Jankovská a Kováčik sedia za mrežami. Trnka si však na slobode pokojne kosí trávnik!
09 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Na Slovensku je to tak, povie si obyčajný človek keď si prečíta, ako sa má v súčasnosti bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka, ktorý sa, zatiaľ, úspešne vyhýba pobytu za mrežami.


Redaktori týždenníka Plus sedem dní si posvietili na Dobroslava Trnku aby zistili, ako sa tento kontroverzný bývalý generálny prokurátor má. A zistili veru zaujímavú vec. Nielenže si spokojne užíva slobodu, ale v Hamuliakove sa miestnym futbalistom stará o trávnik!
Novou „prácou“ kosenie futbalového trávnika

Trnku redaktori počas dna zachytili v teplákoch a páperovej bunde, ktorá mu bola očividne o pár čísel väčšia, ako sa za volantom červenej kosačky vyváža po trávniku futbalového ihriska a kosí ho. Aký to paradox v porovnaní s bývalou štátnou tajomníčkou Monikou Jankovskou, bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom či množstvom sudcov, ktorí sedia a nariekajú nad svojím osudom za múrmi väzenia.

Futbalový tím Hamuliakova, ktorý je Trnkovou srdcovkou, hrá v šiestej lige. Keďže bývalý šéf všetkých slovenských prokurátorov má pozastavený výkon funkcie a brána generálnej prokuratúry je pre neho zatvorená, pomáha aspoň s organizáciou zápasov a dvakrát do týždňa kosí trávnik na miestnom ihrisku. Len tak, v rámci relaxu. Do novej „práce“ to má len na skok, lebo jeho rodinný dom stojí hneď vedľa ihriska. No a vo voľnom čase, ktorého je teraz viac, ako by chcel, sa Trnka socializuje s miestnymi štamgastami v krčme, alebo sa venuje svojmu psovi.

CELÁ NAHRÁVKA Kočner - Trnka + vyjadrenie Penty
15 | 10 | 2019 | René Skalný

Zatiaľ najvyšším trestom iba zníženie platu

NAKA zadržala Trnku v jeho dome v Hamuliakove aj pre debatu s ministrom Počiatkom o prípade Lemikon. Muži zákona ho chceli posadiť do väzby, lenže prokurátor s tým nesúhlasil a v tejto veci zrušil jeho obvinenie. Momentálne je teda Dobroslav Trnka stíhaný za zneužitie právomoci verejného činiteľa, lebo údajne po dohode s Kočnerom tajil nahrávky Gorily. Ostáva však na slobode.

Najhoršie nedopadol bývalý generálny prokurátor ani v disciplinárnom konaní, pretože za klamstvo o jeho úlohe pri prepustení Jozefa Majského z väzby v roku 2004 ho disciplinárna komisia potrestala iba znížením platu o 15 percent počas troch mesiacov. Trnka v televízii Markíza tvrdil, že Majského prepustil na zá­klade informácií od Krajskej prokuratúry v Košiciach. Pravda je však taká, že Majský sa dostal spoza mreží len vďaka Trnkovi a svoju podriadenú Evu Mišíkovú, ktorá vtedy nesúhlasila s prepustením Majského, dokonca odvolal z pozície riaditeľky trestného odboru.

Nie som si vedomý, že by som sa dopustil disciplinárneho priestupku, tvrdí Trnka
Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka si nie je vedomý, že by sa dopustil disciplinárneho priestupku. Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | TASR

Z capa urobili na prokuratúre záhradníka

Dobroslav Trnka sa stal generálnym prokurátorom v roku 2004, keď ho podporilo KDH, SMK, Smer, časť ANO a KSS. Nikomu sa nezdalo, že by mal nejaké väzby na ekonomické alebo politické skupiny. Navyše, krátko po revolúcii bol súčasťou tímov, ktoré vyšetrovali zásah proti sviečkovej manifestácii z marca 1988 aj proti demonštrácii študentov z novembra 1989, kde padla obžaloba na posledného šéfa ŠtB Alojza Lorenca. „Prišiel tam ako plukovník armády, ako vojenský prokurátor a vystupoval v pozícii človeka, ktorý chce čistiť trestné veci. Výslovne tvrdil, že bude konať aj pri veciach, ktoré nedostane oficiálne. Že bude stačiť, ak sa o nejakej trestnej činnosti dozvie, a začne konať, “ povedal Jozef Drgonec, ktorý bol medzi členmi ústavnoprávneho výboru vypočúvajúceho Trnku pred voľbou generálneho prokurátora.

Realita bola ale iná. V kauze financovania Smeru Trnka posunul trestné oznámenie na špeciálnu prokuratúru až po voľbách a nahrávku s hlasom podobným Ficovi vraj držal v šuplíku tri mesiace. V kauze Glanc House sa zase vďaka Trnkovi dostala stavba v Bernolákove k ľuďom blízkym Kočnerovi. Trnka totiž poslal šéfovi seneckého katastra list, aby umožnil jej prevod napriek tomu, že ju blokovala špeciálna prokuratúra. Za to ho riešilo disciplinárne hneď niekoľko komisií, prípad však napokon označili za premlčaný! Prokuratúra sa veru za Trnkovej éry nebila dostatočne za spravodlivosť nielen v kauzách exriaditeľa SIS Ivana Lexu, ale do stratena pustila aj kauzy Nafta Gbely a Kúpele Sliač, v ktorých figurovali mečiarovskí privatizéri Vladimír Poór a Viliam Soboňa.

VIDEO: Trnka na uniknutej nahrávke spomína istý trezor na ministerstve, vraj sú v ňom "míny pre celé Slovensko"
Hlas podobný bývalému generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi spomína v uniknutej nahrávke istý trezor na ministerstve vnútra, ktorý má obsahovať zásadné tajomstvá štátu. Kompromitujúce materiály vraj môžu ohroziť vplyvných ľudí naprieč... Čítať ďalej
01 | 12 | 2019 | René Skalný

Kočnerov sluha s imidžom štamgasta

Politológ Radoslav Štefančík si myslí, že Trnka bol „na začiatku pravdepodobne slušný človek, no vidíme, čo sa stalo. Stal sa symbolom úpadku či korupcie. Nemyslím si, že keď bol navrhnutý, politické strany s ním kalkulovali. Ale v momente, keď už bola vláda Ivety Radičovej, tí, ktorí ho navrhli na post generálneho prokurátora, museli už vtedy vedieť, že pán Trnka je ich človek a vie vybaviť veci, s ktorými by čestní prokurátori nesúhlasili.“ Dobroslava Trnku si budeme pamätať hlavne ako na Kočnerovho sluhu s imidžom štamgasta štvrtej cenovej, ktorý na kamery bez zábran hovorí o „trtošení“ a „pregrcávaní“, dodáva na záver týždenník Plus sedem dní.

SIS odtajnila svoju správu. Kočner a Trnka boli napojení na zločinecké skupiny
Na povrch vyplávali (ne)očakávané informácie. Slovenská informačná služba zaznamenala minulý rok viaceré prípady korupcie v policajnom zbore a na prokuratúre. Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.