V Radošine u Bödöra som bol, potvrdil Kaliňák a prezradil aj čo nechcel
09 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Rozhovor exministra Kaliňáka pre SME odhalil zjavne viac, ako obaja jeho aktéri chceli. 


V diskusnej SME relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej s názvom Rozhovory ZKH odznel aj rozhovor moderátorky s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom pod titulkom Kaliňák: V Radošine u Bödöra som bol. Neviem potvrdiť ani vyvrátiť, kedy a v akej zostave. Redakcia HD prepísala a komentovala jeho prinajmenej pozoruhodné pasáže.

Úvodnou otázkou moderátorky bola snaha overiť si, či podľa Roberta Kaliňáka je ešte stále Tibor Gašpar "najlepší policajný prezident v histórii Slovenska. Hosť relácie reagoval veľmi stručne a kategoricky "áno". Dostal síce ponuku či skôr možnosť poopraviť svoj starší a známy výrok, no nevyužil ju slovom "nie". Hoci z pohľadu času dodal, že "veľkú konkurenciu mu robí Milan Lúčanský". Robert Kaliňák ešte prízvukoval moderátorke "keď sa ma spýtate, či som zmenil názor na Tibora Gašpara, nie, nezmenil som.“

Vo chvíli, keď sa Robert Kaliňák dostal ku konštatovaniu, že súčasné masové zatýkanie sudcov a policajných funkcionárov "je jednoznačná politická objednávka", začala sa zaujímavejšia časť dialógu. Exminister vnútra totiž doslova povedal, že svoje konštatovanie môže podložiť faktami. dostal sa však iba k prvému a ako sa neskôr ukázalo - aj k poslednému. Tým bolo podľa neho zadefinovanie si "nepriateľov štátu" novou vládou Igora Matoviča hneď po jej nástupe do funkcie po voľbách. na veľkú škodu poslucháča, neskôr sa už celých vaica ako 40 minút rozhovoru k avizovaným ponúknutým faktom nevrátil a nevrátila ho k nim ani moderátorka.

Bývalý šef NAKA sa po zadržaní psychicky zrútil. Na internete o ňom koluje hrozná správa
Štvrtková akcia NAKA, pri ktorej zadržali ôsmich bývalých vysokopostavených policajtov otriasla celým Slovensko. Jedným zo zadržaným však až natoľko, že skončil na psychiatrii. Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Zostalo teda pri tom, že Kaliňák konštatoval, že sa považuje hneď za druhého v poradí prioritných terčov vládnej koalície "po Smere a Robertovi Ficovi". Svoje tvrdenie o politickej objednávke ešte podčiarkol tvrdením: "To, že ide o objednávku svedčí aj to, že o tretej hodine ráno si na FB zavesí mladý novinár status - „ideme si po Tibora Gašpara“

Tu sa téma rozhovoru zmenila, z pôvodnej línie sa - zjavne proti vôli moderátorky - dostala do polohy, v ktorej Robert Kaliňák uvažoval nad tým, od koho a prečo majú novinári informácie o tom, koho kedy a kam ide polícia zatýkať. Moderátorka síce pripomenula, že "Tibor Gašpar aj ostatní vedeli o tejto akcii vopred", ale to iba nahrala vodu na argumentačný mlyn Robertovi Kaliňákovi - "hlavným problémom je, že sa vopred vie, čo sa ide urobiť, máme páchateľa a snažíme sa okolo toho vybudovať trestný čin. To je dnes móda. Objavuje sa to dnes často. Napríklad v akcii Víchrica."

zaujímavé intermezzo v inak pomerne obojstranne demagogickom dialógu znamenali Kaliňákove otázky na moderátorku ako "prečo bolo zastavené konanie voči prezidentovi Kiskovi vo veci neoprávnenej vratky DPH?" S dodatkom - "KTAG má asi trinásť daňových podvodov". Ako v zátvorke znel ešte jeho dodatok k otázke - "asi tá chobotnica nefungovala iba v prospech záujmov Smeru".

Za státisícový úplatok pomáhalo Bödörovo policajné komando klientom exministra Gábora Gála
Policajná akcia Očistec odkryla ľudí z najvyššieho velenia polície, ktorí páchali trestnú činnosť skutočne veľkého rozsahu. Postupne sa odkrývajú ďalšie ich činy a obchody, nad ktorými slušný človek iba neveriacky krúti... Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Po snahe moderátorky vrátiť Kaliňáka do defenzívy otázkami na prepojenia a podozrenia v aktuálnej vlne zatýkania policajných predstaviteľov sa hosť zatváril, že o kauze DPH nevie nič s poznámkou, že aj tak ide vraj o kauzu Mosta a o operátoroch nevie už vôbec nič. Po pripomenutí mu, že ide "o SWAN", povedal iba "hm, to tam bol SWAN"? Robert Kaliňák vyhlásil, že podporuje, "aby sa každý prípad preveril, to sa aj dá. Ja nepodporujem iba tú mediálnu bublinu okolo toho. A zas obratne vrátil diskusiu ku Kiskovi.

V rozhovore nasledovala "strela moderátorky od boku" - "boli ste niekedy v Radošinej"?

Robert Kaliňák: "Pani redaktorka, túto otázku som už dostal a musím povedať, že som za tie roky bol na desiatkach tisícov spoločenských udalostí. Čiže ja si naozaj nemôžem pamätať. Áno, v poslednej dobe som sa zoznámil s pánom Bödörom, aj sme konzultovali, mali sme nejakú právnu konzultáciu o tom že či vlastne – v nejakej miere môžem poskytnúť nejaké právne služby".

Moderátorka: "Kedy ste mali túto konzultáciu?
Kaliňák: "V poslednom období sa dohodnime, keď ešte bol na slobode, dobre?"

Moderátorka: "Boli ste u Norberta Bödöra niekedy vo vinárni?"
Kaliňák "To je možné, neviem vám to vyvrátiť. Kľudne povedzme, že boli, ale na žiadnej tajnej porade nie."
Moderátorka: "Mali tam byť policajní funkcionári, Dušan Kováčik, Norbert Bödör a vy. Uskutočnilo sa takéto stretnutie? To by ste si asi pamätali.
Kaliňák: "Nie. Nemusím si pamätať, pretože takých stretnutí, kde boli tie osoby, ktoré menujete, boli desiatky."
Moderátorka: "Aj Norbert Bödör, aj Kováčik, aj policajní funkcionári? To ste mali desiatky takýchto stretnutí v tejto zostave aj s Norbertom Bodorom?"
Kaliňák: "Áno. Ale myslím si, že tam nebol práve najčastejšie pán Bödör."

Nečakané zistenia nadácie Zastavme korupciu! Biznis s antigénovými testami rozkrýva vinníkov
Nákup antigénových testov na celoplošné testovanie je spojený s viacerými pochybnosťami a spochybňovaný nielen zo strany opozície. Na trnavského dodávateľa sa preto bližšie pozrela aj nadácia Zastavme korupciu. Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Natália Sollárová


Moderátorka síce v tomto štýle "rozhovor" či skôr výsluch naťahovala, ako sa dalo, ale v podstate nič viac z Kaliňáka nedostala. naopak, po chvíli exminister vnútra prevzal taktovku: "Emisie a testy – kde sú palcové titulky? Vy iba o Smere hovoríte! Sudcovia – súdnictvo –dnes máte ministerku, ktorá tam bola päť rokov“. A Kaliňák ešte dodal, že SMER nikdy nemal vlastného ministra spravodlivosti. Pripomenul, čo je na Slovensku skutočný problém - "dvojitý meter – skutočný problém sa preleje balastom a napokon neexistuje žiaden problém."

Na fakty, sľúbené v úvode rozhovoru už jeho moderátorka akosi "zabudla".
Minulosť Kaliňáka a Počiatka. Čo ich spájalo

Teraz je potrebné si pripomenúť ako v roku 2013 (kedy bol opäť vo funkcii ministra vnútra Róbert Kaliňák) vyšetrovatelia z Banskej Bystrice odhalili miliónové podvody s DPH za firmou Budamar. Pomerne rýchlo narazili na podnikateľov blízkych Smeru. A krátko na to prišiel zásah zhora. Obaja policajti boli z vyšetrovania prípadu odstavení. Zasiahlo vedenie polície z Bratislavy. Prípad bol presmerovaný na iných, menej aktívnych vyšetrovateľov. Podnikatelia a ministri Kaliňák s Počiatkom majú totiž zvláštny politický rodokmeň. Vždy boli viac obchodníkmi a podnikateľmi, ako politikmi. Obaja za svoju kariéru vďačia oligarchivi Jozefovi Brhelovi.

ŠKANDÁL: Na stretnutia s Bödörom mal chodiť osobne aj Robert Kaliňák, tvrdia svedkovia
Akcia NAKA s názvom Očistec odkryla doslova absurdný stav v našej polícii, respektíve v jej najvyššom vedení. Ako sa ale ukazuje, prekvapeniam kto, kde a s kým sa stretával zrejme ešte nie je koniec. Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.