Antigénové testy môžu byť „atómovkou“ na ničenie ohnísk, majú však aj svoje riziká
03 | 11 | 2020 I Natália Sollárová

Slovensko má za sebou plošné testovanie, na ktoré prišlo viac ako 3,6 milióna ľudí. Antigénové testy zachytili cez 38-tisíc pozitívnych prípadov, čo je približne jedno percento populácie. Ukázalo sa, že môžu byť prospešné i nebezpečné zároveň, podľa toho, ako sa použijú.


Matematik Richard Kollár poukázal na to, že je skutočne problém interpretovať dáta bez poriadnej validácie testu na porovnateľnej vzorke. Žiadna štúdia na svete žiadnych antigénových testov zatiaľ podobnú vzorku testovaných nemala. „Výsledky preto treba brať s rezervou,“  uvádza na sociálnej sieti.

Na 25-tisíc pozitívnych pripadá "podľa našej analýzy približne 10-tisíc falošne pozitívnych,“ upozorňuje Kollár pre portál sme.sk. Dobrou správou však je, že z takéhoto počtu sa podarilo zachytiť 15-tisíc pozitívnych. „Išlo zvyčajne o tých, ktorí majú viac vírusových častíc v horných dýchacích cestách. Týchto ľudí by sme nevedeli jednoducho nájsť. Toto je veľký úspech,“ hodnotí matematik a považuje to za epidemiologický prínos.

Aktualita: Konzílium odborníkov neodporúča druhé kolo, navrhuje však cielené testovanie
Premiér Igor Matovič v nedeľu avizoval, že k návrhu o druhé kolo celoplošného testovanie na COVID-19 zasadnú odborníci. Stalo sa a tí predsedovi vlády celoplošné druhé kolo neodporučili! Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Podľa Kollára antigénové testy dobre fungujú vo veľmi premorených regiónoch. „Za pomerne nízke náklady (v porovnaní so stratami napr. z plošného lockdownu) dokážeme takto výrazne zlepšiť epidemiologickú situáciu v menších oblastiach. Ak by sme boli schopní tam testovať 2-krát týždenne mobilným jednotkami, mali by sme atómovú zbraň na ničenie ohnísk,“ píše ďalej vo svojom príspevku.

Na miestach s nízkym počtom nových prípadov sa však tieto testy ukazujú ako málo efektívne. Druhé kolo plošného testovania preto Kollár odporúča iba v okresoch či oblastiach s pozitivitou nad 1 percento, prípadne nad 0,8 percenta, pokiaľ by sme mali dosť zdrojov.

„V premorených okresoch by sa malo urobiť opakované testovanie, možno aj dve kolá, v menej premorených by sme sa mali usilovať o identifikovanie tých, ktorí boli skutočne pozitívni a trasovať ich,“ hovorí Kollár v rozhovore pre portál postoj.sk.

Renomovaný profesor krúti hlavou nad Matovičovou neinformovanou samoľúbosťou
Premiér Igor Matovič (s opísanou záverečnou školskou prácou - pozn. red. HD) nazval vedeckú štúdiu profesora Johna P. A. Ioannidisa z renomovanej Stanfordovej univerzity o smrtnosti koronavírusu kotlebovským hoaxom, ten nad tým iba krúti hlavou.... Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Premiér Igor Matovič sa predbežne vyjadril, že druhé kolo plošného testovania by na Slovensku malo byť a vyhnúť by sa mu mohlo 20 až 30 percent okresov. Ako to vidí matematik? „Ideálne by bolo, keby sa konzílium odborníkov zaoberalo týmito dátami, vyhodnotilo ich a aby [premiér] načúval. Najväčším problémom dnes nie je, že by odborníci z jeho okolia zlyhávali, skôr to, že ich nepočúva,“ myslí si Kollár.

Matematik odhaduje, že na Slovensku je celkovo asi 60-tisíc pozitívnych ľudí. „Z nich rádovo 10-tisíc nešlo na testy,“ uvádza ďalej pre sme.sk. Keďže sa však očakáva, že budú v karanténe, nepredstavujú epidemiologické riziko.

Z odhadovaných 50-tisíc ľudí, ktorí boli na testoch, dostane podľa Kollára jedna polovica pozitívny a druhá negatívny výsledok. „Polovica ľudí s negatívnym výsledkom nie je hrozbou len v tom, že sú stále v populácii a môžu byť šíriteľmi vírusu, ale navyše majú v ruke doklad, že sú negatívni,“ konštatuje.

Samosprávy sa búria, druhé kolo testovania nechcú
Slovensko prvé celoplošné testovanie, zdá sa, zvládlo veľmi dobre. Podľa premiéra nás o týždeň čaká druhé kolo. Mnohé samosprávy sú ale rázne proti. Napísali denníky Plus 1 deň a Hospodárske noviny. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Za problém považuje to, že čím viac sme testovali nepremorené regióny, tým viac sme získali falošne negatívnych a nezachytávali skutočne pozitívnych. „Týchto ľudí je príliš veľa a momentálne predstavujú najväčšie epidemiologické riziko na Slovensku. Mnohí z nich už oslavujú, že sú negatívni,“ varuje Kollár.

Pri najviac zamorených oblastiach, ako napríklad Orava, opakované testovanie ukázalo, že vieme redukovať počet infikovaných v populácii o dve tretiny alebo o 60 percent. „Tam sú antigénové testy naozaj veľmi efektívne,“ uvádza matematik. Preto si myslí, že by sme „testy o negatívnych výsledkoch mali rozdávať len v premorených, koronavírusom najviac postihnutých regiónoch“, kde potrebujeme skutočne testovať.

Slovenské testovanie si všíma aj Európa. Inšpirujú sa nami, alebo budeme na smiech?
Naše celoplošné testovanie vďaka premiérovi Matovičovi sledujú aj v Európskej únii. Všímajú si však aj antigénové testy či rozkol medzi vládou a prezidentkou. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.