Policajná zločinecká skupina mala sledovať aj Igora Matoviča. Vraj v prospech Smeru-SD
06 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Očistec, ako sa zdá, očistí políciu lepšie ako prací prostriedok. Až po zadržaní jej bývalých najvyšších šéfov sa ukazuje, akých špinavostí sa vo svojich pozíciách dopúšťali.


Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar a ďalší policajní funkcionári chodili podľa obvinenia na tajné stretnutia s oligarchom smeru Norbertom Bödörom, na ktorých im odovzdával úplatky a dával pokyny. Na skutočnosť, že políciu v skutočnosti neriadili policajti, ale Norbert Bödör, písali novinári už niekoľko rokov. No a necelé tri roky po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej to už zistili aj orgány činné v trestnom konaní, píše portál dennikn.sk.
Policajti neslúžili vlasti, ale Bödörovi

Norbert Bödör, Zdroj: TASR


Denník N zistil, že Tibor Gašpar a ostatní policajní funkcionári, ktorých zatkli vo štvrtok ráno, sú obvinení, že v skutočnosti neslúžili vlasti, ale Bödörovi. S nitrianskym podnikateľom, ktorý stojí za bezpečnostnou službou Bonul, sa mali stretávať v Bratislave na tajných poradách, kde si podľa výpovede svedkov delili úplatky, a kde im on dával pokyny. Vypovedá o tom zadržaný bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó, ale minimálne ešte aj ďalší šiesti svedkovia a obvinení. Medzi nimi je aj Bernard Slobodník, bývalý riaditeľ Národnej jednotky finančnej polície, ktorého tiež zadržala NAKA včera ráno.

Ďalší megabiznis Norberta Bödöra. Tentokrát s mobilným operátorom Štvorka
Skutočný svet biznisu nitrianskej rodiny Bödörovcov je ešte oveľa širší, ako ho doposiaľ verejnosť poznala. Teraz sa našli ich stopu aj pri veľkej telekomunikačnej firme Swan Mobile. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Zhabali trinásť“ policajných zbojníkov“

Členmi zločineckej skupiny boli podľa polície bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, Bernard Slobodník, bývalý riaditeľ Národnej protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer, bývalý riaditeľ NAKA Peter Hraško, bývalý riaditeľ Spravodajskej jednotky finančnej polície NAKA Pavol Vorobjov, bývalý riaditeľ ekonomickej sekcie ministerstva vnútra Martin Fleischer, Slobodníkov bývalý zástupca Milan Mihálik, bývalý šéf odposluchov v SIS a bývalý riaditeľ odboru podpory riadenia NAKA Marián Zetocha, bývalý zástupca riaditeľa expozitúry západ Národnej jednotky finančnej polície NAKA Peter Bisták a bývalí referenti tejto expozitúry Milan Žáčik a Ivan Bobocký. Všetci zadržaní sú obvinení zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, z podplácania, z prijímania úplatku a zo zneužitia právomoci verejného činiteľa.



Títo všetci už skončili v rukách NAKA. Zdroj: FB / Zuzana Čaputová fans
Fico vidí za zásahmi NAKA politickú objednávku. Ak je Gašpar vinný, Pellegrini mu želá trest
Obvinení bývalí policajní funkcionári by mali dokázať svoju nevinu alebo, ak urobili niečo nelegálne, mal by ich stihnúť trest. Vyhlásil to expremiér Peter Pellegrini. Ak osoba nie je právoplatne odsúdená, platí prezumpcia neviny. Na štvrtkový... Čítať ďalej
05 | 11 | 2020 | Michal Filek/tasr

Vydieraní podnikatelia platili úplatky

Skupina, do ktorej malo patriť až trinásť osôb, podľa vyšetrovania existovala minimálne od roku 2012. Na jej vrchole bol Norbert Bödör, za ním nasledoval jeho rodinný príslušník a zároveň policajný prezident Tibor Gašpar. A o čo sa vlastne snažili? Systematicky prijímali úplatky, zabezpečovali si výhody v rámci politického boja a ovplyvňovali politickú situáciu tak, aby si upevnili svoje postavenie a moc. Podľa obvinenia tiež neoprávnene lustrovali fyzické osoby, získavali informácie o ich súkromnom, rodinnom a pracovnom živote aj formou sledovania a odpočúvania. Takto sledovaní boli údajne v roku 2015 aj vtedy opoziční poslanci Igor Matovič a Daniel Lipšic.

„Bödörovci“ neoprávnene získavali informácie aj o obchodnej činnosti rôznych firiem, išlo predovšetkým o daňové tajomstvá. Nimi potom vydierali podnikateľov s tvrdením, že ak im zaplatia, budú mať pokoj. Vzájomne sa informovali o tom, ktoré čísla sú odpočúvané, nevyšetrovali viaceré vážne podozrenia z trestných činov, informovali sa aj o pripravovaných zaisťovacích úkonoch a ovplyvňovali tiež trestné konania v rámci svojich ekonomických záujmov.

Bödör sa snažil skryť svoj majetok. Tvrdí o našom oligarchovi holandský prokurátor
Cyperská schránka, cez ktorú tiekli peniaze aj do Zlatého kľúčika, bola spájaná s Bödörovcami, ale dôkazy chýbali. Prepojenie, ako píše portál Aktuality.sk, teraz potvrdzuje bizarný prípad vymyslenej banky, kam Bödörovci naliali... Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Citlivé informácie odovzdávali aj Smeru

Norbert Bödör a Bonul / Fotokoláž (via TASR)


Na včerajšej tlačovej besede sa Robert Fico dokonca urazil, keď sa ho reportér Markízy spýtal, či je ďalší na rade. Obvinenie Gašpara a spol. však spomína už aj Ficov Smer. Členovia zločineckej skupiny totiž odovzdávali všetky informácie Bödörovi, ktorý ich potom, podľa vyšetrovateľov, „podľa vlastného záujmu ďalej odovzdával ďalším nepovolaným osobám pre účely ich následného využitia, najmä v prospech členov politickej strany Smer, ktorí takto získavali neoprávnené výhody v politickom súboji“. V obvinení sa spomínajú aj výšky úplatkov, ktoré policajti prijímali. Nižšie zložky dostávali zhruba 5-tisíc eur, ale Slobodník sa priznal k tomu, že prijímal mesačne 10-tisíc eur a raz aj viac ako 100-tisíc eur.

Zainteresovaní sa stretávali na tajnom mieste v Bratislave, v budove, ktorá mala patriť Bonulu, kde sa zaujímali o jednotlivé vyšetrovania. Nešlo pritom iba o konkrétne vymenované firmy, ktorých majiteľov vydierali, ale odovzdávali si informácie aj v politicky citlivých prípadoch, napríklad z vyšetrovania daní vtedajšieho prezidenta Andreja Kisku, kauzy Váhostav, kde hrozilo obvinenie mecenášovi Smeru Jurajovi Širokému, kauzy Čistý deň, alebo z vyšetrovania korupcie v Pôdohospodárskej platobnej agentúre.

Dotácie z PPA išli aj na obľúbený hotel smerákov Zlatý kľúčik. Peniaze z agentúry dostal aj Bödör
Dotácie vo výške približne 2,4 milióna eur z Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA) mali dostať aj firmy stojace za nitrianskym hotelom Zlatý kľúčik. Obľúbený hotel smerákov však dotácie dostal v rozpore s pravidlami. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok

Bödör bol akýmsi veliacim dôstojníkom

Skupina okolo Bödöra  a Gašpara sa zaujímala aj o vyšetrovanie kauzy Igora Matoviča alebo Borisa Kollára. Paradoxné je, že prvý menovaný je dnes premiér a druhý predseda parlamentu. „Opakovane prijímali od Bödöra pokyny na to, akým smerom sa má viesť ďalšie vyšetrovanie tej-ktorej trestnej veci, a aké úkony majú byť vykonávané, aby nebolo vznesené obvinenie konkrétnym osobám,“ konštatujú vyšetrovatelia absurdnej, no skutočnej kauzy. Neuveriteľne znie aj to, že práve Norbert Bödör vydával pokyny, ktoré sa týkali nezadržania podozrivých osôb, nevykonania domových prehliadok alebo nekontrolovania určitých osôb, keď prichádzajú do budovy policajného prezídia.

Vyšetrovatelia NAKA upozorňujú, že Makó, Slobodník a ďalší štyria svedkovia nezávisle od seba opísali jednotlivé skutočnosti aj presné sumy, ktoré dostávali a ktoré si skupina medzi sebou prerozdeľovala. Prokuratúra zatiaľ neoznámila, či a najmä na koho podá návrh na vzatie do väzby. Ak by k tomu došlo, o väzbe by rozhodoval sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu Rastislav Stieranka, uvádza v závere portá, dennikn.sk.

Točí Norbert Bödör Gorilu II?
S youtubermi akoby sa bolo vrece roztrhlo. Pribúda aj tých, ktorí pôvodne nechceli mať žiadnych odberateľov. Po Trnkovi s Kočnerom sa na scénu tlačí nová mladá hviezda – Norbert Bödör. Čítať ďalej
25 | 01 | 2020 | Dušan Guman