Čo robiť po stretnutí s pozitívne testovaným alebo pri príznakoch COVID-19?
03 | 11 | 2020 I Timotej Dudka

Kedy volať lekára alebo ako rozpoznať prechladnutie od ochorenia novým typom koronavírusu? Na najčastejšie otázky posledných dní, ktoré sa spájajú s pretrvávajúcou pandémiou COVID-19, zodpovedal v pondelkovom Štúdiu 6 praktický lekár Norbert Král, píše portál Ct24.cz.


Prechladnutie alebo COVID-19. Kedy spozornieť?

K jeseni neodmysliteľne patria bežné prechladnutia. Nie všetky príznaky sú alarmujúce. Na niektoré je však treba dávať v súvislosti s epidémiou koronavírusu pozor. „Medzi vážnejšie príznaky patrí zadýchavanie sa, bolesti na hrudníku, zmätenosť, zmena vedomia alebo modranie pier,“ vymenúva praktický lekár Norbert Král. Dýchavičnosť podľa neho znamená napríklad zadýchanie sa pri chôdzi po rovine alebo pri hovorení.

Medzi typické príznaky ochorenia COVID-19 patrí tiež horúčka. „Teplota 37 stupňov nie je žiadny významný faktor. Nás zaujímajú horúčky. Ak je teplota len mierne zvýšená a sprevádzaná miernym kašľom alebo nádchou, tak sa správame tak, ako sme sa správali v minulých rokoch. Zalezieme do postele, uvaríme si čaj, prípadne si vezmeme paralen,“ opisuje Král.

10 znakov, podľa ktorých ľahko zistíte, či ste COVID-19 už prekonali
Plošné testovanie ponúklo takmer všetkým obyvateľom možnosť zistiť, či nie sú aktuálne v štádiu infekcie novým koronavírusom. Vedcom sa však podarilo identifikovať viacero príznakov, ktoré môžu byť pri diagnostike takisto nápomocné.... Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Natália Sollárová


Kedy volať lekárovi?

Pri mierne zvýšenej teplote, pokašliavaní a ďalších príznakoch, ktorými môže byť napr. častá únava, Král odporúča zostať doma a vyčkať dva až tri dni. „Telefonátov je v ordinácii obrovské množstvo. Zvoní nonstop a niektorí pacienti sa nemôžu hneď bezprostredne do ordinácie dovolať,“ upozorňuje lekár.

Ak sa stav pacienta zhruba po troch dňoch nezmení, je vhodné kontaktovať lekára. „Ten buď rozhodne o zmene terapie po telefóne, alebo ak sa mu situácia nezdá, sa s pacientom môže dohovoriť na konzultácii v ordinácii. Objedná ho na presný čas, aby nebol vystavený ostatným pacientom a neohrozil ich, alebo prípadne nebol sám ohrozený,“ odporúča Král.

COVID-19: Pri zanedbanej starostlivosti liečby porúch spánku hrozí cukrovka a mŕtvica
Lekári počas koronakrízy prakticky denne varujú, že okrem liečby tejto pandémie sa je treba zamerať sa aj na iné choroby, ktoré s ňou majú priamy či nepriamy súvis. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Mám ľahké príznaky. Pošle ma lekár automaticky na test?

Okrem príznakov zaujíma lekára pri vyšetrení tiež epidemiologická anamnéza a to, či došlo ku kontaktu s covid pozitívnym. „Pri ľahkých príznakoch čakáme. Až keď sa objavia také tie typické príznaky, ako je strata čuchu, horúčky nad 38 stupňov alebo silný kašeľ, tak to už je indikácia na vyšetrenie na COVID-19,“ vysvetľuje lekár.

Pacient si následne môže sám zvoliť odberové miesto. Nutné je, aby na neho bol schopný dôjsť pešo alebo sa dopraviť vlastným autom. „Prípadne pre tých najstarších pacientov, ktorí sú ťažko mobilní, posielame odberovú sanitku,“ dodáva Král.

Chcete sa vyhnúť COVID-19? Dodržujte týchto jedenásť odporúčaní Jaroslava Flegra
Koronavírus straší vo svete už takmer rok, pričom na Slovensku sa s ním usilujeme úspešne či menej úspešne bojovať od marca. Čo však dodržiavať, aby sme sa ním nenakazili? Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Test je pozitívny. Čo sa bude diať ďalej?

V prípade pozitívneho testu zostáva pacient desať dní v izolácii. „Do práce sa môže vrátiť práve po desiatich dňoch, ale zároveň musí splniť tri dni bezpríznakové. To znamená, že posledné tri dni nemá žiadne klinické ťažkosti,“ popisuje lekár.

Na záver tejto lehoty je podľa neho vždy vhodná konzultácia s lekárom. „Nesmieme zabúdať tiež na to, že celý rad pacientov v izolácii má práceneschopnosť. To znamená, že praktický lekár musí izoláciu oficiálne ukončiť a skontrolovať zdravotný stav pacienta, a to minimálne telefonicky,“ tvrdí Král.

Karanténa neznamená, že nesmiete do prírody!
V uplynulých dňoch médiá zdôrazňovali, že okrem hlavných a chronicky známych výnimiek ľudia nesmú ani len vystrčiť nos zo svojho obydlia. Nie je to pravda. Čítať ďalej
25 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Test je negatívny. Musím byť v izolácii?

Aj v prípade negativity testu je desaťdňová karanténa nutná. „Ak testujeme pacienta napríklad piaty až siedmy deň od kontaktu s covid pozitívnym človekom, tak musí dobehnúť desať dní karantény,“ upozorňuje Kráľ s tým, že ukončenie izolácie musí byť vždy pod dohľadom praktického lekára.

Viem o kontakte s nakazeným. Ako mám postupovať?

„Máme ďaleko viac pacientov, ktorí nás kontaktujú skôr, než ich kontaktuje hygiena, a je to správny postup. Ak sa pacient dozvie, že je v okolí niekto pozitívny, tak volá svojmu praktickému lekárovi,“ odpovedá praktik.

Podstatné je hlavne to, či bol pacient s pozitívne testovaným v bližšom kontakte alebo či mali obaja ochranné pomôcky. Ak sú tieto kritériá splnené, lekár vypíše žiadanku o test. „Nie je to ale akýkoľvek kontakt, keď napríklad len stretnem na ulici pozitívneho človeka,“ dodáva Král.

Neposielajte deti do škôl, radí rakúsky minister. Jeden podozrivý strelec je stále na slobode
Rakúsky minister vnútra požiadal rodičov v hlavnom meste, aby neposielali svoje deti do škôl deň po tom, čo Viedňou otriasol „teroristický“ útok, pretože jeden podozrivý je stále na slobode, informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Marek Molnár