Ewa Farna, Ondřej Brzobohatý a Lukáš Hejlík sa rozhovorili o šikanovaní
08 | 11 | 2020 I Timotej Dudka

Šikana nie je niečo, čo deti poznajú len z počutia. V ČR sa s fyzickým alebo psychickým ubližovaním v triede stretáva až 85% detí, či už ako nemý prizerajúci či rovno jeho obeť. Väčšina z nich sa ale nikomu nezverí. Často sa boja odvety alebo jednoducho nevedia, kam sa obrátiť.


Ako píše portál RadarOline, nadačný fond Nenechaj to byť sa v rámci svojej darcovskej kampane na portále Doni spojil so známymi celebritami, ktoré sa v detstve sa šikanovaním stretli. Spoločne sa rozhodli deťom ukázať, že obeťou šikanovania sa môže stať ktokoľvek.

Dôležité je, aby to tak nenechali byť. Vznikla tak séria videí, kde osobnosti českej kultúrnej scény otvorene hovoria o svojich drsných zážitkoch z detstva. Cieľom kampane je vybrať finančné prostriedky na ďalší chod a rozvoj Nadačného fondu NNTB.

Ewa Farna zdieľala svoje nepodarené fotky: Nasledovali ostré slová!
Tá si na seba ale ušila bič! Ewa Farna (27) chcela svojim fanúšikom ukázať, že nemá problém zverejniť snímky, ktoré jej veľmi nelichotia, bohužiaľ to však niektorí ako vtip neprijali, píše portál Blesk. Čítať ďalej
22 | 08 | 2020 | Timotej Dudka


Svojim klipom k novému singlu Silnejší ju podporil aj spevák JEN. Tematicky ide o klip zo školského prostredia, kde viditeľne bujnie šikanovanie. Jeho hlavným posolstvom je nenechať sa zastrašiť a ukázať agresorom, kto je tu v skutočnosti ten „silnejší“.

Na základnej škole

Ondřej Brzobohatý bol obeťou šikanovania v štvrtej triede na základnej škole. „Ja už som sa koľkokrát bál ísť na chodbu, pretože som vedel, že mi buď vstúpi do cesty, alebo mi niečo vezme,“ rozpráva. Postupne šikanovanie prerástlo do fyzického napádania, ale jeho spolužiaci to vtedy nechceli riešiť. Zmeniť by sa podľa neho mal záujem druhých ľudí. „Je nutné problémy riešiť. Nie hľadieť bokom, tváriť sa, že neexistujú alebo prejavovať ľahostajnosť.“

Ewa Farna sa rozhovorila predovšetkým o kyberšikane, s ktorou sa pravidelne stretáva. „Každodenne sa musím stretávať s tým, že vás okolie presviedča o tom, že ste hnusná, škaredá a tučná. Ako s vami vôbec niekto môže byť a ako vy sám so sebou môžete žiť.“

Alkohol, drogy, depresie alebo celebrity, ktoré neustáli svoju slávu
Rýchly vzostup do sveta slávnych môže byť pre veľa ľudí skutočne stresujúci. Ako píše portál Kinotip2, celebrity v takejto situácii často siahnu po drogách alebo alkohole. Kto z nich tomu prepadol a koho to stálo aj život? Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | Timotej Dudka


Zažil to z oboch strán

Lukáš Hejlík sa zveril, že šikanu zažil na oboch stranách. Obeťou šikanovania bol už ako malý chlapec, zároveň sa aj on sám stal agresorom. „Do dneška si pamätám, ako som zariadil, aby si jedného chalana, ktorého som nemal rád, celá trieda vymazala z fotky,“ a dodáva: „Predstava, že by to niekto urobil mne, je absolútne desivá.“ Na záver videa žiakom odkazuje, aby šikanu nenechali byť.

Videá kolujú na sociálnych sieťach a po otvorení škôl sa dostanú aj do hodín. Celebrity a zakladatelia Nadačného fondu Nenechaj to byť dúfajú, že sa im nielen vďaka týmto videám podarí deti presvedčiť, aby sa na šikanovanie nebáli upozorniť a vnímali ju ako niečo, čo sa nesmie prihliadať.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/11/07/alzbeta-ii-v-slzach-kralovsky-palac-ochromila-smrt-clena-rodiny-%e2%80%a074/