Počet Rusov, ktorí odmietajú vakcínu rastie
05 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Ruskí vedci sa dostali na titulky globálnych médií v auguste, keď predstavili Sputnik V, prvú vakcínu Covid-19, ktorá bola schválená kdekoľvek na svete. Ale keď sa blíži jej zavedenie, zdravotnícki pracovníci čelia narastajúcej skepse k očkovaní, informuje portál RT.




Nové prieskumy moskovského centra Levada tento týždeň ukazujú, že až šesť z desiatich Rusov (59%) by sa zdráhalo naočkovať proti vírusu, akonáhle bude vakcína všeobecne dostupná. To je nárast o niečo viac ako o polovicu respondentov (54%) v porovnaní, keď bola rovnaká otázka položená pred dvoma mesiacmi.

Zatiaľ, čo niektorým odborníkom vrátane lekárov úzko spolupracujúcich s pacientmi s Covid-19 už vakcína bola ponúknutá, v súčasnosti sa výroba rozširuje na podporu hromadného imunizačného programu. Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že jeho vláda si kladie za cieľ zahájiť distribúciu vakcíny po celej krajine do konca roku 2020.

Strata certifikátu znamená stratu slobody. Riešením je len opakovaný test
Negatívny výsledok testu na COVID-19 doložený certifikátom umožňuje voľný pohyb na verejnosti. Ak však doklad potvrdzujúci „bezinfekčnosť“ stratíte a nechcete zostať v izolácii, zostáva len možnosť opakovaného testovania, informuje portál Denníka... Čítať ďalej
05 | 11 | 2020 | Natália Sollárová


Protivakcínového sentimentu v rozvinutom svete pribúda. Iba polovica Američanov uviedla, že plánujú očkovanie, zatiaľ čo z prieskumu britskej verejnosti vyplynulo, že iba asi štyria z desiatich odpovedali, že to určite urobia. Začiatkom tohto roka štúdia vplyvného vedeckého časopisu Nature varovala, že hoci je antivakcinačné hnutie malé, jeho vplyv a dosah na sociálnych médiách sú značné a môžu potenciálne „podkopať úsilie o ukončenie pandémie koronavírusu“.

Vedci a komentátori vzbudzujú znepokojenie vzhľadom na to, ako rýchlo bol Sputnik V schválený tvorcami politík v Rusku. Virológ z Nottinghamskej univerzity Jonathan Ball povedal: „Či to bude fungovať, nebolo stanovené, a preto mi nepripadá veľmi rozumné rutinne to zavádzať.“ Skoré klinické štúdie však preukázali pôsobivé výsledky, pričom štúdia v časopise Lancet zaznamenala silnú imunitnú odpoveď u všetkých účastníkov. Štúdie väčšieho rozsahu stále prebiehajú.

Na náhradu škody v dôsledku pandemických opatrení máme stále nárok
Ústavný súd pozastavil účinnosť časti zákona, ktorá vylučuje náhradu škody a ušlého zisku v prípade pandemických opatrení. Informáciu priniesol e.dennikn.sk. Čítať ďalej
05 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Komentátori v zámorí si čoraz viac uvedomujú výhody sprístupňovania vakcín tak rýchlo, ako je to považované za praktické a bezpečné. V pondelok bývalý britský premiér Tony Blair napísal, že nemá zmysel odložiť očkovanie, ak neexistujú obavy o bezpečnosť a argumentoval tým, že „aj 50-percentná účinnosť sa oplatí, pretože zachráni životy“.

Zdá sa, že krajiny na celom svete k tomu pristupujú rovnako. Argentína v pondelok potvrdila objednávku 10 miliónov dávok vakcíny Sputnik V a Maďarsko aj naďalej s Moskvou rokuje.

Druhé kolo testov: Pri vstupe do červeného okresu musíte mať certifikát alebo potvrdenie o teste
Vybrané okresy čaká počas nasledujúceho víkendu druhé kolo testovanie na COVID-19. Premiér varuje, že odberné miesta tam budú čeliť náporu. Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.