Slovensko je z toho vonku! Rakúsko priznalo, že "stratilo" informácie o viedenskom útočníkovi
05 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Rakúsky minister vnútra odhalil, že Slovensko informovalo Rakúsko o pokuse útočníka z Viedne v lete nakúpiť muníciu na Slovensku, ale informácie sa akosi stratili pri poruche komunikácie. Zistil to portál RT.




Minister vnútra Karl Nehammer v stredu novinárom povedal, že rakúske úrady nekonali na základe informácií slovenských spravodajských služieb týkajúcich sa viedenského ozbrojenca, informuje portál RT. Už v stredu bolo oznámené, že slovenská spravodajská služba informovala rakúske úrady, že strelec, ktorého polícia zabila počas pondelňajšieho útoku v centre Viedne, odcestoval v júli na susedné Slovensko a pokúsil sa kúpiť muníciu pre kalšnikov AK-47. Z cesty sa však vrátil do Rakúska s prázdnymi rukami.

Dodal, že terorista, ktorého rakúski vyšetrovatelia označili za Kujtima Fejzulaia, „dokonale oklamal“ program deradikalizácie zameraný na opätovné začlenenie džihádistov do spoločnosti. V reakcii na tieto zlyhania Nehammer oznámil, že bude existovať nezávislý panel, ktorý sa bude zaoberať tým, čo sa pokazilo a ako sa stratili slovenské informácie.

Kremeľ je pripravený pomôcť Rakúsku v boji s terorizmom
04 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Zároveň dodal, že vyšetrovanie teroristického útoku je „v plnom prúde“, a že dôkazy zhromaždené z viac ako 20 000 videí potvrdzujú pôvodnú teóriu, že neexistoval druhý ozbrojenec. Nehammer uviedol, že zadržaní v súvislosti s útokom mali podobný profil ako ozbrojenec, pričom uviedol, že všetkých 14 osôb má „migračné pozadie a čiastočne iné ako rakúske občianstvo“. Dodal, že všetci boli tak isto vo veku od 18 do 28 rokov.

V utorok Nehammer uviedol, že polícia vykonala 18 razií a 14 ľudí zatkla po prehliadke domu zosnulého útočníka. Fejzulai, odsúdený sympatizant Islamského štátu, bol v apríli 2019 odsúdený na 22 mesiacov väzenia po tom, čo sa pokúsil vycestovať do Sýrie. V decembri 2019 ho predčasne prepustili.

K útoku vo Viedni sa prihIásil Islamský štát
Švajčiarska polícia zatkla dvoch mužov pri vyšetrovaní hlavného podozrivého z pondelkového teroristického útoku v rakúskej Viedni, zatiaľ čo podľa správ sa k streľbe prihlásil Islamský štát (IS, predtým ISIS), informuje portál... Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | Diana Zaťková