K útoku vo Viedni sa prihIásil Islamský štát
04 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

Švajčiarska polícia zatkla dvoch mužov pri vyšetrovaní hlavného podozrivého z pondelkového teroristického útoku v rakúskej Viedni, zatiaľ čo podľa správ sa k streľbe prihlásil Islamský štát (IS, predtým ISIS), informuje portál RT.


Štyria ľudia boli zabití a 22 osôb, vrátane policajta bolo zranených, keď v pondelok večer pri podozrení z islamistického teroristického útoku zahájil streľbu v centre Viedne strelec ozbrojený automatickou puškou, krátkou zbraňou a mačetou.


Švajčiarska polícia v utorok uviedla, že v súvislosti s útokom zatkla dvoch mužov vo veku 18 a 24 rokov v meste Winterthur asi 10 kilometrov od Zürichu. „Rozsah, v akom došlo k spojeniu medzi dvoma zatknutými osobami a údajným atentátnikom, je v súčasnosti predmetom prebiehajúcich objasnení a vyšetrovaní, ktoré vykonávajú zodpovedné orgány,“ uvádza sa vo vyhlásení kantonskej polície v Zürichu.





V Rakúsku bolo zatiaľ zatknutých asi 14 osôb a po prehliadke v dome zosnulého útočníka bolo vykonaných 18 razií. Údajného strelca identifikovali ako 20-ročného Kujtima Fejzulaia s dvojakým rakúsko-severomacedónskym občianstvom, ktorý bol úradom známy a predtým bol odsúdený za terorizmus - za pokus pripojiť sa k bojovníkom IS v Sýrii.

Neposielajte deti do škôl, radí rakúsky minister. Jeden podozrivý strelec je stále na slobode
Rakúsky minister vnútra požiadal rodičov v hlavnom meste, aby neposielali svoje deti do škôl deň po tom, čo Viedňou otriasol „teroristický“ útok, pretože jeden podozrivý je stále na slobode, informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Podľa správ zverejnených spravodajskou agentúrou Amaq sa v pondelok prihlásil k zodpovednosti za útoky ozbrojencov vo Viedni IS - Islamský štát. Bolo zverejnené aj video, na ktorom útočník údajne sľúbil vernosť vodcovi Islamského štátu Abu Ibrahimovi al-Hashemimu al-Kurajšimu.

Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer v utorok uviedol, že Fejzulai vstúpil do programu deradikalizácie, ale „napriek všetkým vonkajším znakom jeho integrácie do spoločnosti útočník zjavne urobil pravý opak.“ Pred pondelkovou streľbou vo viedenskej štvrti Seitenstettengasse islamista pózoval na fotografii na Facebooku s kalašnikovom a mačetou, ktoré mal pri útoku.

Svetoví vodcovia pondelkový útok ostro odsúdili a v utorok Spojené kráľovstvo zvýšilo úroveň hrozby terorizmu z „podstatnej“ na „závažnú“, čo znamená, že útok je vysoko pravdepodobný.

Zábery z Viedne ukazujú, ako podozriví teroristi strieľali v centre mesta (VIDEO)
Rakúska polícia tvrdí, že na teroristickej streľbe vo Viedni sa zúčastnilo viac útočníkov, pričom novoobjavené zábery ukazujú fúzatého muža oblečeného v bielom, ktorý pomocou útočnej pušky strieľal na civilistov a políciu, informuje portál... Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Marek Molnár