Z polície sa stále vynášajú dôverné informácie! O akcii "Očistec" vraj vedeli vopred aj zadržaní, aj médiá
09 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Bodku za štvrtkovým zadržaním ôsmich vysokopostavených funkcionárov NAKA v rámci policajnej akcie Očistec dal včera sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, ktorý piatich z nich poslal do väzby.


Jedným z tých, ktorí museli ísť naspäť do väzby je aj bývalý riaditeľ Národnej protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer. Ten sa „preslávil“ najmä tým, že bol na mieste vraždy, teda v dome Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v čase, keď tam nemal čo robiť, pretože tam kriminalisti vykonávali vyšetrovacie úkony. Rozhodnutie sudcu nekomentoval, ale očakával. Rovnako ak všetci ostatní, ktorých sudca nepustil na slobodu, aj on sa voči jeho verdiktu odvolá na Najvyšší súd, informuje portál dennikn.sk.
Rozhodnutie sudcu obhajca chápe

Zaujímavo vyzneli slová jedného z dozorujúcich prokurátorov, že obvinení mali informácie o tom, že budú zadržaní. „Ak túto informáciu mali, a napriek tomu zotrvali vo svojich príbytkoch a vyčkali až ich polícia zadrží, tak nemali ambíciu niekam utekať, alebo sa skrývať,“ tvrdí Krajmerov obhajca Miroslav Bobok. Na druhej strane Bobok tvrdí, že jeho klient o tom, že si pre neho príde polícia asi nevedel, pretože inak by ho o tejto skutočnosti upovedomil a on by sa na to pripravil a nevzďaľoval sa z Bratislavy.

Rozhodnutie sudcu poslať Krajmera naspäť do väzby mu Bobok nezazlieva. „To preto, lebo mediálny a politický tlak, ktorý by sa na neho vyrútil v prípade, že by ho pustil na slobodu, by bol pre neho ťažko udržateľný,“ vysvetlil Bobek. Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu Rastislav Stieranka teda akceptoval dôvody kolúznej a pokračovacej väzby a zároveň neakceptoval návrh prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry o  dôvod útekovej väzby.

Aktualizované: Tibor Gašpar a Milan Mihálik ostávajú vo väzbe, Hraško vraj nevníma realitu
Špecializovaný súd vzal Tibora Gašpara a Milana Mihálika do väzby, podľa sudcu by mohli ovplyvňovať svedkov a pokračovať v trestnej činnosti. Obaja podali voči rozhodnutiu sťažnosť, píše Denník N. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič, Jozef Uhlárik ml.

Roztržka medzi obhajcom a prokurátorom

V nedeľu sa ale na Špecializovanom trestnom súde odohrala aj zaujímavá situácia, pro ktorej sa dostali do sporu Krajmerov obhajca Miroslav Bobok a dvojica dozorujúcich prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek a Ondrej Repa. O čo vlastne išlo? O vynášanie informácií z vyšetrovanie na verejnosť. „Neviem si vysvetliť, ako je možné, že už na druhý deň po výsluchu prebieha informácia médiami, ktorá je zhodná či veľmi podobná obsahom vyšetrovacích úkonov. Tieto informácie určite nešíri žiadny z obhajcov, preto som apeloval na oboch dozorujúcich prokurátorov, aby dbali o to, že nenastanú nejaké úniky z vyšetrovacieho spisu, pretože je to krajne kontraproduktívne a neprospieva to obvineným. Oni jediní totiž tomu môžu zabrániť a majú na to dosah,“ vysvetľuje Miroslav Bobok. Sklamanie obhajcu bolo o to väčšie, keď to Ondrej Repa okomentoval, že si takýto apel vyprosí.
O nevine svojho klienta je presvedčený

Róberta Krajmera zadržali podľa slov jeho advokáta aj pred šiestimi týždňami, ale po výsluchu ho prepustili. „Dôveruje tomu, čo mi povedal, teda že je v celej veci nevinný, a preto ho aj zastupujem,“ skonštatoval Bobek, ktorý je podľa vlastných slov známy tým, že obhajuje iba tých ľudí, o ktorých nevine je presvedčený.

Keď začnú exfunkcionári polície rozprávať, strhne sa u nás nielen tornádo, ale možno aj cunami!
Bezpečnostný analytik si myslí, že terajšie zadržanie bývalých vysokých policajných funkcionárov môže u nás spôsobiť niečo nevídané. Jeho názor sprostredkovali parlamentnelisty.sk. Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.