Ruskí poslanci zvažujú doživotnú imunitu pre bývalých prezidentov
06 | 11 | 2020 I Diana Zaťková



Druhý návrh zákona za týždeň hovorí o tom, či by sa Putin mohol pripravovať na dôchodok, informuje Guardien.


Ruskí zákonodarcovia predložili parlamentu návrh, ktorý poskytne Vladimírovi Putinovi doživotnú imunitu pred trestným stíhaním, ak a keď sa rozhodne opustiť úrad. Návrh zákona poskytuje bývalému prezidentovi imunitu pred trestným stíhaním za trestné činy spáchané počas jeho života. Na zrušenie ochrany by bola potrebná nadpolovičná väčšina zákonodarcov. V súčasnosti sú bývalí prezidenti chránení pred činmi, ktoré sa prijímajú iba počas výkonu ich funkcie.


Je to druhý návrh zákona z tohto týždňa, ktorý poskytuje špeciálne ustanovenia pre bývalých prezidentov a ktorý vedie k diskusii o tom, či by sa 68-ročný Putin mohol pripraviť na dôchodok. V sobotu sponzoroval právne predpisy, ktoré by bývalého prezidenta oprávňovali na doživotné kreslo senátora v Rade ruskej federácie. Táto pozícia tiež prichádza s imunitou proti trestnému stíhaniu.


Putin varuje tých, ktorí „urážajú pocity veriacich“ po teroristických útokoch v európskych mestách
Ruský prezident Vladimir Putin vydal prísne varovanie pred rastúcim náboženským násilím v Európe a naznačuje, že „tlejúce konflikty“ okolo viery môžu pretrvávať roky a môžu sa premeniť na sud pušného prachu, ktorý nakoniec vybuchne, informuje... Čítať ďalej
05 | 11 | 2020 | Marek Molnár

Návrhy zákonov nasledujú po tom, ako Rusko prijalo ústavné zmeny, ktoré „resetujú“ Putinove volebné limity, čo mu umožňuje potenciálne kandidovať ešte dvakrát za prezidenta a zostať vo funkcii do roku 2036. V tom čase bude mať 84 rokov. V krajine vládne, väčšinou ako prezident, od roku 2000.


Politickí analytici sa líšia v interpretácii Putinových plánov. Aj keď si roky utvára cestu k vládnutiu, je možné, že jednoducho nechcel, aby bol považovaný za chromú kačicu, pretože by bol vytlačený hranicami volebných období v roku 2024 (za prezidenta bol zvolený v roku 2000, potom sa vrátil do prezidentského úradu v roku 2012). Od prepuknutia pandémie vo veľkej miere pracoval na diaľku, organizoval stretnutia z bunkra bez okien a zriedka sa objavoval na verejnosti.


Pri Putinovom nástupe k moci hrala prominentnú úlohu prezidentská imunita. Medzi prvými Putinovými činmi vo funkcii prezidenta bolo vydanie dekrétu, ktorým sa bývalý prezident Boris Jeľcin zbavuje imunity pred trestným stíhaním, výsluchmi a prehliadkami jeho majetku.


"Russiagate" sa rozpadá ale americké médiá nie sú ochotné zastaviť novú studenú vojnu (Katya Kazbeková)
Komentár Katye Kazbekovej (RT) Čítať ďalej
05 | 11 | 2020 | Diana Zaťková

Toto rozhodnutie bolo niektorými interpretované ako motivácia pre Jeľcina, ktorý bol vyšetrovaný Švajčiarskom kvôli kreditným kartám vydaných jeho rodine, aby odstúpil a vybral si Putina ako nástupcu. Jeľcin vo svojich pamätiach poprel, že by došlo k nejakej dohode s Putinom. Zákon o prezidentskej imunite prijal ruský parlament v roku 2001.


Jediným ďalším žijúcim Rusom, na ktorého by sa v súčasnosti vzťahoval Putinov nový návrh, je Dmitrij Medvedev, ktorý pôsobil vo funkcii prezidenta v rokoch 2008 až 2012, a potom ustúpil nabok, aby sa Putin mohol vrátiť.


Návrh zákona bude musieť prejsť tromi čítaniami v dolnej komore, potom v hornej komore, kým bude podpísaný Putinom, aby vstúpil do platnosti.


Cieľom všetkých vojen je zničiť Rusov a príbuzné národy
„Skutočnou hybnou silou ľudských dejín je tisícročia trvajúci boj medzi satanizmom a védskym učením,“ tvrdí docent Sergej Albertovič Salľ. Uviedol portál Zen.yandex.ru. Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič