Päť profesií blízkej budúcnosti
08 | 11 | 2020 I Imrich Kovačič

Úspech čaká hlavne špecialistov na IT, robotiku, online vzdelávanie, analýzy veľkých dát a marketing na internete i v rámci sociálnych médií. Uviedol portál Yandex.ru.


Vo veľmi blízkej budúcnosti čaká podľa ruskej personálnej agentúry I can choose významný rozvoj približne piatich oblastí.


Prvá.
Informačné technológie. Oblasť IT naďalej rýchlo rastie, hoci došlo k miernemu spomaleniu. Trh sa už pomaly napĺňa vývojármi a špecialistami základnej úrovne, ale dopyt stále existuje a prevyšuje ponuku.


Druhá.
Robotika. Jasným trendom sú drony a všeobecne bezpilotné zariadenia a tiež automatizácia všetkého možného.


Ruskí vedci varujú, že Covid-19 mutuje, avšak nemali by sme panikáriť, pretože to môže byť prospešné
S rastúcim počtom infekcií Covid-19 na celom svete je pravdepodobne posledná vec, ktorú ľudstvo potrebuje, aby vírus zmutoval a porazil sa ešte ťažšie. Špičkový ruský expert varuje, že mutácia už prebieha, ale tiež poznamenal, aby sme nepanikárili,... Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Marek Molnár

Tretia.
Online vzdelávanie. Z roka na rok popularita tejto oblasti rastie. Súčasná kríza spojená s koronavírusom iba zrýchlila tempo dopytu. Na tvorbu kurzov bude treba nielen lektorov, ale aj výrobcov, redaktorov videa, dizajnérov, marketingových pracovníkov a mnoho ďalších špecialistov.


Štvrtá.
Veľké dáta a analýzy. Dátová veda sa zatiaľ iba rozvíja. Zamestnávatelia sú ale pripravení takýmto špecialistom dobre zaplatiť a udržať si ich rôznymi výhodami. Táto oblasť je zložitá a špecifická spojená s náročným štúdiom.


Piata.
Marketing sociálnych médií a celkovo internetový obchod. Napriek tomu, že je pracovný trh už preplnený takýmito marketingovými pracovníkmi, stále nie je dostatok dobrých špecialistov. Obchod prechádza hlavne na online. Preto potrebuje špecialistov schopných pomôcť zvýšiť predaj, posilniť značku a získať pre ňu verné publikum.


Vianoce nebudú normálne, rúška s nami zostanú aj v budúcom roku, predpovedá biochemik
V Česku v stredu pribudlo najviac prípadov nákazy koronavírusom od začiatku epidémie. Pribúda aj ťažkých priebehov ochorenia COVID-19 i úmrtí. Biochemik Jan Trnka z Centra pre modelovanie biologických a spoločenských procesov (BISOP) sa však... Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Timotej Dudka