Dvaja najvyšší ústavní činitelia sú zdravotne izolovaní. Ostáva štát iba v rukách prezidentky?
04 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Ústavný systém v Slovenskej republike ráta s tromi nezávisle na sebe funkčnými najvyššími ústavnými činiteľmi štátu, avšak zrejme neráta celkom s možnosťou, že by ich rôzne okolnosti naraz obmedzili vo výkone ich právomocí.


Predseda Národnej rady Slovenskej republiky je po vážnej dopravnej nehode v nemocničnom ošetrení a bude sa zo zranení zotavovať ešte viacero týždňov. Predseda vlády Slovenskej republiky musel po kontakte s nakazeným občanom oznámiť odchod do domácej karantény. Na dôvažok - predseda vlády absolvoval dnes spoločnú tlačovú konferenciu s prezidentkou, čiže ani u hlavy štátu nemožno úplne vylúčiť nutnosť odchodu do karantény.

Môže štát fungovať bez dvoch či dokonca v najhoršom prípade všetkých troch najvyšších ústavných činiteľov? Zdá sa, že v niektorých prípadoch s výnimkou neprenosných právomocí môže.

Kollár sa ohlásil z nemocničného lôžka: Pozrite, čo odkazuje ľuďom (VIDEO)
Dopravná nehoda predseda parlamentu Borisa Kollára vyvolala mnoho diskusií, no šéf našich zákonodarcov je po nej stále v nemocnici. Teraz sa z nej sám ozval. Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Najjednoduchšie je to s predsedom parlamentu. Je po prezidentovi Slovenskej republiky druhým najvyšším ústavným činiteľom. Reprezentuje Národnú radu Slovenskej republiky a vykonáva svoju pôsobnosť podľa ústavy. V prípade jeho neschopnosti výkonu funkcie - napríklad zo zdravotných dôvodov - jeho právomoci na základe jeho poverenia vykonávajú podpredsedovia Národnej rady Slovenskej republiky.

Zložitejšie by to bolo, ak by napríklad premiér alebo prezidentka neboli schopní vykonávať svoje povinnosti. U predsedu vlády však nejde o neschopnosť vykonávať funkciu, karanténa nie je na to dôvodom, takpovediac môže naplno pracovať z domu. Teda, aj vykonávať svoje premiérske povinnosti a využívať svoje právomoci. Navyše, kedykoľvek môže čímkoľvek poveriť niekoho zo svojich podpredsedov, napríklad vedením rokovania vlády a podobne.

AKTUÁLNE: Matovič musí ísť do karantény
Domácu karanténu musí absolvovať aj predseda vlády. Stretol sa totiž s nakazeným na COVID-19. Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Ten istý prípad sa vzťahuje na prezidentku, ak by po stretnutí s Igorom Matovičom musela pracovať z karantény. Výkon jej funkčných povinností a právomocí nie je karanténou obmedzený. Ak by však zdravotne nebola schopná funkciu vykonávať, musel by ju zastúpiť predseda vlády. Niektoré jej právomoci by však nemal právo využívať. Napríklad, nemohol by sa sám odvolať z funkcie, ani po vyslovení nedôvery Národnou radou Slovenskej republiky.

Personálne teda ústavnosť na Slovensku nateraz ohrozená nie je. Sériou nariadení, zákazov a príkazov možno áno, ale to už je iná téma.

Čaputová s Matovičom zakopali vojnovú sekeru
Pred celoplošným testovaním medzi prezidentkou a premiérom miestami dosť lietali iskry. Po dnešku sa ale zdá, že všetko je opäť v poriadku. Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.