Vianoce nebudú normálne, rúška s nami zostanú aj v budúcom roku, predpovedá biochemik
08 | 11 | 2020 I Timotej Dudka

V Česku v stredu pribudlo najviac prípadov nákazy koronavírusom od začiatku epidémie. Pribúda aj ťažkých priebehov ochorenia COVID-19 i úmrtí. Biochemik Jan Trnka z Centra pre modelovanie biologických a spoločenských procesov (BISOP) sa však domnieva, že už na budúci týždeň by ich počty mali dosiahnuť vrchol, píše portál Irozhlas.


„Problém je, že ak by medziľudské kontakty a správanie zostali na rovnakej úrovni, tak ten pokles bude veľmi pomalý,“ hovorí Trnka vo vysielaní Českého rozhlasu Plus s tým, že podľa súčasných modelov počty nakazených do konca roka neklesnú pod 3000 denne.

Veľký problém vidí aj v tom, že podiel pozitívnych testov sa stále pohybuje okolo 30 % a reálne nakazených, ktorí neboli testovaní, je nepochybne niekoľkonásobne viac, minimálne dvakrát.

EÚ sa snaží blokovať vakcínu SputnikV z Ruska. Maďarsko ju nakúpi aj tak
Maďarsko oznámilo, že nakúpi ruskú vakcínu proti koronavírusom Sputnik V na výskumné a licenčné účely, čo by mohlo viesť k vytvoreniu napätia s orgánmi EÚ, ktoré trvajú na tom, aby sa používali iba receptúry vyrobené v tomto bloku, informuje portál... Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Za príliš optimistický preto považuje názor riaditeľa Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS) Ladislava Duška, podľa ktorého by sa s uvoľňovanie nariadení v Česku mohlo začať už za dva až tri týždne. Podľa Trnku je uvoľňovanie opatrení riskantné a situáciu môže len zhoršiť.

Český minister zdravotníctva Jan Blatný vyhlásil, že Česko má v európskom porovnaní už teraz pomerne prísne opatrenia. Trnka ale vyzdvihuje príklad Izraela, ktorý na štyri týždne zaviedol ešte prísnejšie obmedzenia, a zdá sa, že sa tam podarilo dostať epidémiu pod kontrolu.

„Vláda by mala komunikovať tak, aby ľudia verili, že je v ich záujme sa uskromniť a obmedziť kontakty, aby sme mali normálnejšie Vianoce a začiatok roka. To sa bohužiaľ stále nedeje a dôvera je možno stratená už navždy. Podľa toho, čo vidíme teraz, to vyzerá, že tohtoročné Vianoce asi nebudú normálne,“ dodáva Trnka, ktorý pôsobí tiež v Ústave biochémie 3. lekárskej fakulty Univerzity Karlovy.

Hlavný ruský pneumológ upozorňuje na nepresnosť testov, vykonávaných neodborne
Test na prítomnosť COVID-19 môže vykazovať falošne negatívne výsledky až v 30-40 percentách prípadov. Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Veľké rezervy stále vidí napríklad v nedostatočnom využívaní práce z domu v porovnaní s jarnými mesiacmi. Zároveň vtedy sa medziľudské kontakty znížili na tretinu normálneho stavu, ale teraz sme len zhruba na polovici.

„Na uliciach vidíte, že to nevyzerá ako v marci. Je pravdepodobné, že rúška budeme v nejakej forme nosiť ešte dlho do roku 2021. A možno dlhšie,“ podotýka.

Americká tichomorská flotila spolu s Japonskom začali manévre Keen Sword 21
Americké indicko-tichomorské veliteľské zložky a podriadené flotily spolu s jednotkami Japonských síl sebaobrany začali cvičenie na vojenských zariadeniach v celom kontinentálnom Japonsku, v prefektúre Okinawa a v okolitých teritoriálnych... Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Ivan Brožík