Dôchodcovia pozor: Ak nepôjdete na testovanie, nemôžete si ísť na poštu pre dôchodok!
07 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Dôchodcovia to veru počas pandémie koronavírusu nemajú ľahké. Nielenže patria medzi najohrozenejšiu skupinu, ale navyše majú problémy aj s vyplácaním dôchodkov.


Problémy dôchodcov nad 65 rokov, ktorí sa nezúčastnili sa na celoplošnom testovaní, robí najmä dodržiavanie zákazu vychádzania, pretože si na pošte nemôžu vyzdvihnúť svoje dôchodky. Viacerí sa preto obrátili na Slovenské národné stredisko pre ľudské práva, informuje portál dnes24.sk.
Návšteva pošty medzi výnimky nepatrí

Vláda pritom umožnila, že dôchodcovia nad 65 rokov sa nemusia zúčastniť na celoplošnom testovaní. Lenže ak sa na ňom nezúčastnia, musia byť v domácej karanténe, a teda pre nich platí zákaz vychádzania. Dôchodcom prekáža najmä to, že pre prísny zákaz vychádzania si vlastne nemôžu vyzdvihnúť na poštových pobočkách svoje dôchodky. Stredisko preto apeluje na vládu aj Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ), aby sa týmto problémom zaoberali.

Vyhláška ÚVZ pritom ustanovuje výnimku len na cestu v nevyhnutnom rozsahu s cieľom zaobstarania nevyhnutných základných životných potrieb do najbližšej maloobchodnej predajne od miesta bydliska a na cestu späť. Cesta na poštu a návšteva miesta poskytujúceho poštové služby však do tejto výnimky nepatria. Stredisko kontaktovalo v tejto veci aj Slovenskú poštu, ktorá potvrdila, že návšteva jej pobočiek nespadá medzi výnimky.

Dôchodcovia pozor: Rozhodnutie Ústavného súdu vás určite poteší
Krátenie minimálneho dôchodku v 2. pilieri je protiústavné! Dôchodcovia, ktorí si takto sporia, sa teda môžu tešiť. Napísal portál cas.sk. Čítať ďalej
05 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Alebo testovanie, alebo bez dôchodku

Pobočky pošty tak od všetkých návštevníkov vyžadujú, aby sa v súlade s príslušnou vyhláškou pri vstupe na poštu preukázali príslušným certifikátom dokladujúcim negatívny výsledok na prítomnosť ochorenia COVID-19. „Popri ochrane zdravia je dôležité, aby vláda SR prihliadala aj na riadne finančné zabezpečenie dôchodcov a dôchodkýň tak, aby mali prístup k dôchodkom, na ktoré majú zákonný nárok, a aby nedošlo zhoršeniu finančného postavenia tejto najzraniteľnejšej skupiny obyvateľstva a ich ohrozenia chudobou,“ uviedlo vo svojom stanovisku Slovenské národné stredisko pre ľudské práva. ÚVZ by mal preto podľa strediska bezpodmienečne vzniknutú situáciu riešiť s prihliadnutím na ochranu zamestnancov pošty, ale aj zákonných nárokov dôchodcov, píše v závere portál dnes24.sk.

Dôchodcovia si prilepšia. Parlament im odklepol trinásty dôchodok. Pozrite sa, koľko sa ujde každému
Dôchodcovia dostanú dvojnásobne viac v rámci upraveného 13. dôchodku, ako dostávali v predchádzajúcom období v prípade vianočného príspevku. Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.