EXKLUZÍVNE: Obrovský úspech vinárov z Topoľčianok
03 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Pandémia COVID-19 zasiahla celý svet a zásluhou koronakrízy sa prepadá priemysel, ale aj poľnohospodárstvo. Vinári z Topoľčianok však zaznamenali výnimočný úspech.


Problémy počas korony neobišli ani vinárov, ktorým sa nielenže prepadol predaj ich produktov, ale problémy majú i prezentáciou svojich výrobkov na svetových súťažiach. Tých bolo v tomto roku pre celosvetovú pandémiu ako šafranu. Jedna z najvýznamnejších sa predsa len konala. V hlavnom meste Rakúska usporiadali už 17. ročník súťaže AUSTRIA WINE CHALLENGE, na ktorom sa zúčastňuje jeden z najvyšších počtov vystavujúcich vinárov na svete.
Úspech, akí naši vinári ešte nezaznamenali

„Veľmi pekne sa ukazuje aj tohtoročné hrozno, takže vínka budú opäť výborné,“ prezradila počas zberu Andrejka. Autor Jozef Uhlárik st.


Prirodzene, vo Viedni sa predstavili slovenskí vinári, z ktorých napokon doslova kraľovali tí z Topoľčianok. Nielenže si ocenenia odniesli všetky z 12 vzoriek, ktoré tam zaslali (4 zlaté medaily a 8 strieborných), ale ich slamové víno Devín z roku 2018 bolo ocenené za šampióna sladkých vín celej výstavy. „Úprimne poviem, že taký úspech sme načakali. A to aj preto, že roku 2014 sme tam už ocenenie pre najlepšie víno výstavy získali, a také niečo sa na takej prestížnej súťaži v našich zemepisných šírkach stáva raz za život. Zopakovať taký úspech sa ešte nikomu zo Slovenska nepodarilo. Vyšperkované je to ešte aj tým, že vlastne všetky vzorky, ktoré sme tam poslali, získali prvé dve medaily, čo sa nám doteraz tiež ešte nestalo, pričom vo Viedni bolo hodnotených okolo 12-tisíc vzoriek,“ vraví spokojne výrobný riaditeľ vinárstva v Topoľčiankach Miloš Ševčík. Hrozno na šampióna sladkých vín na rakúskej výstave oberali vo svojich viniciach v Marcelovej.

Covid-19 narobil existenčné problémy aj vinárom. Hoci úroda je dobrá, starosti robí predaj
Pandémia koronavírusu tvrdo zasiahla nielen ľudstvo, ale i ekonomiku. Medzi tými, kto na ňu dopláca sú však aj vinári, ktorí v týchto dňoch zberajú úrodu svojej celoročnej práce. Čítať ďalej
30 | 09 | 2020

Tohtoročná úroda sa ukazuje veľmi dobre

Strapce hrozna na slamové víno musia ešte tri až štyri mesiace schnúť zavesené na špagátoch v úplnej tme a za sledovania teploty v miestnosti. Autor Jozef Uhlárik st.


A aby tých ocenení nebolo málo, porota v Rakúsku im udelila aj titul Najlepší národný producent vína na Slovensku. „I toto bolo pre nás tak trochu prekvapivé, ale za to, čo sme tam dosiahli aj úplne zaslúžené,“ neskrýval spokojnosť výrobný riaditeľ. Vína na výstave vo Viedni musia spĺňať najvyššie kvalitatívne požiadavky, hodnotné sú anonymne, takzvaným slepým testovaním, čo zabezpečuje maximálnu objektívnosť a nezaujatosť degustátorov. Vinári z Topoľčianok však už začali zberať hrozno aj na tohtoročné slamové víno, ktoré ale ešte musí „zrieť“ zavesené na špagátoch v tme aby dosiahlo potrebnú sladkosť a kvalitu. „Je zatiaľ ešte trošku menej sladké, ale sušiť ho budeme asi tri až štyri mesiace, takže ono by potom malo byť dobré. Hrozná ale boli pekné a zdravé, ba mali aj dobré kyselinky, dokonca lepšie ako vlani, takže opäť by z toho mohlo byť kvalitné a lahodné slamové víno,“ prezrádza Ševčík. Vinári z Topoľčianok sa tak veľkým úspechom vo Viedni zaradili medzi popredných svetových producentov.
Dvanásť vzoriek a dvanásť medailí!


Zlatá medaila

? Caliber                                         2017
? Devín                                            slamové víno 2018
? Tramín červený                          slamové víno 2018
? Rizling rýnsky                             slamové víno 2018

Strieborná medaila

? Dunaj                                          výber z hrozna, 2016, Retro kolekcia
? Rizling vlašský                          cíbebový výber, 2017, Retro kolekcia
? Rizling vlašský                          výber z hrozna, 2018, Vinohradnícky výber
? Chardonnay                              neskorý zber, 2019, Fresh kolekcia
? Rizling vlašský                         ľadové víno, 2017
? Rizling vlašský                         ľadové víno, 2018
? Sekt 1933                                 Prestige Cuvée, brut
? Sekt Prezident                         Rosé Doux

ÚSPECH: Slovensko má prvého absolútneho víťaza medzinárodnej fyzikálnej olympiády
Žiak Jonáš Dujava je prvý v ére samostatnej Slovenskej republiky, ktorý sa stal absolútnym víťazom medzinárodnej olympiády z prírodovedných predmetov. Zvíťazil na Európskej fyzikálnej olympiáde EuPhO 2019, ktorá sa uskutočnila na prelome mája a... Čítať ďalej
15 | 06 | 2019 | TASR