Vo Viedni došlo k teroristickému útoku
03 | 11 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Už druhá obeť podľahla zraneniam po teroristickom útoku v pondelok večer v centre rakúskej metropoly Viedeň. Zahynul aj útočník, ktorého smrteľne postrelila polícia. Starosta Viedne Michael Ludwig to uviedol pre verejnoprávnu stanicu ORF.


"Po tomto strašnom zločine... podľahla zraneniam druhá žena," povedal Ludwig, ktorého citovali tlačové agentúry AFP a DPA.

Žena sa náhodou nachádzala na mieste útoku, zomrela v nemocnici.

Útočník, ktorého polícia zneškodnila, pravdepodobne nemal na sebe pás s výbušninami, ale skôr napodobeninu takéhoto pásu. Starosta dodal, že sa to ešte prešetruje.

Najmenej jeden podozrivý z pondelkového teroristického útoku vo Viedni je stále na úteku. Oznámil to rakúsky minister vnútra Karl Nehammer.

Neďaleko synagógy v centre rakúskej metropoly Viedeň došlo v pondelok večer k streľbe. Informovali o tom rakúske médiá.

Informátor NSA Edward Snowden sa bude uchádzať o ruské občianstvo po 7 rokoch v exile
Vyhostený americký informátor Edward Snowden oznámil svoje rozhodnutie požiadať o ruské občianstvo, aby jeho syn nemusel trpieť jeho osudom, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Podľa prvých informácií prišiel o život jeden človek a viacerí utrpeli zranenia, uvádza stanica ORF. Presné okolnosti incidentu zatiaľ nie sú známe.

Viedenská polícia na Twitteri potvrdila, že zasahuje v centre mesta, kde došlo k viacerým prestrelkám a že zranených je niekoľko osôb. Zároveň vyzvala ľudí, aby sa centru mesta vyhýbali.

Streľba sa podľa portálu OE24.at ozývala nielen z blízkosti tamojšej synagógy na námestí Schwedenplatz, ale aj z miestneho podniku, kde strely zasiahli okenice. Hostia sa pred streľbou ukryli v pivnici baru.

Denník Kurier píše, že predseda tamojšej židovskej obce vylúčil, že by došlo k obetiam v radoch jej členov.

Nehammer dodal, že ďalšia tlačová konferencia, na ktorej poskytne aktuálne správy, sa bude konať o 06.00 h SEČ.

Čína prebrala Indii po krvavom lete v Himalájach až 300 štvorcových kilometrov
Uprostred toho, ako sa jednotky v Himalájach ukrývajú pred brutálnou zimou, Čína sa presunula hlbšie do územia, ktoré patrilo Indii, informuje portál South China Morning Post. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Strelci spustili v pondelok okolo 20.00 h SEČ paľbu na ľudí, ktorí si užívali vo viedenských kaviarňach a reštauráciách poslednú noc pred začatím lockdownu, zameraného na zastavenie šírenia koronavírusu. Podľa úradov išlo o dobre pripravený teroristický útok a páchatelia mali útočné pušky.

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen ostro teroristický útok odsúdil. "Našu slobodu a demokraciu budeme spoločne a odhodlane brániť všetkými nutnými prostriedkami," napísal na Twitteri. "Myslím na obete, zranených a ich rodiny a súcitím s nimi. Všetci sme hlboko zarmútení," dodal.

Van der Bellen sa poďakoval ostatným hlavám štátov a vlád za ich podporu.

Tú mu vyjadrili lídri Európskej únie, Francúzska, Talianska, Nemecka, Grécka, Británie, Česka, ako aj predstavitelia Slovenska, Austrálie, OSN či Ruska.

Generálny tajomník OSN António Guterres odsúdil teroristický útok vo Viedni a vyjadril sústrasť rodinám obetí.

Chrániť iba starých a chorých? Ilúzia, tvrdí epidemiológ a popisuje hrozbu tretej vlny
Český popredný epidemiológ Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) Petr Smejkal prehovoril o súčasnej pandémii COVID-19 aj o „ilúzii“, ktorou označil predstavu o konkrétnejšej ochrane starých a chorých, informuje portál... Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Timotej Dudka