Dobre prepojené spoločnosti vďaka pandémii neuveriteľne zbohatli
05 | 11 | 2020 I Preklad: Marek Molnár

Počas pandémie vo Veľkej Británii boli vládne zákazky v hodnote miliónov libier dané spoločnostiam bez konkurenčných ponúk. Dôkladná kontrola odhalila, že mnoho spoločností má úzke väzby na popredné osobnosti z britského zákonodarstva, píše vo svojom komentári Kit Klarenberg.


Pandémia Covid-19 znamenala nešťastný rok pre podniky všetkých veľkostí v každom priemysle na celom svete.

Nedostatok dôležitých osobných ochranných prostriedkov (PPE) však znamenal, že vláda Spojeného kráľovstva od marca do októbra tohto roku utratila viac ako 5 miliárd libier na ich obstaranie. V tomto procese malo z toho pekný prospech niekoľko súkromných spoločností. S „druhou vlnou“ pandémie, ktorá v súčasnosti pokračuje vo Veľkej Británii, sa zdá, že sa tieto bohaté výdavky v dohľadnej budúcnosti nezmenšia.

Nedostatok ochranných prostriedkov pramení aspoň čiastočne z londýnskeho odmietnutia ponuky Európskej únie vstúpiť do systému zdieľania PPE pri obstarávaní, v rámci ktorého členské štáty združujú svoje zdroje na nákup vysokokvalitného vybavenia hromadne za konkurenčné ceny na použitie v celom bloku. Britskí zákonodarcovia napriek tomu využili pravidlá EÚ zavedené počas pandémie na zadávanie zákaziek na dodávku PPE okrem iného tovaru a služieb súkromným podnikom bez hospodárskej súťaže.

Podľa podmienok smernice, ktorá bola prijatá 1. apríla, bol „rámec EÚ pre verejné obstarávanie nákupu tovaru, služieb a prác potrebných na riešenie krízy“ aktualizovaný s cieľom „podstatne skrátiť“ termíny dodania. Prakticky to znamená, že v prípade „mimoriadnej naliehavosti“, vlády nemusia ponúkať zmluvy na účely konkurenčných ponúk, pokračuje vo svojom komentári Kit Klarenberg.

Zabudnite na Trump vs. Biden - Erdoğan vs. Macron je zápasom ťažkej váhy roka! (Simon Tisdall)
Komentár Simona Tisdalla (The Guardian) Možno vedel, čo robí. Možno nie. Tak či onak, Emmanuel Macron minulý mesiac nastavil Francúzsko a Európu na nový kolízny kurz s islamským svetom - všetko v mene slobody. Množstvo smrteľných... Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Početné vládne orgány Spojeného kráľovstva vrátane ministerstva zdravotníctva a sociálnej starostlivosti a miestnych orgánov NHS tak priamo oslovili firmy, aby poskytli konkrétne služby, čím priamo obišli výberové konania. V mnohých prípadoch nemajú príjemcovia jasnú profesionálnu históriu ani odborné znalosti v príslušnej oblasti - majú však intímne väzby na Konzervatívnu stranu alebo vládu Borisa Johnsona.

Napríklad v apríli bola malej investičnej spoločnosti Ayanda Capital, ktorá ponúka služby správy a maximalizácie majetku pre mimoriadne bohaté rodiny, pridelená zmluva na dodávku masiek pre NHS vo výške 252 miliónov libier, pričom išlo o doposiaľ najväčšiu ocenenú dodávku počas pandémie.

Spoločnosť nemá históriu výroby PPE, čo môže byť príčinou toho, že NHS nemôže používať až 50 miliónov masiek zakúpených od Ayandy za cenu 177 miliónov libier, pretože nespĺňajú bezpečnostné normy.

Dohodu sprostredkoval Andrew Mills, poradca britského ministerstva pre medzinárodný obchod, a vysoko postavený poradný pracovník spoločnosti Ayanda - odkazy na jeho úlohu v predstavenstve boli odstránené z webovej stránky gov.uk, keď agentúra Good Law Project upozornila verejnosť na túto zjavnú skutočnosť konflikt záujmov.

Ako sa ignoruje súvislosť medzi rasizmom a Covidom (Ciaran Thapar)
Komentár Ciarana Thapara (The Guardian) Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Po kontroverzii ešte viac zdôraznili, že potom, čo Good Law Project podal právnu výzvu vláde v súvislosti s touto dohodou, ministri odhalili, že zákazku mala pôvodne zadať spoločnosti Prospermill Limited, ktorú vo februári 2019 založili Mills a jeho manželka, ďalej poznamenáva Kit Klarenberg vo svojom komentári.

Spoločnosť sa môže pochváliť majetkom iba 100 libier, keďže zrejme nikdy neobchodovala. Napriek tomu bol Prospermill na pokraji získania kontraktu vo výške 252 miliónov libier, na trochu nepravdepodobnom základe spoločnosť „zabezpečila výlučné práva na plne výrobnú kapacitu veľkej továrne v Číne“.

Ministri tvrdia, že dohoda prepadla iba preto, že spoločnosť nemala „vybudovanú medzinárodnú bankovú infraštruktúru, ktorá by sa dala využiť na uskutočnenie potrebných platieb v zahraničí“. Spoločnosť Byline Times napriek tomu naznačuje, že spoločnosť Mills mohla z dohody zarobiť až 50 miliónov libier. Ayanda Capital popiera akékoľvek priestupky a odmieta predstavu, že masky, ktoré dodávala NHS, nespĺňajú bezpečnostné normy.

EÚ považuje za najväčšie riziko koronavírusu, klamstvá okolo neho
Už dávno to nie sú len „hlúpe rozprávky, ktorým nemôže nikto veriť“. Dezinformácie šírené cez internet sa regulárne zaradili medzi hlavné hrozby západného, ​​demokratického sveta, informuje portál Novinky.cz. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


Tiež v apríli vyšlo najavo, že spoločnosť Clipper Logistics vyhrala rôzne zákazky v hodnote niekoľkých miliónov, ktoré zahŕňali dohodu o zriadení dodávateľského reťazca OHS pre PPE a ďalší o vývoji internetových portálov, ktoré umožňujú ordináciám praktických lekárov, domom malých opatrovníkov a poskytovateľom domácej starostlivosti umiestňovať PPE objednávky prostredníctvom špecializovanej webovej stránky, ktorú potom Clipper sám plní prostredníctvom Royal Mail.

Oznámenie nasledovalo po týždňoch, v ktorých NHS utrpel značný nedostatok dodávok, niekoľko pracovníkov v prvej línii zomrelo kvôli tomu, že nemali prístup k PPE, a nadriadení varovali zamestnancov NHS, aby nehovorili o nedostatku dôležitých zariadení.

Zakladateľom a výkonným predsedom spoločnosti Clipper Logistics je Steven Parkin, ktorý od roku 2016 venoval konzervatívcom 725 000 libier, a je výkonným predsedom skupiny vedúcich Konzervatívnej strany. Je to „skupina popredných podporovateľov“ konzervatívcov, ktorej členovia sa pridávajú k ďalším vedúcim osobnostiam „pri večeriach, obedoch po PMQ, recepciách pri pití nápojov, udalostiach s výsledkami volieb a dôležitých kampaniach.“

Svetom otriasajú protesty, má to však nejaký zmysel? (Simon Jenkins)
Komentár Simona Jenkinsa (The Guardian) Čítať ďalej
01 | 11 | 2020


Spoločnosť bola pochmúrne ironická a v marci sa dostala pod paľbu kritiky za to, že na svojich rôznych uzloch nezaviedla adekvátne bezpečnostné opatrenia proti koronavírusom. Pracovníci boli „natlačení do chodieb“ a neboli im poskytnuté žiadne dezinfekčné prostriedky na ruky, napriek tomu, že sa stovky zamestnancov museli prihlásiť do práce rovnakým skenerom na odtlačky prstov, pokračuje vo svojom komentári Kit Klarenberg.

Navyše opatrenia zavedené pri návšteve týchto miest políciou alebo externými regulačnými orgánmi sa po ich odchode neudržiavali a vedenie spoločnosti „vyvíjalo zbytočný tlak“ na zamestnancov, aby „porušili sociálny dištanc“, aby zamestnanci splnili ciele výberu zásob.

V tom istom mesiaci dostala spoločnosť P14 Medical dve zmluvy v hodnote presahujúcej 120,2 milióna libier na dodávku „tvárových štítov“. Spoločnosť v skutočnosti špeciálne vyrába lekárske a zubné nástroje, hoci má iba 10 zamestnancov. V čase zadania zákazky mala v banke hotovosť 145 libier, pričom v roku 2019 zaznamenala stratu 485 000 libier. Jej zakladateľ a šéf Steve Dechan je tiež konzervatívnym radcom v Gloucestershire.

Odmieta návrhy, ktoré boli zákazky zadané kvôli jeho väzbám na konzervatívcov, a tvrdí, že vláda je „potešená“ zo 120 miliónov tvárových štítov, ktoré spoločnosť doteraz dodala.

Neposielajte deti do škôl, radí rakúsky minister. Jeden podozrivý strelec je stále na slobode
Rakúsky minister vnútra požiadal rodičov v hlavnom meste, aby neposielali svoje deti do škôl deň po tom, čo Viedňou otriasol „teroristický“ útok, pretože jeden podozrivý je stále na slobode, informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Zdá sa, že prepojenia konzervatívnych strán nielen v oblasti PPE poskytovali dodávateľom v posledných mesiacoch konkurenčnú výhodu.

Počas celej pandémie pomáha firma Whitehall prostredníctvom dátového modelovania fakulty, ktorú si najal hlavný poradca predsedu vlády Dominic Cummings na prácu na kampani. Od roku 2018 získala 14 štátnych zákaziek v hodnote približne 3 milióny libier.

Bývalý zamestnanec fakulty Ben Warner pracoval so spoločnosťou Cummings na organizácii Vote Leave, uskutočňoval dátové modelovanie pre volebnú kampaň konzervatívcov 2019 a teraz je vedúcim poradcom na Downing Street. Jeho brat Marc je spoluzakladateľom a výkonným riaditeľom fakulty.

Existenciu zmlúv nezverejnil Úrad vlády, odhalili ju iba žiadosti o slobodu informácií - aj napriek oficiálnym pokynom, ktoré mali byť zverejnené do 30 dní od podpisu, píše na záver vo svojom komentári Kit Klarenberg.

Putinova arktická príručka: demografia, vývoj a obrana
V roku 2020 pokiaľ ide o investície a vojenskú prítomnosť, došlo k obrovskému záujmu o arktické územie zo strany Moskvy Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Mário Martinka