Rodičia pozor! V týchto prípadoch nedávajte deti do školy a škôlky
02 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Víkendové celoplošné testovanie Slovákov na ochorenie COVID-19, a najmä účasť, či skôr neúčasť, rodičov detí na ňom, má vplyv aj na ich ratolesti.


Ministerstvo školstva  totiž odporúča tým rodičom, ktorí sa na celoplošnom testovaní nezúčastnili celoplošného testovania, aby zvážili umiestnenie dieťaťa do materskej školy, prípadne, aby žiaka základnej školy z vyučovania ospravedlnili. Ospravedlnenie by sa malo týkať piatich po sebe nasledujúcich vyučovacích dní, do ktorých sa nezapočítavajú víkendy ani prázdniny, informuje o tom portál cas.sk.
Dieťa do školy vstúpiť môže, rodič však nie

„Ak ale rodič potrebuje dať dieťa do školy, dieťa môže v zmysle vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR vstupovať do budovy školy. Rodič bez negatívneho testu však do školy vstúpiť nesmie,“ konštatuje minister školstva Branislav Gröhling na sociálnej sieti. Do pozornosti dáva novú vyhlášku ÚVZ SR č. 16, podľa ktorej sa žiak prvého stupňa základnej školy, žiak špeciálnej základnej školy alebo dieťa do desať rokov nemusí pri vstupe do budovy preukázať negatívnym výsledkom testovania.



Žiak by do školy nemal nastúpiť ani v prípade, ak bol jeden z rodičov pozitívne testovaný. V takomto prípade ostáva totiž celá domácnosť v povinnej 10-dňovej karanténe, vrátane žiaka. „Po návrate žiaka do školy sa požaduje potvrdenie od lekára,“ poznamenáva rezort školstva. V prípade, že mal žiak prvého stupňa základnej školy pozitívny test, ministerstvo odporúča postupovať podľa Manuálu pre základné školy. Znamená to prejsť po konzultácii s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v danej triede na dištančnú výučbu. Časové obdobie určí RÚVZ, spravidla to býva desať kalendárnych dní. Aj v takomto prípade sa ale po návrate žiaka do školy požaduje potvrdenie od lekára. Ministerstvo zároveň apeluje, aby sa na školách nezabúdalo na nosenie rúšok, dodržiavanie hygienicko-epidemiologického opatrenia, píše v závere portál cas.sk.

Gröhling informuje mimoriadne zmätočne, všetci už strácajú nervy. Minister ani len nereaguje
Chaotická a zmätočná komunikácia je príznačná pre celý vládny kabinet Igora Matoviča. Najnovšie sa o rozvírenie hladiny vôd postaral minister školstva Branislav Gröhling, ktorý vydáva definitívne rozhodnutia, ktoré o pár hodín mení. Riaditeľky sú... Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Petra Demková