USS John F. Kennedy dostala od vlády USA najvyššiu časovú prioritu
05 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Americké námorníctvo udelilo spoločnosti Huntington Ingalls povolenia s najvyššími prioritami pre dokončenie lietadlovej lode USS John. F Kennedy.


Podľa tlačovej správy získala americká spoločnosť Huntington Ingalls Industries (NYSE: HII) od amerického námorníctva poverenie na dobu neurčitú, aby maximálne urýchlila stratégiu dodávky lietadlovej lode John F. Kennedy (CVN 79). Správu publikoval portál navyrecognition.com.


Zmluvná zmena oznámená 3. novembra 2020 reviduje dvojfázový spôsob výroby, ktorý sa pôvodne plánoval pre druhú loď dopravcov triedy Gerald R. Ford. Vyplýva to z rozsiahlej spolupráce s námorníctvom s cieľom podporiť požiadavky na dodávku Kennedyho s kompletným bojovým systémom vrátane schopností nasadenia stíhačiek F-35 ešte skôr, ako sa loď zaradí do svojej flotily.

Zmluvná akcia má potenciálnu celkovú hodnotu až 315 miliónov dolárov. Lietadlová loď by mala byť kompletne dokončená a plne funkčná budúci rok.



„Sme radi, že sme s námorníctvom spolupracovali na získaní poznatkov získaných pri stavbe USS Gerald R. Ford (CVN 78) s cieľom zlepšiť efektívnosť nákladov, výroby a plánovania Kennedyho,“ uviedol Lucas Hicks, viceprezident spoločnosti Newport News. "Veríme, že jednofázový prístup zaisťuje najefektívnejší plán zostavenia všetkých zostávajúcich prác a poskytuje najlepšiu hodnotu pre námorníctvo podporou jeho schopnosti urýchliť operačné nasadenie tohto námorného prostriedku."

Kennedy je dokončený na približne 76 percent. Loď bola uvedená na trh v decembri 2019 a v súčasnosti prechádza inštaláciou ďalšej výbavy a testovaním v divízii spoločnosti Newport News Shipbuilding.

Kennedy bude pokračovať v dedičstve vysoko schopných platforiem lietadlových lodí na jadrový pohon. Vylepšenia triedy Ford začlenené do dizajnu zahŕňajú zmeny vo veliteľskom priestore, vylepšené systémy manipulácie so zbraňami a prepracovanú palubu, čo všetko viedlo k vyššej miere generovania letov lietadiel. Trieda Ford obsahuje aj novú jadrovú elektráreň, má teda výrazne zvýšenú kapacitu na výrobu elektrickej energie, zohľadňuje budúce technológie a zníženie pracovnej záťaže námorníkov, čo sa prejavilo v menšom počte potrebnej posádky a v znížení prevádzkových nákladov námorníctva.

Americké námorníctvo testuje nový torpédoborec
Americké námorníctvo testuje dizajn torpédoborca ​​novej generácie. Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


USS John F. Kennedy (CVN-79) je druhou lietadlovou loďou triedy Gerald R. Ford postavenou pre americké námorníctvo. Loď bola pokrstená 7. decembra 2019. Lietadlová loď tohto typu nahradí USS Enterprise (CVN-65) a ešte existujúce nosiče triedy Nimitz triedy US Navy. Najväčším viditeľným rozdielom od predchádzajúcich supernosičov bude zadná poloha nadstavby. Nosiče triedy Gerald R. Ford majú mať znížené náklady na celú životnosť. Tieto lode sú určené na zabezpečenie 160 bojových letov za deň po dobu 30 a viac dní, s možnosťou zvýšenia letovej prevádzky až na 270 letov za deň.

Lietadlová loď triedy Gerald R. Ford je vybavená dvoma novo navrhnutými reaktormi a má o 250 percent vyššiu elektrickú kapacitu ako predchádzajúce lode. Vylepšenia umožnia lodi naložiť zbrane a vystreliť lietadlá rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. Bude schopná prepraviť až 90 lietadiel vrátane F-35 Joint Strike Fighter, F / A-18E / F Super Hornet, E-2D Advanced Hawkeye, EA-18G Growler electronic, vrtuľníky MH-60R / S, ako aj bezpilotné vzdušné a bojové stroje.

USS Nimitz sa pripojila k 5. flotile amerického námorníctva v Indickom oceáne
Vojenská jednotka vedená lietadlovou loďou USS Nimitz sa v piatok pripojila k 5. flotile na Blízkom východe, oznámilo americké námorníctvo, informuje portál UPI. Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | Marek Molnár