Vedci objavili nové genetické ochorenie, ktoré zabilo až 40% pacientov
02 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Nový stav, ktorý je spôsobený genetickými mutáciami, preukázal obzvlášť vysokú úmrtnosť, pričom pacientom nepomohli žiadne v súčasnosti dostupné spôsoby liečby, uviedli vedci, informuje portál RT.


Ochorenie - „vakuoly, enzýmu E1, ktoré je viazané na chromozóm X, autozápalového a somatického syndrómu“ - sa nazýva v skratke VEXAS. Spôsobuje príznaky, ktoré zahŕňajú krvné zrazeniny v žilách, opakujúce sa horúčky, abnormality v pľúcach a vakuoly - neobvyklé štruktúry podobné dutinám - v myeloidných bunkách, ktoré hrajú rozhodujúcu úlohu v ľudskom imunitnom systéme.

Vedci z Národného ústavu zdravia USA (NIH) narazili na túto chorobu po analýze sekvencií genómu viac ako 2 500 ľudí s nediagnostikovanými zápalovými ochoreniami. Pri porovnaní údajov zistili, že 25 dospelých mužov malo konkrétne mutácie v géne UBA1, o ktorom sa predpokladá, že je zdrojom VEXAS.

Merkelová obhajuje nové bezpečnostné pravidlá spojené s Covid-19 a odmieta „klamstvá a dezinformácie"
Nemecká kancelárka Angela Merkelová varovala, že jej krajina sa nachádza v „dramatickej situácii“, a obvinila politikov, ktorí podkopávajú boj proti koronavírusom tým, že šíria „klamstvá, dezinformácie a konšpiračné teórie“, informuje portál... Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Marek Molnár


"Namiesto sledovania klinických podobností sme namiesto toho využívali výhody spoločných genomických podobností, ktoré by nám mohli pomôcť odhaliť úplne nové ochorenie," uviedol Daniel Kastner, vedecký riaditeľ programu intramurálneho výskumu v Národnom ústave pre výskum ľudského genómu.

NIH uviedla, že nová choroba „môže byť životu nebezpečná“, pretože 40 percent pacientov s VEXAS, ktorých skúmali vedci, zomrelo. Vysoký počet obetí odhalil „zničujúce následky vážneho stavu,“ uviedol tím.

Kastner pre NBC News uviedol, že pacienti s VEXASOM sú „skutočne chorí“ a „nepomáha im žiadna liečba, od vysokých dávok rôznych liekov až po chemoterapie“.

Ruské vakcíny proti Covid-19 sa nebudú dávať turistom a nebudú sa ponúkať na predaj, kým nebude uspokojený domáci dopyt
Ruské vakcíny proti koronavírusom sa nebudú komerčne ponúkať a nebudú sa dávať turistom, uviedlo ministerstvo zdravotníctva v stredu po tom, čo sa v zahraničných médiách objavili správy o tom, že v súčasnosti sa plánuje „očkovacie turné“ do Ruska,... Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Marek Molnár