Prestaňte fajčiť, uvoľníte lôžko v nemocniciach, vyzývajú lekári
02 | 11 | 2020 I Timotej Dudka

Nemocniciam a zdravotníkom preťaženým kvôli pandémii koronavírusu by mohli pomôcť fajčiari, ak by sa vzdali cigariet alebo aspoň obmedzili fajčenie. Počet akútnych hospitalizácií najmä na interných a pľúcnych oddeleniach by sa tak v najbližších mesiacoch podľa odhadov mohol znížiť až o desiatky tisíce. Napísali novinky.cz.


Ako informuje portál Novinky.cz, niekoľko lekárov vo výzve „Prestaňte fajčiť - uvoľníte lôžko nakazeným!“ apeluje na ľudí, aby prestali fajčiť a pomohli nielen sebe, ale aj pacientom s koronavírusom a personálu v nemocniciach. Podobná výzva vznikla už pri jarnej vlne COVID-19, súčasná situácia v slovenských a najmä v českých nemocniciach je však teraz dramatickejšia a panujú obavy z kolapsu systému.

„Aj ťažkí fajčiari môžu pomôcť už len tým, že v najbližších mesiacoch znížia svoju dennú dávku na polovicu či trebárs len o niekoľko cigariet. Aj to sa štatisticky na množstve hospitalizácií prejaví,“ uviedol iniciátor výzvy, infektológ a internista Radek Svoboda. Ak by podľa neho klesla spotreba cigariet o desatinu, uvoľnili by sa stovky akútnych lôžok, a zdravotníkom v prvej línii by tak zostalo viac času na pacientov s koronavírusom.

Počet obetí bude ešte rásť a ľudia začnú zomierať aj doma, hovorí patológ
Počty mŕtvych na COVID-19 už aj u nás stúpajú a v najbližších dňoch budú zrejme rásť ešte viac. Podľa odborníkov môžeme zmenu k lepšiemu očakávať o niekoľko týždňov. Čítať ďalej
26 | 10 | 2020 | Natália Sollárová


Spoločne so Svobodom sú pod výzvou podpísaní predseda Českej spoločnosti pre aterosklerózu Michal Vráblík, šéfka Spoločnosti pre liečbu závislosti na tabaku Eva Králíková a Roman Gabrhelík z Kliniky adiktológie 1. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej a Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe.

Aktívne aj pasívne fajčenie je príčinou takmer polovice z približne 18 000 infarktov ročne. Fajčenie tiež spôsobuje mŕtvicu, chronickú obštrukčnú chorobu pľúc či rakovinu pľúc. V Česku významne ubudlo hospitalizácií súvisiacich s fajčením naposledy v roku 2017 po zavedení zákazu fajčenia v reštauráciách a baroch, a to o zhruba 2000 mesačne.


Situáciu v súvislosti s novým koronavírusom bude vláda aj pri plošnom testovaní každý týždeň prehodnocovať, tvrdí Naď
Situáciu v súvislosti s novým koronavírusom bude vláda aj pri plošnom testovaní každý týždeň prehodnocovať. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) to uviedol v diskusnej relácii TV Markíza Na telo. Pri plošnom testovaní sa chcú vyhnúť tomu, aby... Čítať ďalej
25 | 10 | 2020 | SITA