Rusko a Nemecko požadujú okamžité prímerie kvôli obavám, že by sa vojna v Náhornom Karabachu mohla premeniť na humanitárnu krízu
08 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Hlavné mesto napadnutej oblasti Náhorný Karabach sa tento víkend pripravuje na odvrátenie útoku azerbajdžanských vojsk, zatiaľ čo Rusko a Európska únia sa snažia zabezpečiť aspoň dočasnú pauzu v nepriateľských akciách, informuje portál RT.


Stepanakert, hlavné mesto Náhorného Karabachu, ktorý Azerbajdžan považuje za súčasť svojho územia, sa premení na ďalšiu vojnovú oblasť medzi týmito dvoma národmi. V meste žije asi 55 000 ľudí a je to najväčšia mestská aglomerácia v samozvanej republike.

Existujú obavy, že boje môžu vyvolať humanitárnu krízu v regióne, pretože azerbajdžanské jednotky naďalej získavajú posily.

Konfliktom bola údajne vysídlená takmer polovica zo 150 000 obyvateľov Náhorného Karabachu. Občianska vojna v neďalekej Sýrii spôsobila v posledných rokoch exodus utečencov, ktorý sa stal krízou pre európske národy a podnietil migráciu po celom kontinente. Viacero utečencov zo Sýrie si tiež urobilo domovy v Náhornom Karabachu, od roku 2011 ich do Arménska utieklo 22 000. Teraz čelia opätovnému vysídleniu.

Sankcie EÚ voči Lukašenkovi vstúpili do platnosti
Do platnosti v piatok vstúpili sankcie, ktoré voči bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi a ďalším 14 osobám zaviedla Európska únia z dôvodu pretrvávajúceho potlačovania demokratického hnutia v Bielorusku. Predmetné sankcie vstúpili do... Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | tasr


Po stretnutí ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova a jeho nemeckého náprotivku Heiko Maasa začiatkom tohto týždňa obe krajiny „opätovne potvrdili potrebu rýchlej implementácie dohôd obsiahnutých v moskovskom vyhlásení ministrov zahraničných vecí Ruska, Azerbajdžanu a Arménska z 10. októbra.

“Dúfalo sa, že prímerie podporované Kremľom povedie k trvalému prerušeniu bojov. Prezident Vladimir Putin vyzval všetky strany, aby „podnikli všetko možné pre zabránenie ďalšej eskalácii a zastavenie nepriateľských akcií“.

Lavrov v utorok varoval, že „má obavy z internacionalizácie konfliktu v Náhornom Karabachu a zapojenia militantov z Blízkeho východu“. Poukázal na dôkazy, že sýrski militanti boli prijatí do boja za Azerbajdžan, a zdôraznil potrebu „zastaviť presun militantov, ktorých počet sa blíži k 2 000“.

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev vo štvrtok v rozhovore pre španielske médiá vyvrátil komentáre ruského diplomata, pričom uviedol, že „uplynul viac ako mesiac a stále však neexistujú dôkazy, dokumenty ani argumenty. Existujú iba vyhlásenia.“

Trump nechal údajne Bidena podvádzať, aby ho usvedčil z volebného podvodu, tvrdí ruský ekonóm Chazin
Možno to potrvá dlhšie, ale za právoplatného víťaza bude podľa uznávaného ruského odborníka napokon vyhlásený Trump. Uviedol portál Regnum.ru. Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič