Škandál: Dôchodkyňu neošetrili lebo nemala pri sebe certifikát. Šokujúce vysvetlenie lekárky
06 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

V nariadení vlády o celoplošnom testovaní sa uvádza, že sa ho nemusia zúčastniť napríklad aj onkologickí pacienti. Príbeh, ktorý sa pred pár dňami onkologickej dôchodkyni preto vyznieva priam neuveriteľne. Podrobnosti zistila pravda.sk.


Ťažko uveriteľný príbeh sa stal onkologickej pacientke Stanislave Vranovej (75), ktorú poslali z neurologickej ambulancie v Dubnici nad Váhom domov bez ošetrenia. Objednaná bola pri tom na obstrek boľavého chrbta. Kým ona celú situáciu opisuje tak, že ju nechceli vziať preto, lebo cez víkend nebola na testovaní a nemala certifikát, lekárka sa bráni, že chránila iba jej zdravie, píše portál pravda.sk.
Dôchodkyňa sa sťažuje, lekárka jej oponuje

Dôchodkyňa už raz obstrek absolvovala a v pondelok naň mala prísť po druhý raz. K lekárke Magdaléne Perichtovej z Dubnice nad Váhom sa však nedostala, pretože hneď vo dverách ju stopla sestrička. „Pýtala odo mňa certifikát z testovania a tak jej hovorím, že ho nemám, lebo mám 75 rokov a navyše som onkopacientka. Povedala mi však, že ju to nezaujíma, pretože majú nariadenie nikoho bez certifikátu nezobrať. Tak som teda išla preč,“ hovorí sklamaná pani a dodáva, že chrbát ju stále veľmi bolí, ba v noci sa nevyspí ani s liekmi proti bolesti.

Lekárka Magdaléna Perichtová oponuje, že v tomto prípade nešlo o certifikát, ale o ochranu zdravia pacientky. „V rámci núdzového režimu bolo lekárom odporúčané, aby pacientov, ktorí sú rizikoví, do svojich ambulancií nepozývali ani na pravidelné kontroly, hlavne nie chronických,“ vysvetľuje Perichtová, podľa ktorej pacienti so zdravotnými problémami majú najskôr telefonicky kontaktovať svojho lekára. Ten zhodnotí ich stav a povie im, či majú prísť na vyšetrenie. V prípade pani Vranovej išlo podľa nej o obstrek a nešlo teda o život ohrozujúci stav. „Obstrek je medicínska metóda, ktorá nezachraňuje život. Ako ambulantní lekári nevieme v našich priestoroch zabezpečiť, aby sa nemiešali covidoví a necovidoví pacienti. Takýmto pacientom odporúčame, aby nechodili na vyšetrenie. Ak sa tu aj ukážu, tak ich vrátime, lebo ich nechceme ohroziť,“ snažila sa lekárka vysvetliť celú udalosť.

Smutný príbeh: Adamko najskôr v nemocnici takmer vykrvácal, po oživení skončil v kóme!
Neuveriteľný prípad zlyhania zdravotníkov v nemocnici. Polícia už obvinila lekárku a dve zdravotné sestry. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Ťažké dilema, kto tu má vlastne pravdu?

Podľa prezidenta Asociácie súkromných lekárov Mariána Šótha nie je možné jednoznačne povedať, kto je v tomto prípade v práve. „Pokiaľ dnes niekto nemá modrý lístok na slobodu, je teoreticky zavrhnutý a nemá kam ísť,“ vraví Šóth s tým, že na toto selektovanie poukazuje už od minulého týždňa. Hovorí, že veľa starších pacientov preto radšej išlo na celoplošné testovanie. „Mnohí mali šťastie, že nestáli dlho v rade, no stretol som sa aj s tým, že nám tam ochoreli,“ pridáva Šóth, ktorý chápe, že v tomto období realizovať obstrek u 75-ročnej panej môže byť úľavou pre pacientku, ale chápe aj lekárku, ktorá zvážila realizovať radšej dištančnú formu. „Možno i z hľadiska pacientky, aj z hľadiska priestoru, ktorý má v čakárni. Ak zvolila vyčkávací postoj, neublížila tým pacientke,“ uzavrel svoj pohľad na vec Šóth.

Hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Erika Kováčiková hovorí, že úrad v zmysle zákona posudzuje poskytnutú zdravotnú starostlivosť a správnosť medicínskych postupov. Vo všeobecnosti problematika odmietnutia poskytnúť zdravotnú starostlivosť, teda keď zdravotná starostlivosť vôbec nebola poskytnutá, do kompetencie úradu nepatrí. „V súvislosti s pandémiou úrad priebežne dostáva i podania a otázky, ktoré nepatria do jeho kompetencie,“ skonštatovala Kováčiková.

Krutý príbeh: Nemocnice si Miroslava s rakovinou pankreasu prehadzovali ako horúci zemiak
Mnohí ľudia opisujú svoje šokujúce príbehy, pri ktorých mali počas COVID-19 problémy s poskytnutím zdravotnej starostlivosti, ale ten, ktorý zažil ťažko chorý muž je priam neuveriteľný. Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Ministerstvo si myslí, že obstrek mala dostať

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzany Eliášovej uvádza, že onkologickí pacienti, ktorí sa celoplošného testovania nemohli zo zdravotných dôvodov zúčastniť, mali určenú výnimku. Ak teda ženu odmietli vyšetriť bez certifikátu tak, ako opisuje pacientka, a ak zároveň mala doklad, lekársku správu o svojej diagnóze, tak jej zdravotná starostlivosť mala byť poskytnutá. „Vo všeobecnosti platí, že lekár by mal pacienta vypočuť, poskytnúť telefonickú konzultáciu a na základe toho definovať, či ide o odkladnú, alebo neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Neodkladnú zdravotnú starostlivosť je lekár povinný pacientovi poskytnúť. Súčasne platí výnimka aj na preventívne prehliadky. Faktom zároveň je, že ošetrujúci lekár vie najlepšie posúdiť možnosť odloženia starostlivosti alebo dôležitosť jej poskytnutia ľuďom, ktorí sa nezúčastnili plošného testovania,“ vysvetľuje Eliášová, podľa ktorej pri poskytnutí zdravotnej starostlivosti je zároveň dôležitým rozmerom zníženie rizika prenosu infekcie na minimum, teda s použitím správnych osobných ochranných pomôcok podľa druhu kontaktu, respektíve zdravotného výkonu, uvádza v závere portál pravda.sk.

Smutný príbeh nebohého Mareka. Môže za jeho smrť zlá zdravotná starostlivosť alebo COVID-19?
Po Marekovi ostal iba žiaľ a veľký smútok. Presne tak sa cíti Mária, ktorej v apríli tohto roka zomrel jej milovaný manžel. Ona však tvrdí, že to bolo pre pochybenia zdravotníkov. Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.