôležitých otázok zostáva nezodpovedaných, informuje portál RT.


V pondelok americký výrobca liekov Pfizer a nemecký partner BioNTech ohlásili „predbežnú analýzu“ štúdie ich testovania vakcíny proti Covid-19 so 43 538 osobami, ktorá sa ukázala byť účinná na 90 percent.

V rozsiahlom testovaní bolo spozorovaných iba 94 prípadov, keď vakcína nezabrala. Existujú predbežné náznaky, že boj proti koronavírusom sa môže konečne posunúť v prospech ľudstva. Ruská vakcína Sputnik V sa už mohla pochváliť podobnou mierou účinnosti.

Avšak po všetkých skokoch na trhu, bezduchom spravodajstve a politických správach o očkovacej látke zostáva veľa vážnych výhrad, obáv, otázok a zjavný nedostatok podrobností.

Rusko tvrdí, že vakcína Sputnik V je rovnako účinná ako novo predstavená vakcína od farmaceutického giganta Pfizer
Viac ako 90 percent osôb, ktoré dostali ruskú vakcínu Sputnik V, má pravdepodobne imunitu voči koronavírusu, čo zodpovedá odhadom alternatívnej receptúry vyvinutej v USA, uviedlo v pondelok ministerstvo zdravotníctva, informuje portál... Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Zatiaľ nevieme, či vakcína od spoločnosti Pfizer úplne zabraňuje infekcii, alebo či sú asymptomatickí nosiči stále nebezpeční. Štúdia mala tiež pomerne obmedzený rozsah a testovala iba to, či sa medzi príjemcami vakcín vyskytlo menej prípadov na Covid-19 ako tých, ktorým sa podávalo placebo.

Inými slovami, bez týchto informácií nemáme ako vedieť, či by táto vakcína skutočne zastavila pandémiu alebo nie.

Štúdia tiež nerozlišovala medzi závažnosťou prípadov Covid-19 medzi účastníkmi, ani neposkytla demografické informácie o tých, ktorí boli nakazení, takže stále nevieme, či príjemcovia očkovacej látky boli kriticky chorí alebo si len vyvinuli miernejšiu formu ochrany pred chorobou.

Taktiež neboli poskytnuté žiadne informácie o frekvencii alebo závažnosti vedľajších účinkov, a taktiež neboli zdieľané kľúčové podrobnosti o bezpečnostnom profile vakcíny.

U jedného z piatich pacientov s Covid-19 sa do troch mesiacov vyvinú duševné choroby, tvrdí nová štúdia
Značnej časti pacientov s Covid-19 bola diagnostikovaná duševná porucha pár mesiacov po pozitívnom teste na koronavírus, uviedla najnovšia štúdia, informuje portál RT. Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Pondelková tlačová správa spoločnosti Pfizer neobsahovala žiadne údaje o tom, koľko účastníkov ochorelo na vakcínu oproti tým, ktorí dostávali placebo.

Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Pfizer Alberta Bourlu sa očakáva, že tieto údaje budú zverejnené „v najbližších týždňoch“, pretože na tieto a ďalšie otázky budú potrebné komplexné odpovede.

Ak si vezmeme príklad USA, podľa jedného prieskumu sa asi 62 percent Američanov obáva, že Úrad pre kontrolu potravín a liečiv urýchli schvaľovanie vakcín, a preto iba 21 percent opýtaných respondentov tvrdí, že „určite plánujú očkovanie“ a 49 percent pravdepodobne nie alebo určite nie.

Existuje veľa obáv, že nebude dostatočne zohľadnená bezpečnosť a efektívnosť vzhľadom na to, čo je politicky a ekonomicky ohrozené, pokiaľ ide o potenciálnu budúcnosť bez Covid-19.



Niektorí, ako napríklad výkonný riaditeľ pre biotechnológie v USA a expert na infekčné choroby William Haseltine, tvrdia, že také vyhlásenia vývojárov vakcín „sú nedostatočnou zárukou“ a „sú plné dier ako švajčiarsky syr“.

Guvernér New Yorku údajne sľúbil zablokovať distribúciu novej vakcíny od Pfizeru, až kým nebude prezidentom Biden
Guvernér New Yorku Andrew Cuomo je obvinený zo spolitizovania vakcíny Covid-19 po tom, čo uviedol, že bude pracovať na zablokovaní distribučných plánov Trumpovej administratívy, dokým sa úradu neujme Joe Biden, informuje portál RT. Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Marek Molnár