Ruské námorníctvo má vo výzbroji už dvanásť nukleárnych Poseidonov. Nezastaviteľných ničiteľov
08 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Jadrová ponorka "Chabarovsk" sa stáva druhým nosičom podhladinových rakiet "Poseidon".


Projekt 09851 Chabarovsk, to je špeciálna jadrová ponorka, ktorá je schopná prepraviť až šesť strategických nukleárnych dronov Poseidon. Do výzbroje ruského námorníctva sa dostáva o pol roka skôr, ako bolo plánované. Agentúru TASS (tass.ru) o tom informoval zdroj z ruského vojensko-priemyselného komplexu.

"Vyplávanie ponorky Chabarovsk z lodenice Sevmaš je plánované čoskoro. Potom sa začnú továrenské námorné skúšky ponorky," uviedol zdroj agentúry.

Infografika - YouTube (@MURUGARAJ TV)


Dĺžka Poseidonu je odhadovaná na 24 metrov a priemer na 1,6 metra - ide teda o teleso, ktoré je cca 27-krát väčšie ako torpédo kalibru 533 mm. Maximálna rýchlosť Poseidonu má presahovať 107 uzlov (198,2 km / h), čo je viac ako dvojnásobok rýchlosti súčasných torpéd, a maximálna hĺbka v ktorej sa môže pohybovať má byť väčšia ako jeden kilometer. Maximálny dosah je odhadovaný na 5400 námorných míľ (10000 km).

Podvodný dron Poseidon je poháňaný miniaturizovaným jadrovým reaktorom. Je schopný niesť jadrovú hlavicu o sile až dve megatony TNT a jeho cieľom je ničenie námorných základní a ďalších pobrežných štruktúr alebo celých kompletných lodných formácií lietadlových lodí.

Prvým nosičom Poseidon má byť práve dokončovaná špeciálna jadrová ponorka Chabarovsk . Ako ďalší nosič by mala už v súčasnosti slúžiť ponorka Granit - Projekt 949 Granit (v kóde NATO  - Oscar I). Ak je to fakt, potom je v súčasnosti na použitie pripravených už dvanásť Poseidonov s možnosťou zásahu kdekoľvek na svete.

Na ilustráciu - atómové bomby, zvrhnuté na Hirošimu a Nagasaki mali ekvivalent 15 - 20 kiloton. Jeden Poseidon má ekvivalent dve megatony. Jedna kilotona sa rovná 0,001 megatony.

Rusi vypúšťajú Poseidona, pod hladinou má rýchlosť 200 km za hodinu (video)
Jadrový podhladinový dron v podstate s neobmedzeným dosahom a s operačnou rýchlosťou viac ako 107 uzlov - to je Poseidon, nová výbava ruských ponoriek. Čítať ďalej
26 | 10 | 2020 | Ivan Brožík