Aktualizované: Súd rozhoduje o väzbe milionára Kvietika! Spolu s ním si čaká na verdikt aj Kožuch
04 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

„Dobytkári“ opäť spolu pred súdom. Milionár Martin Kvietik a bývalý riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch sa dnes dozvedia, či pôjdu na slobodu.


Špecializovaný trestný súd v Pezinku dnes rozhoduje o predĺžení väzby nielen na finančníka Martina Kvietika, ktorý je obvinený z korupcie, ale aj bývalého riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraja Kožucha, informuje o tom portál 1.pluska.sk.
Za mrežami vraj za jediný dôkaz

Oboch zadržali elitní policajti z NAKA v rámci akcie Dobytkár ešte 22. apríla, pričom počas obrovskej razie v rámci nej bol celkovo do polovice júla zadržaných a obvinených viac ako dvadsať fyzických a sedem právnických osôb. Skupina čelila obvineniam z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. V kauze Dobytkár mali byť úplatky za viac ako 10 miliónov eur!

„Dnes súd rozhoduje o predĺžení zákonnej lehoty väzby. Čakám, že väzba bude predĺžená, aj keď sa s tým nestotožňujem,“ uviedol pred pojednávaním kožuchov obhajca Roman Balco, podľa ktorého je väzba v tomto štádiu vyšetrovania nezákonná. Prokurátor navrhuje Kožuchovi predĺžiť väzbu z kolúzneho dôvodu. „Proti môjmu klientovi existuje iba jediný dôkaz, ktorou je jediná výpoveď, ktorá je spochybnená,“ povedal obhajca s tým, že to je celá dôkazná situácia za sedem mesiacov, píše v závere portál 1.pluska.sk.

Kvietikovcov s cirkvou spája biznis. Jedna z cirkevných firiem skončila v daňovom raji
Firma Martina Kvietika, ktorý sa momentálne nachádza vo vyšetrovacej väzbe pre podozrenie z brania úplatkov v kauze Dobytkár, mala mať záujmy na pochybnom predaji pozemkov, ktoré predtým patrili cirkvi. Kvietikovci a banskobystrické biskupstvo však... Čítať ďalej
01 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok

Nepomohol sľub ani finančná záruka

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry navrhuje predĺžiť väzbu dvojici o ďalších sedem mesiacov. O väzobnom stíhaní Kvietika a Kožucha rozhodol Najvyšší súd v polovici mája, kedy neprijal písomný sľub Kvietika a ani jeho peňažnú záruku vo výške 200-tisíc eur. Obaja sú stíhaní pre pokračovací obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku spolupáchateľstvom.

Na začiatku júla polícia v rámci akcie Dobytkár zadržala NAKA aj nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra. Toho pôvodne sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu Michal Truban do väzby nezobral. Trojčlenný senát Najvyššieho súdu však 9. júla vyhovel sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry voči rozhodnutiu Trubana a Bödöra do väzby vzal.
Najskôr Kvietik, po ňom aj Kožuch

Ako prvý vypovedal pred súdom Martin Kvietík, po ňom prišiel rad aj na Juraja Kožucha. Špecializovaný trestný súd napokon rozhodol, že verdikt padne vo štvrtok o 13.00 hod.

Kvietik si ako „gestor“ vyberania úplatkov v kauze Dobytkár budoval luxusné sídlo
Syn legendárneho herca Štefana Kvietika Martin Kvietik čaká v priebehu vyšetrovania kauzy Dobytkár vo väzbe. V úplatkárskej megakauze Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA) mal pôsobiť ako „stranícky gestor“, medzitým si kúpil a rekonštruoval... Čítať ďalej
11 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok