Turecko udelilo pokutu 1,18 milióna dolárov poskytovateľom sociálnych sietí
05 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Podľa námestníka tamojšieho ministra dopravy a infraštruktúry udelili turecké úrady spoločnostiam Facebook, TikTok, Twitter a YouTube pokutu 10 miliónov lír (1,18 milióna dolárov) za nedodržanie nového zákona o sociálnych sieťach, informuje portál RT.




"Technologické firmy boli potrestané za nedodržiavanie predpisov potom, čo neodstránili obsah a nevymenovali miestneho zástupcu pre riešenie akýchkoľvek obáv, ktoré má vláda krajiny k materiálom zverejňovaným na ich platformách," uviedol v stredu minister Omer Fatih Sayan, ktorého rezort dohliada na implementáciu zákona.

„Zahraničné spoločnosti pôsobiace v Turecku, ktoré denne oslovujú viac ako milión ľudí, boli informované o niektorých pravidlách, ktoré musia dodržiavať,“ uviedol Sayan v príspevku na Twitteri. „Poskytovatelia sociálnych sietí, najmä Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube a Tiktok, ktorí po uplynutí zákonnej lehoty neurobili nijaké reprezentatívne oznámenie, dostali pokutu 10 miliónov lír.“

Čínska spoločnosť Xiaomi predbehla Apple ako tretieho najväčšieho výrobcu inteligentných telefónov
Keď sa trh so smartfónmi začal zotavovať z krízy Covid-19, čínsky výrobca Xiaomi sa zapísal do histórie tým, že porazil ikonický iPhone od spoločnosti Apple, informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Ak spoločnosti odmietnu dodržiavať zákon, ktorý vyžaduje, aby technologické firmy dodržiavali súdne príkazy na odstránenie materiálu, ktorý nahlásili jednotlivci alebo vláda ako urážlivý do 48 hodín od podania sťažnosti, je Turecko oprávnené zaviesť postupný trestný proces.

Pokuta je prvá reakcia, po ktorej nasleduje zákaz reklamy, 50-percentné zníženie šírky pásma a potom 90-percentné zníženie šírky pásma, čo by znemožnilo použitie stránky. Turecká vláda zaviedla nové opatrenia v rámci výzvy prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na „vyčistenie“ sociálnych sietí.

Vedci objavili nové genetické ochorenie, ktoré zabilo až 40% pacientov
Nový stav, ktorý je spôsobený genetickými mutáciami, preukázal obzvlášť vysokú úmrtnosť, pričom pacientom nepomohli žiadne v súčasnosti dostupné spôsoby liečby, uviedli vedci, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Odporcovia zákona, ktorý vstúpil do platnosti minulý mesiac, sa obávajú, že bude použitý na potlačenie slobody prejavu a na ticho vládnych kritikov, ktorí používajú sociálne médiá na vyjadrenie svojho hlasu, najmä preto, že Ankara v posledných rokoch zvýšila kontrolu nad tureckými spravodajskými médiami.

Dotknuté technologické spoločnosti sa zatiaľ k trestu nevyjadrili ani nezverejnili, či pokutu zaplatia a začnú dodržiavať zákon.

Máte koronavírus? Znížte riziko nákazy ostatných členov domácnosti
Každý piaty s ochorením COVID-19 v Česku sa nakazil v rodine, vyplýva z dát Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky. V rebríčku miest s najvyššou mierou rizika nákazy sa pred domácnosti dostali už len prípady infekcie chytenej na... Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Timotej Dudka