Sýrski žoldnieri majú v Náhornom Karabachu „zabiť všetkých civilistov“
06 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

Sýrsky žoldnier, ktorý bol nedávno zajatý počas bojov v prebiehajúcej vojne o Náhorný Karabach, v stredu uviedol, že všetkým žoldnierom ich náborári nariadili „zabiť všetkých civilistov a vojakov“ arménskej dediny, ktorú sa pokúšali zajať, informuje portál Breitbart.


Arménske sily v uplynulých dňoch zajali sýrskeho občana Yusufa Alaabeta al-Hajdžiho a „v súčasnosti je zadržiavaný, okrem iného, aj pre obvinenia z medzinárodného terorizmu“, informovala v stredu arménska štátna tlačová agentúra Armenpress.

Hajdži povedal arménskym vyšetrovateľom, že turecké sily ho prijali zo Sýrie, aby bojoval za Azerbajdžan za „splátku 2 000 dolárov mesačne“. Hajdži vo svojom svedectve podrobne uviedol, ako turecké sily transportovali jeho a stovky ďalších sýrskych žoldnierov zo Sýrie do Turecka a potom do Azerbajdžanu.

Krátko po prílete lietadlom do Azerbajdžanu 18. októbra bol spolu so svojimi spolubojovníkmi pripravený na boj na azerbajdžanskej vojenskej základni s tureckým a azerbajdžanským vojenským personálom. "Sprevádzali nás šejk Ibrahim (sýrsky náborový pracovník s tureckou podporou) a dvaja azerbajdžanskí príslušníci ozbrojených síl. Šejk Ibrahim nám povedal, že musíme dobyť arménsku dedinu pred nami a musíme tam vyvraždiť všetkých civilistov a vojakov,“ vypovedal Hajdži.

Cieľom všetkých vojen je zničiť Rusov a príbuzné národy
„Skutočnou hybnou silou ľudských dejín je tisícročia trvajúci boj medzi satanizmom a védskym učením,“ tvrdí docent Sergej Albertovič Salľ. Uviedol portál Zen.yandex.ru. Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


"Keď sme sa priblížili k arménskej dedine, dostali sme sa pod paľbu a tiež mínometný oheň, v tomto období nás bolo zabitých 15, operácia zlyhala a museli sme utiecť do hôr," vysvetlil. "Keď sme utiekli ... boli sme stratení, až sme našli Azerbajdžančanov, ktorí nás sprevádzali, previedli nás nejakou cestou, ale počas toho na nás Arméni začali strieľať. Zranil som sa, bol som zranený päť dní, nikto sa ma nič nepýtal, nikto sa o mňa nezaujímal,“ podrobne popísal Hajdži.

"Po troch dňoch som sa začal pohybovať smerom k arménskym pozíciám. Arméni mi z diaľky gestikulovali a hovorili mi, že som v bezpečí. Keď som sa k nim priblížil, vzali ma k sebe, ošetrili moje rany, dali mi jedlo a vodu. Odviezli ma do bezpečia, neubližovali mi, pomáhali mi a správali sa ku mne dobre, nech ich Boh požehná,“ uviedol sýrsky žoldnier.


„Azerbajdžanci nazývajú Arménov neveriacimi, ale oni sami sú neveriaci, my Sýrčania sme neveriaci preto, že sme sem prišli a bojovali proti týmto dobrým ľuďom. Zostal som zranený päť dní v Azerbajdžane a nikto mi nepomohol, ale Arméni áno, pomohli mi a ošetrili moje rany,“ zopakoval Hajdži.

Strety medzi Arménskom a Azerbajdžanom o spornú oblast Náhorného Karabachu začali 27. septembra. Odvtedy pokračujú aj napriek dvom pokusom Ruska a jedného pokusu USA o sprostredkovanie prímeria za posledný mesiac. Náhorný Karabach legálne patrí Azerbajdžanu, ale vládnu mu etnicko-arménski separatisti a pravidelne sa vyskytujú sporadické prestrelky medzi oboma stranami o odtrhnuté územie. Posledné boje o tento región však už prekonali akýkoľvek predchádzajúci konflikt o Náhorný Karabach z hľadiska obetí od vojny v rokoch 1991 - 1994, pri ktorej zahynulo 30 000 ľudí.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan prisahal  podporu Baku okamžite po vypuknutí bojov 27. septembra. "Turecký ľud podporí našich azerbajdžanských bratov všetkými prostriedkami ako vždy," napísal Erdoğan na Twitteri. Turecko považuje Azerbajdžan s jeho etnicky tureckým a väčšinovým moslimským obyvateľstvom za súrodenecký štát. Rusko udržiava strategické vojenské spojenectvo s kresťanským Arménskom a naďalej podporuje prímerie na ukončenie konfliktu.
 Arménsky verejnoprávny rozhlas  zverejnil 8. októbra videozáznamy, ktoré údajne ukazujú imáma (islamského vodcu) v Sýrii, ako verbuje žoldnierskych bojovníkov do bojov za Azerbajdžan proti Arménsku v Náhornom Karabachu. Video bolo údajne  natočené  v severosýrskom meste Afrin, necelých 20 míľ od hraníc krajiny s Tureckom.


Okrem Arménska aj ďalšie krajiny, vrátane Sýrie a Francúzska a britských novín Guardian, tiež obvinili Ankaru z vysielania sýrskych žoldnierov do Azerbajdžanu, aby pomohli posilniť jej pozemné sily v konflikte o Náhorný Karabach. Francúzsky prezident Emmanuel Macron 2. októbra citoval spravodajské správy, ktoré údajne odhaľujú, že „300 sýrskych bojovníkov vytiahnutých z„ džihádistických skupín“ zo sýrskeho mesta Aleppo prešlo tureckým mestom Gaziantep na ceste do Azerbajdžanu.“


Mesto Afrin, kde bolo údajne natočené náborové video Arménska, sa nachádza na polceste medzi Aleppom a tureckými hranicami. "Títo bojovníci sú známi, sledovaní a identifikovaní," uviedol francúzsky prezident. Macron 2. októbra sľúbil, že Erdogana „vyzve v najbližších dňoch“, aby ho konfrontoval s prekročením „červenej čiary“. Francúzsky vodca uviedol, že nalieha na „všetkých partnerov NATO, aby čelili správaniu člena NATO - Turecka“.