Veriaci pozor: Na bohoslužby už ísť môžete, ale s istými obmedzeniami
04 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Mohutné šírenie koronavírusu v októbri zatvoril aj kostoly, čo veriaci niesli veľmi ťažko. Po celoplošnom testovaní je to ale už predsa len ináč.


Pomerne dobré výsledky prvého kola celoplošného testovania na COVID-19 sa odrazilo aj v istých úľavách pre ľudí negatívnymi výsledkami. Znamená to, že sa môžu opäť sláviť aj verejné bohoslužby, aj keď s istými obmedzeniami. Omše sú teda naďalej, podobne ako iné hromadné podujatia, limitované počtom šiestich účastníkov. Informovala o tom podľa portálu Topky.sk Konferencia biskupov Slovenska (KBS).
Chrámy otvorené byť môžu, ale s limitom ľudí

Bohoslužby je teda možné sláviť tým, ktorí sa vedia preukázať potvrdením o negatívnom výsledku RT-PCR testu vykonanom od 29. októbra do 1. novembra, alebo certifikátom vydaným Ministerstvom zdravotníctva s negatívnym výsledkom antigénového testu z rovnakého dátumu. Na omši sa aktuálne, tak ako tomu pred úplným zákazom, môže zúčastniť len šesť osôb. „Kňazov preto prosíme o aplikovanie pastoračnej múdrosti pri uvedení tohto obmedzenia do praxe, s ohľadom na lokálne podmienky,“ uviedol hovorca KBS Martin Kramara.

Chrámy môžu byť otvorené pre osobnú modlitbu a vysluhovanie sviatostí, tie však treba uskutočňovať individuálnym spôsobom. Limit pre počet prítomných v chráme pre osobnú modlitbu v jednom okamihu je síce daný rozlohou chrámu, ale nesmie prekročiť jednu osobu na 15 metrov štvorcových chrámu.

Nespokojnosť biskupov so zákazom omší. Vláde odkazujú: Kňazov neriadi štát!
Najväčšia cirkev na Slovensku je podľa Denníka N nespokojná s tým, že štát v boji s epidémiou koronavírusu zakáže od štvrtka 1. októbra všetky bohoslužby s účasťou verejnosti. Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Umiestnené musia byť dôležité oznamy

V kostoloch je tiež potrebné viditeľne umiestniť oznamy o tom, že platí zákaz podávania rúk, a že v prípade vzniku akútneho respiračného ochorenia je osoba povinná zostať v domácej izolácii. Rovnako má byť umiestnený oznam aj o tom, že ak sa u osoby prejavia príznaky akútneho respiračného ochorenia, treba ihneď telefonicky kontaktovať ošetrujúceho lekára a opustiť miesto hromadného podujatia.

Pri krstoch, sobášoch a pohreboch zostáva v platnosti to, čo doteraz, teda len pre najbližších príbuzných s limitom jedna osoba na 15 metrov štvorcových chrámu v interiéri a dvojmetrové rozstupy v exteriéri, informujú v závere Topky.sk.

Smutná správa z Vatikánu - omše počas adventu a Vianoc budú bez veriacich
Omše počas adventu a Vianoc bude pápež František sláviť bez prítomnosti veriacich. Podobne ako na Veľkú noc bude Vatikán tieto slávenia vysielať online. Čítať ďalej
28 | 10 | 2020 | Ivan Brožík