Certifikáty komplikujú život. Onkopacientku bez neho neošetrili
05 | 11 | 2020 I Natália Sollárová

Modré „papiere“ sa od tohto týždňa stali priepustkou ku slobode. Certifikát môžu vyžadovať obchodníci, zamestnávatelia i lekári. O tom, že niektorí neberú ohľad ani na oprávnené výnimky a vysvetľujú si to po svojom, informoval portál Nový čas.


Podľa nariadenia hlavného hygienika sú medzi výnimkami, ktoré sa nemusia preukázať negatívnym výsledkom antigénového alebo PCR testu, aj onkologickí pacienti. Napriek tomu, v Dubnici nad Váhom odmietli poskytnú lekársku starostlivosť 75-ročnej Stanislave Vranovej. Hoci mala už vopred dohodnutý termín obstreku krčnej chrbtice, s bolesťami ju poslali domov. Lebo nemala certifikát.

„Dostala som sa len po dvere,“ hovorí pre Nový čas pacientka s vážnou diagnózou. „Sestrička otvorila dvere, podala som jej papier a ona si odo mňa pýtala certifikát. Hovorím jej, že nemám, mám 75 rokov a som onkopacientka, zdravotne ťažko postihnutá,“ vysvetľuje ďalej prístup ambulancie.

Ústavný súd pozastavil účinnosť ustanovenia zákona o verejnom zdraví
Ústavný súd (ÚS) SR pozastavil účinnosť ustanovenia zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktoré sa týka práva na náhradu škody a ušlého zisku. Zároveň v stredu prijal návrh prezidentky SR Zuzany Čaputovej na ďalšie konanie, v... Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | TASR


Zdravotná sestra jej však oznámila, že bez certifikátu nemajú nikoho brať. Odporučila jej, aby bola 10 dní doma a potom sa objednala. „S plačom som išla domov. Desať operácií mám za sebou. Prežila som trištvrte storočia, ale toto som ešte nezažila,“ hovorí nešťastná dôchodkyňa, ktorá podľa Nového času celý život pracovala na stožiaroch ako elektrikárka, čo si vybralo na jej zdraví daň.

Dcéra ťažko chorej pacientky má o ňu strach. „Byť celý čas doma je aj psychicky náročné. Mama berie množstvo liekov... Bojím sa, že sem raz prídem a už ju nezobudím. Otec zomrel pred štyrmi mesiacmi a nemôžeme ho ani pochovať. Všetko sa dá vydržať, ale aby človek trpel len pre nejaký certifikát?“, pýta sa.

Zákaz vychádzania potrvá do 14. novembra, platia výnimky
Zákaz vychádzania potrvá do 14. novembra. Neplatí v čase od 1.00 h do 5.00 h. Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | TASR


Podľa lekárky Magdalény Perichtovej ide o nedorozumenie. Lekári dostali v rámci núdzového stavu odporúčanie, aby rizikových pacientov do ambulancií „nepozývali ani na pravidelné kontroly“. Ich stav by mali najskôr zhodnotiť formou telemedicíny, čiže poskytnúť telefonickú konzultáciu, a potom rozhodnúť o ďalšom postupe.

„Nebolo to z dôvodu plošného testovania, bolo to pre núdzový režim. Cítime sa teraz dotknutí, chceli sme pacientke pomôcť, aby sa nestalo nešťastie“, hovorí lekárka s tým, že nikto nevie zaručiť, aby sa v ambulanciách nemiešali pacienti s ochorením COVID-19 a bez neho.

K situácii onkologickej pacientky sa pre Nový čas vyjadrilo aj ministerstvo zdravotníctva. „V tomto prípade, ak uvedené prebehlo, ako opisujete, ak mala lekársku správu o svojej diagnóze, mala byť zdravotná starostlivosť poskytnutá,“ uvádza hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Druhé kolo testov: Pri vstupe do červeného okresu musíte mať certifikát alebo potvrdenie o teste
Vybrané okresy čaká počas nasledujúceho víkendu druhé kolo testovanie na COVID-19. Premiér varuje, že odberné miesta tam budú čeliť náporu. Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Celkom inú skúsenosť, ale takisto súvisiacu s nerešpektovaním vyhlášky, zažil aj 17-ročný mladík z Bratislavy. Nariadenie hlavného hygienika hovorí o tom, že alternatívou negatívneho antigénového testu môže byť PCR test, ktorý bol vykonaný v čase od 29. októbra do 9. novembra.

Ak človek absolvoval takéto vyšetrenie na indikáciu lekára, dostane správu do ambulancie v papierovej podobe. Pokiaľ ide o samoplatcu, príde mu potvrdenie cez SMS a email, čo znamená, že nemá fyzický doklad. Mladý muž, ktorý sa chcel dostať do nákupného centra, sa síce preukázal textovou správou s oznámením o negatívnom výsledku, ale napriek tomu mu to nepomohlo. „Esbeeskár“ to odmietol akceptovať.

Podľa vyhlášky má človek, ktorý si nárokuje na výnimku, „predložiť príslušný doklad“. Prevádzkovateľ zariadenia je oprávnený ho požadovať, aby do neho mohol nahliadnuť. O aký typ dokladu ale má ísť, nie je špecifikované. Úrad zdravotníctva na sociálnej sieti uvádza, že je to "na dohode s príslušným laboratóriom". Ďalej píše, že "SMS správa ako dôkaz o pozitivite či negativite je z nášho pohľadu limitovaná. V praxi však nastávajú situácie, keď osoby nemajú iný doklad... Registrujeme vzniknuté situácie v teréne a uvedené sme vzali do úvahy. Aplikačná prax si preto vyžiadala zmenu. Kontrolný orgán si v takomto prípade môže pravosť tejto SMS správy overiť u RÚVZ, NCZI, respektíve u ošetrujúceho lekára." Či je ale vôbec možné, aby to aj reálne fungovalo, sa zrejme ukáže čoskoro.

Je Slovensko svojim testovaním výstrahou pre iné krajiny? Česi takúto myšlienku hneď odmietli
Premiér pred celoplošným testovaním s nadšením oznamoval, že Slovenskom sa chcú inšpirovať aj iné krajiny. Ako sa zdá, Česko to pravdepodobne nebude. Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.