Pozor, dôležité informácie: Viete, kto sa musí ísť dať na druhé kolo otestovať, a kto nie?
07 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Už počas tohto víkendu nás čaká druhé kolo testovania na COVID-19. Viete ale, kto by naň mal ísť a kde? My vám to prezradíme.


Dôležité informácie zverejnilo Ministerstvo obrany. Pri vychádzaní a pohybe v červených okresoch v termíne 9. až 14. novembra bude podľa rezortu potrebný aktuálny test. V ostatných stačí negatívny výsledok potvrdený na certifikáte z testovania počas uplynulého víkendu, informuje portál 1.pluska.sk.
Toto by ste mali vedieť pred 2. kolo testovania

V týchto 45 okresoch sa budete môcť otestovať:

Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Bardejov, Brezno, Bytča, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Gelnica, Humenné, Ilava, Kežmarok, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Liptovský Mikuláš, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Myjava, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Púchov, Ružomberok, Sabinov, Senica, Skalica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trenčín, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Vranov nad Topľou, Zvolen, Žilina.
Pre koho je vlastne druhé kolo testovania určené?

Pre všetky osoby nad 10 rokov, ktoré sa budú zdržiavať v termíne od 9. do 14. novembra v tzv. červených okresoch (viď vyššie). Miesto trvalého pobytu v tomto prípade nerozhoduje.
Kde sa môžete dať otestovať v druhom kole?

Na ľubovoľnom odbernom mieste v červených okresoch, kde bude prebiehať testovanie, nerozhoduje trvalý pobyt. Pripravených je vyše 2700 odberných miest pre asi 1,8 milióna ľudí.  Termín: 7. a 8. november v čase 8:00 – 20:00 hod. (čas sa môže zmeniť vzhľadom na prestávky).
Ako prechádzať v termíne od 9. do 14 novembra z červeného okresu do zeleného a opačne?

Príklad: Ak bývam v červenom okrese, idem sa testovať – buď v plošnom testovaní druhého kola v 45 okresoch (viď vyššie) v dňoch 7. a 8. novembra, alebo RT-PCR testom s dátumom od 7. novembra. S negatívnym výsledkom môžem prechádzať do zeleného okresu a zdržiavať sa v ňom.

Príklad: Ak bývam v zelenom okrese a chcem ísť do červeného okresu v termíne 9.- 14. novembra, potrebujem negatívny výsledok antigénovho testu z druhého kola testovania, alebo negatívny výsledok RT-PCR testu s dátumom od 7. novembra.

Pozn.: Cesta na testovanie patrí medzi výnimky zo zákazu vychádzania.

Žene hrozila pokuta za to, že išla na testovanie dvakrát. Zachránil ju PCR test
Z plošného testovania vyšla 45-ročná žena s pozitívnym výsledkom. Nezdalo sa jej to a tak išla na test aj v susednej obci. Za takéto porušenie karantény jej hrozila pokuta, zachránil ju PCR test, upozornil portál tvnoviny.sk. Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Natália Sollárová

Môžem sa ísť otestovať v druhom kole aj keď som sa v tom prvom netestoval?

Určite áno. Výnimka zo zákazu vychádzania platí aj pre tých, ktorí sa neboli testovať v prvom kole, ale chcú sa ísť otestovať v druhom kole celoplošného testovania na odberných miestach v 45 červených okresoch (abecedný zoznam viď vyššie) v dňoch 7. až 8. novembra, alebo prostredníctvom RT-PCR testu.
Majú sa testovať aj cudzinci?

Áno, na testovaní by sa mali zúčastniť aj cudzinci, ktorí sa preukážu pasom. V prípade neúčasti pre nich rovnako bude platiť zákaz vychádzania.
Prečo nemôžem mať certifikát z testovania odfotený v mobile?

Zaregistrovali sa snahy o falšovanie certifikátov z prvého celoplošného testovania, preto je kontrola ochranných prvkov na mieste. Polícia pri kontrole bude preto uznávať iba originál certifikátu. V prípade, že originálny certifikát pri sebe mať nebudete, hrozí vám pokuta vo výške 1659,- eur.
Dôležité – výnimky zo zákazu vychádzania:

Výnimka zo zákazu vychádzania platí aj pre tých, ktorí sa neboli testovať v prvom kole, ale chcú sa otestovať v druhom. Patrí to do výnimky neodkladného zdravotného vyšetrenia. Ostatné výnimky sú dopodrobna popísané na stránke www.somzodpovedny.sk, informuje v závere portál 1.pluska.sk.

Celoplošné testovanie? Smer-SD a Hlas-SD ho spochybňujú a zneisťujú svojich voličov
Víkendové celoplošné testovanie proti koronavírusu stále rozdeľuje nielen ľudí, ale aj odborníkov a v neposlednom rade politikov. A práve opozičný Smer-SD i jeho dvojča Hlas-SD mu nie sú vôbec naklonení. Pozrel sa na to portál... Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.