Premiér nevylúčil predĺženie núdzového stavu, mal sa skončiť 14. novembra
06 | 11 | 2020 I tasr

Premiér Igor Matovič (OĽANO) nevylúčil predĺženie núdzového stavu. Povedal to v piatok na tlačovej konferencii o epidemiologickej situácii na Slovensku v súvislosti s novým koronavírusom. Pôvodne sa mal skončiť v sobotu (14. 11.).


"Predpokladám, že bude dohoda na tom, že ho budeme predlžovať opätovne, lebo ho v tejto situácii určite potrebujeme," povedal s tým, že sú stále naň rovnaké dôvody, aké boli aj predtým.

Vláda vyhlásila núdzový stav od 1. októbra na 45 dní. Následne prijala zákaz vychádzania s viacerými výnimkami aj v súvislosti s plošným testovaním na ochorenie COVID-19. Ten má rovnako v zmysle uznesenia vlády trvať do 14. novembra. Neplatí v čase od 1.00 h do 5.00 h. Obmedzenie pohybu sa nevzťahuje na osoby s negatívnym PCR testom alebo antigénovým testom na ochorenie COVID-19 vykonaným v rámci celoplošného testovania.

Hlas rozumu. Matematik navrhuje zrušiť rúška vonku, pokiaľ sa ľudia nezhromažďujú
Celoplošné testovanie prinieslo všetko možné, len zrejme nie celkom objektívnu odpoveď na to, ako to s koronavírusom u nás skutočne je. A z toho vyplývajúci falošný pocit bezpečia v zelených okresoch. Ten sa spája aj s rizikom zľahčovania či... Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Natália Sollárová


V čase núdzového stavu môže štát v zmysle zákona obmedziť základné práva a slobody, a to v nevyhnutnom rozsahu, na nevyhnutný čas. Vláda ho môže vyhlásiť, ak došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb, životného prostredia alebo k ohrozeniu značných majetkových hodnôt. Najdlhšie môže v zmysle zákona trvať 90 dní.

Núdzový stav v súvislosti s pandémiou vyhlásila vláda už druhýkrát. Prvýkrát to bolo pri prvej vlne na jar. Kabinet ho vtedy vyhlásil 16. marca, trval do polnoci zo soboty na nedeľu 14. júna. Týkal sa iba zdravotníctva. Mimoriadna situácia, ktorú vláda vyhlásila od 12. marca, trvá naďalej.

Čekan: Plošné testovanie na slovenský spôsob je premrhaný potenciál, Briti idú na to inak
Známy slovenský biochemik Pavol Čekan kritizuje spôsob, akým sa plošné testovanie u nás zrealizovalo. Vláda nepostupovala vedecky, uviedol pre portál Nový Čas. V čom sme urobili chybu? Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Natália Sollárová