Expertov desí organizovanosť viedenského teroru. „Útok v Prahe je len otázkou času,“ tvrdí analytik
04 | 11 | 2020 I Timotej Dudka

Vlna teroru už prekročila francúzske hranice, útok vo Viedni je však iný ako ten v Nice alebo Lyone. Niekoľko bezpečnostných analytikov si všíma, že išlo o koordinovanú a starostlivo pripravenú akciu, zďaleka nie len nepremyslený čin jedného z islamistov, píše portál Expres.


„Keď sa pozerám na zábery z televízie, môžem vám povedať s istotou, že toto je úplne iné než útoky vo Francúzsku. Stretávame sa tu s veľmi dobre vycvičenými teroristami. Tento útok bol naplánovaný veľmi starostlivo a podľa mňa nemá nič spoločné s židovskou synagógou ani s karikatúrami proti Mohamedovi alebo Erdoganovi,“ myslí si o nedávnom útoku bezpečnostný expert a odborník na boj proti terorizmu David Bohbot.

„Ich úmyslom je rozšíriť teror, chaos a zabiť čo najviac ľudí. Celé je to súčasť dlhoročného plánu nás zničiť,“ dodáva.

K útoku vo Viedni sa prihIásil Islamský štát
Švajčiarska polícia zatkla dvoch mužov pri vyšetrovaní hlavného podozrivého z pondelkového teroristického útoku v rakúskej Viedni, zatiaľ čo podľa správ sa k streľbe prihlásil Islamský štát (IS, predtým ISIS), informuje portál... Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Rakúske médiá zistili, že útočníkom bol dvadsaťročný Macedónčan Kujtim Fejzulai. Ide teda opäť o známu schému mladého sfanatizovaného radikála. Fejzulai je však iný než napríklad tuniský migrant z Nice, ktorý sa vyzbrojil nožom a vyrazil do kostola.

Mladý islamista bol už v minulosti odsúdený za terorizmus, keď prisahal vernosť vodcovi islamského štátu Abú Ibrahimovi Kurajšímu a chystal sa spolu s ďalšími deväťdesiatimi radikálmi vyraziť do Sýrie. Z väzenia sa dostal zakrátko, čin totiž spáchal ako mladistvý.

Fejzulai bol pravdepodobne k boju k vycvičený, na internete sa chválil zbraňami, napríklad mačetou, pištoľou a samopalom. Rovnaký arzenál pri sebe mal aj pri viedenskom útoku. Je otázkou, koľko podobných fanatikov, ktorí sú schopní útok naplánovať starostlivo a vykonať ho s chladnou hlavou, sa na území Rakúska i ďalších európskych štátov nachádza. Obavy má aj český bezpečnostný expert Jaroslav Štefec.

Neposielajte deti do škôl, radí rakúsky minister. Jeden podozrivý strelec je stále na slobode
Rakúsky minister vnútra požiadal rodičov v hlavnom meste, aby neposielali svoje deti do škôl deň po tom, čo Viedňou otriasol „teroristický“ útok, pretože jeden podozrivý je stále na slobode, informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Marek Molnár


„Brutalita, organizovanosť a masívnosť teroristického útoku vo Viedni, rovnako ako faktické zlyhanie rakúskych informačných služieb, svedčí o jedinom: Žiadna európska krajina si v tento okamih už nemôže byť istá pred podobnými útokmi a je len otázkou času, kedy sa s niečím podobným zoznámime aj my, doteraz bohorovne pokojní obyvatelia, siedmej najbezpečnejšie krajiny sveta,“ píše Štefec.

„Komandá samovražedných zabijakov sa dnes úplne voľne pohybujú po Európe, prevážajú v úplnom pokoji zbrane a výbušniny a môžu de facto zaútočiť kdekoľvek a kedykoľvek sa im zachce. Vrátane Prahy alebo Brna, kam je to z Viedne čo by kameňom dohodili,“ dodáva.

Zábery z Viedne ukazujú, ako podozriví teroristi strieľali v centre mesta (VIDEO)
Rakúska polícia tvrdí, že na teroristickej streľbe vo Viedni sa zúčastnilo viac útočníkov, pričom novoobjavené zábery ukazujú fúzatého muža oblečeného v bielom, ktorý pomocou útočnej pušky strieľal na civilistov a políciu, informuje portál... Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Bezpečnostný analytik Štefec sa tiež obáva, že Praha, ale ani celá Česká republika, nie je na podobný útok ani zďaleka tak pripravená ako Viedeň.

„Viedeň síce nemá v čele niekoho, ako je statočný čínobijec Hřib, ale zato má viditeľne efektívne a funkčné plány pre prípad teroristických útokov. Okrem vyjadrenia úprimnej sústrasti blízkym obetiam útoku tak môžem Rakúšanom aj pogratulovať k tomu, že sa ich politickí predstavitelia o nich na rozdiel od tých našich starajú,“ domnieva sa Štefec.

Vo Viedni došlo k teroristickému útoku
Už druhá obeť podľahla zraneniam po teroristickom útoku v pondelok večer v centre rakúskej metropoly Viedeň. Zahynul aj útočník, ktorého smrteľne postrelila polícia. Starosta Viedne Michael Ludwig to uviedol pre verejnoprávnu stanicu... Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Vojenské jednotky podľa neho po zuby ozbrojenej Českej republiky sú však podľa experta pripravené k podobným zásahom najneskôr do piatich dní, čo je samozrejme nedostačujúci časový horizont. Nepáči sa mu, že sú českí vojaci nasadzovaní do najrôznejších krajín Afriky či Blízkeho východu v domnení, že nám sa nič také nemôže stať.

„Takže pán Babiš, pán Metnar, pán Hamáček, pani Černochová a ďalší, môže sa to stať a aj sa to stane. A čoskoro. A vás potom budeme my, občania ČR, činiť zodpovednými za obete. Rovnako ako pánov Berouna a Koudelku. Začnite konečne robiť to, prečo sme vás volili. Začnite sa starať o našu bezpečnosť a o to, aby sa to isté čo vo Viedni, v Nice alebo Lyone nedialo v Prahe,“ vyzval na záver Štefec českú vládu.

Biológ Flegr musel vysvetľovať, prečo označil deti za nebezpečný odpad
Český biológ Jaroslav Flegr v nedeľu vysvetlil svoj kontroverzný výrok, ktorý zaznel vo vysielaní jednej z tamojších televízií. Vedec prirovnal deti k nebezpečnému odpadu, podľa jeho tvrdenia však televízia zvyšok odpovede vystrihla, informuje... Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Timotej Dudka