Prezidentka sklamala (zradila?) svoj ľud (Petr Bohuš)
07 | 11 | 2020 I Preklad Imrich Kovačič

Kruté (smutné) konštatovanie, ale asi to tak je. Ak by išlo o premiéra Igora Matoviča, zrejme by titulok nikoho neprekvapil. U pani prezidentky Zuzany Čaputovej to však zamrzí a nezostáva než dúfať, že sa všetko ešte môže zmeniť.


Zuzana Čaputová bola stelesnením boja dobra proti zlu. Proti mafii a zlým pomerom v štáte. Proti skládke, za lepšie životné prostredie. Ľudia jej preto vo voľbách dali svoj hlas. Za lepšie časy, dôverovali jej.

Premiér Igor Matovič bol vo voľbách tiež nádejou a stelesnením boja proti korupcii. U neho však nádeje zmizli. Igor Matovič sám dnes vyzerá ako korupčník. Nechal si napísať diplomovú prácu. Nechal zaplatiť milióny eur za problematické antigénne testy podozrivej firme z Trnavy, pôvodne s dlhmi voči štátu a s väzbami na premiéra. Predražené sa údajne nakupujú aj rúška a ochranné okuliare.

Igor Matovič nevysvetlil ani problematické zmenky za 600 tisíc Eur do problémov rútiacej sa spoločnosti Arca. Nevysvetlil ako si jeho žena Pavlínka zaobstarala v prvej vlne Covidu-19 zmenky a ako si pre nich došla z domova v Trnave do Bratislavy v čase zákazu pohybu osôb. Keď sa k tomu pridá premiérova nevhodná ba až vulgárne a manipulatívna komunikácia, skepsa je namieste.

Podľa MUDr. Liptáka je Covid konečné riešenie
„Každého, kto premýšľa napadne, že celý tento covid cirkus nie je fyzická choroba, ale je to psychologická operácia proti našej republike spočívajúca v likvidácii jej ľudského potenciálu strachom“, hovorí Lipták. Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | Petra Demková


Slovensko medzitým žije s Covidom-19, mnohí ľudia bojujú o existenciu, prácu, rodinu, zdravie. Pýtajú sa na strategické ciele vlády pre zvládnutie pandémie. Chceme vychytať všetkých nakazených v republike a úplne zastaviť šírenie vírusu? Je to reálny cieľ? Alebo chceme šírenie spomaliť? Po akú dobu, s akými obmedzeniami a akou taktikou? Za akých podmienok? Neskončí nakoniec pandémia prirodzeným premorením obyvateľov s tým, že sa budeme snažiť chrániť najmä rizikové skupiny, teda primárne ľudí starších ako 65 rokov, kvôli ich najvyššiemu podielu na úmrtiach s Covidom či na Covid samotný?
Stále nikto nepovedal, aká je správna cesta.

Ľudia žijú v strachu a v neistote. Médiá situáciu neuklidňují, dookola omieľajú počty pozitívnych a úmrtia na Covid-19, iné choroby akoby neexistovali. Sme vydesení, že by sme mohli ochorieť a umrieť.

O tom, čo sa bude na Slovensku diať, dnes rozhoduje človek, ktorý si nevedel napísať ani vlastnú diplomovú prácu. Odborne nekompetentný, napriek tomu sa tváriaci, že vie, ako s Covidom zatočiť. Rady profesijných lekárskych organizácií i ďalších lekárov Igor Matovič odmieta a opatrenia, ktoré radikálnym spôsobom zasahujú do života ľudí, vyhlasuje často nátlakovým, autoritatívnym a pre občanov i ponižujúcim spôsobom.

Múdrosráči, blázni a bludári. Takto označuje tých, ktorí majú iný názor a je mu jedno či je pravdivý alebo mylný. Akoby premiér chcel zatočiť nielen s Covidom, ale aj s ľuďmi.

Šokujúce slová sestry Igora Matoviča: “Ste banda! Vyhrážky, nátlak a vydieranie sú praktiky mafie”
Premiér Matovič má veľa neprajníkov nielen medzi ľuďmi, ale, a to je úplne šokujúce, aj v najbližšej rodine. To, čo mu vykričala sestra si bude určite dlho pamätať. Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Zdôvodnenia k prijatým riešeniam sú hmlisté a namiesto faktov sa opierajú o dojmy.
Chýba logika, odbornosť a slovo prosím.

Na Slovensku v těchto dňoch chýba pokora a slovo nádeje. Lenže bez vysvetľovania a bez odbornej i zrozumiteľnej a vierohodne odôvodnenej stratégie a taktiky, ktorú by ľudia mohli prijať za svoju, a aby ju mohli a chceli dobrovoľne a ochotne dodržiavať, to dosť dobre nejde. Takto to bude vždy drhnúť.

Igor Matovič o sebe ale napriek tomu nepochybuje a rozhoduje sa ísť cestou neprebádanou, ktorú viacmenej odmieta aj okolitý svet, pretože pre iné krajiny cesta celoplošného testovania z radu konkrétnych odborných dôvodov nie je dobrá. Avšak slovenský premiér, lekár laik, chce byť zrejme prvý na svete. Iba to ho zaujíma.

Celospoločenskú širokú diskusiu so všetkými lekármi aj ľuďmi o takto závažnom rozhodnutí vynechá a o svojich úmysloch sa zveruje najskôr Angele Merkelovej, pričom slovenskú prezidentku vynecháva. Nariaďuje celoplošné testovanie s problematickými antigénnymi testami v problematických podmienkach a s mnohými rizikami. Hovorí o dobrovoľnosti, ale ľudí uvrhává do domáceho väzenia. Keď testy neabsolvujete, 10 dní nesmiete von, ani do práce. Neskôr je nedobrovoľná karanténa predĺžená na 15 dní.

Blaha nahlásil Matoviča na hygienu. Porušil totiž podmienky karantény
Poslanec NR SR Ľuboš Blaha dnes na svojom Facebookovom profile zverejnil svoje oficiálne podanie na Úrad verejného zdravotníctva, priamo do rúk hlavného hygienika Jýna Mikasa za porušovanie podmienok karantény priemiérom Slovenskej republiky,... Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


No a čo, že budú ľudia doma, hovorí Matovičova ministerka, ktorá zjavne nepatrí medzi 800 tisíc občanov Slovenska žijúcich na hranici chudoby, čo potrebujú ísť každý deň do práce.
Ľudia sú vydesení.

Mnohí ľudia na testovanie ísť nechcú. Neveria antigénnym testom, obávajú sa nákazy medzi množstvom ďalších ľudí, prechladnutia v zime a daždi v niekoľkohodinových frontoch vonku. Neveria unáhlenému (ne)organizovaniu. Niektorí sa boja nechať si strčiť testovacie tyčinky do nosa, kterými sa im špárajú až do pozadia hlavy, alebo le chcú dať najavo nesúhlas, ako s nimi premiér (ne)komunikuje. Iní nesúhlasia s predraženým nákupom testov. Dôvodov je veľa.

Pred národ ale napokon, ešte pred víkendom, vystupuje Zuzana Čaputová a oznamuje, že prípravy sú hotové len na 60 percent a ako prezidentka žiada vládu, aby celoplošné testovanie bolo dobrovoľné. Cez víkend na testy, možno aj vďaka tomuto prísľubu, príde nakoniec cez tri a pol milióna ľudí. Nemôžu si dovoliť neísť v pondelok do práce. Sú pokorení a mnohí to nesú ťažko. Na druhej strane tí, čo na testovanie neprišli, stále veria, že Igor Matovič vyjde v ústrety prezidentke a sankcie zruší. Premiér si však dlhodobo robí, čo chce a ani žiadosti o dobrovoľnosti nevychádza v ústrety.

O pár dní neskôr po testovacom víkende sa prezidentka s premiérom stretáva na spoločnom tlačovom vystúpení. Zuzana Čaputová chváli akciu a k svojej pôvodnej výzve na dobrovoľnosť ľudí v celoplošnom testovaní sa už nevracia. Opomína, že jej požiadavku Igor Matovič nevypočul, rovnako ako to, že ju takto obchádzali aj v rade ďalších krokov, při prípravách na celoplošné testovanie, najmä při nasadení vojakov atď.

Kvôli nariadeniam si netestovaní dôchodcovia nemôžu vybrať ani dôchodok na pošte.  
Nariadenia, ktoré vláda presadila po celoplošnom testovaní, žiaľ ovplyvňujú bez ich zavinenia aj tie najzraniteľnejšie skupiny. Zdá sa, že s „hnusobou“ vylieva z vaničky Matovič nielen demokraciu, ale i zdravý rozum. Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Petra Demková


Prečo mení prezidentka svoj postoj k dobrovoľnosti, však nevysvetľuje, hoci ľudia boli na testovanie donútení nevyberaným, hrubým a manipulatívnymi spôsobom a mnoho z nich sa cíti ponížene.

Niektorým ľuďom sa v konkrétnych prípadoch dokonca vyhrážali, že ak nepredložia test, prídu o zamestnanie alebo dostanú výpoveď z nájomného bývania či budú vyhodení z obchodu, keď si pôjdu kúpiť nejaké jedlo. Mašinéria obyčajných ľudí a a najmä fanatikov, či dokonca najnovšie aj donášačov sa rozbieha v už aj v praxi.
Pre niekoho možno maličkosť, pre iných princíp.

Prezidentka za týchto okolností zmenila svoj postoj. Zuzana Čaputová tak robí bez udania dôvodu a čo je bohužiaľ ešte horšie, dopúšťa sa nekonzistentného konania. Pritom stačí povedať nejaké vysvetlenie, jako napríklad: "veď viete, aký je, nikto s ním nič nenarobí, pravdu má len on a nikto iný, však ho poznáte." To však pani prezidentka neurobí a svojím mlčaním vyvoláva dojem, že niečo tají. Vynárajú sa pochybnosti, či nejedná na niečí príkaz, v záujme niekoho iného, či dokonca, že začala ľuďom klamať. Občania sú zmätení. Nerozumejú tejto zmene jej postoja a môžu nadobudnúť pocit, že nielen u vlády, ale už ani u pani prezidentky nemajú žiadneho zástancu.

Europoslanec Radačovský vyštartoval po vláde. Trestné oznámenie a apel na Ústavný súd
Teraz sa ukáže odbornosť a nezávislosť prokuratúry a súdov. Vláde bývalý sudca Radačovský zapálil pod kreslami kúdeľ. Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Sú sklamaní a nie sú si istí, či týmto pani prezidentka nepriamo súhlasí aj s bezohľadnou arogantnou komunikáciou pána premiéra, vrátane jeho facebookového statusu o celoplošnom testovaní v nedeľu večer, kedy ľuďom v republike odkázal tri slová: "tri milióny očipovaných" ...

Za zmenou postoja pani prezidentky nakoniec možno nie je nič tajomného. Možno sa len bojí pána premiéra, jako aj iní ľudia, ktorým je nepríjemná jeho spoločnosť. Alebo Zuzana Čaputová len podľahla mazanej a manipulatívnej povahe Igora Matoviča, presne tak, ako ju predvádza aj na tlačových konferenciách, kedy hrá na city, ale súcitiť nevie.

U nevhodného správania ale nie je možné mlčať. Naopak, je potrebné na to neustále poukazovať. Je to jediná cesta, ako takéto správanie zastaviť.

Petr Bohuš je pôvodom český novinár, publicista, bývalý moderátor programu Portrét a Černý Petr a bývalý programový riaditeľ TA3, moderátor a šéfredaktor spravodajstva a publicistiky Českej televízie Ostrava a Praha


Morálka v politike, alebo politika v morálke? Alebo prachy vo všetkom?
"Nesprávne je robiť rozdiel medzi morálkou veľkou a morálkou malou." Napísal prvý prezident Masaryk v diele O Demokracii. Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | Ivan Brožík