Detská práca môže byť dobrá, tvrdí bizarný článok financovaný Billom Gatesom
09 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Práca pre rodinu je formou detskej práce, takže nie každá detská práca je skutočne zlá, uvádza sa v článku na portáli The Guardian, ktorý bol v piatok publikovaný v sekcii sponzorovanej nadáciou Billa a Melindy Gatesovými, informuje portál RT.


Provokatívny článok napísala Elizabeth Sibaleová, žena narodená v Malawi, ktorá pracuje pre medzinárodnú poradenskú spoločnosť Palladium. Píše v ňom o svojich skúsenostiach z detstva, keď usilovne pracovala pre svoju rodinu - nosila vodu, pripravovala jedlo a strážila svoju mladšiu sestru - ako príklad práce, ktorá jej pomohla získať zručnosti dôležité pre život v dospelosti a vybudovať si charakter.

"Kde robíte hranicu medzi tým, čo sa medzinárodne považuje za trestný čin, a prirodzeným procesom získania schopností? S výnimkou veľkých organizácií, ktoré dávajú deťom prácu, je to všetko o miestnom kontexte," napísal Sibaleová.

"Dnes je na rozdiel od všeobecného presvedčenia väčšina detských pracovníkov zamestnaných ich rodičmi, takže nepracujú vo výrobnom sektore alebo v hospodárstve," dodala autorka.

Obrovské protesty v Nemecku pre protipandemické opatrenia, polícia je už zúfalá
Vlády po celom svete sa snažia nejakou formou eliminovať šíriaci sa vírus COVID-19. Ich opatrenia sa ale už prestávajú páčiť ľuďom, ktorí sa voči nim búria. Polícia v Nemecku má protestov už plné zuby. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Stanovisko bolo zjavne postavené na diskusiách na seminári, ktorý minulý mesiac usporiadala spoločnosť Palladium. Bod, že kultúry majú odlišné normy týkajúce sa toho, ktorá práca by sa mala považovať za vhodnú pre dieťa, je ťažko diskutabilná.

Medzinárodná organizácia práce (MOP) tvrdí, že práca maloletého je formou detskej práce, iba ak je nebezpečná alebo prekáža dosiahnutiu vzdelania. Podstatou problému je, ako zaobchádzať s chudobnými rodičmi, ktorí svoje deti zdržiavajú mimo škôl, pretože sú potrebné na podporu domácnosti. Sibaleová a jej kolegovia tvrdia, že obyvateľom Západu by mali prihliadať na domáce kultúrne predsudky.

Titulok článku ani logo Nadácie Billa a Melindy Gatesových, ktorá financuje tlačovú sekciu portálu The Guardian „Globálny rozvoj“, v ktorej bol článok publikovaný, však nepomohli podporiť nuancovanú debatu. Pre mnohých čitateľov to zjavne vyzeralo veľmi podobne, akoby západní miliardári platili novinám, aby vybielili vykorisťovanie chudobných afrických národov.





MOP považuje školskú dochádzku za rozhodujúcu súčasť riešenia tohto problému, pretože z neškolských detí vyrastajú nekvalifikovaní dospelí ľudia, s malou nádejou, že z ekonomického hľadiska obrátia svoj život k lepšiemu.

Rusko a Nemecko požadujú okamžité prímerie kvôli obavám, že by sa vojna v Náhornom Karabachu mohla premeniť na humanitárnu krízu
Hlavné mesto napadnutej oblasti Náhorný Karabach sa tento víkend pripravuje na odvrátenie útoku azerbajdžanských vojsk, zatiaľ čo Rusko a Európska únia sa snažia zabezpečiť aspoň dočasnú pauzu v nepriateľských akciách, informuje portál... Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Marek Molnár